Documentarul Varză, cartofi și alți demoni proiecție în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film Documentar și de Animație de la Leipzig 2016

0
1505

Filmul documentar Varză, cartofi și alți demoni, în regia lui Șerban Georgescu, va avea premiera mondială marți 1 noiembrie 2016, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și de Animație de la Leipzig – Dok Leipzig.

Fondat în 1955, Dok Leipzig nu este doar cel mai vechi festival de film documentar din lume, dar și unul dintre cele mai reputate în ceea ce privește documentarul artistic, filmul de animație și proiectele interactive.

Din selecția oficială de anul acesta fac parte filme ale unor regizori renumiți, între care Vitaly Mansky, Sergei Loznitsa, Heidi Specogna sau Valeria Bruni Tedeschi.

Varză, cartofi și alți demoni a fost selecționat alături de alte 178 de filme și 6 proiecte interactive, din peste 2400 de filme propuse și a fost inclus în secțiunea Program Internațional. Proiecțiile din această secțiune reunesc un spectru larg de subiecte – de la thriller politic şi comedie socială până la documentar cinematografic, animaţie şi divertisment de cea mai bună calitate – și promovează filme care atrag un public foarte divers.

Varză, cartofi și alți demoni il invită pe privitor în Lungulețu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1000 de agricultori așteaptă an de an în piața locală să își vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta.

Intrigat de faptul că în schimbul a 100 RON a primit 1 tonă de varză, regizorul decide să petreacă un an în acest sat și să lucreze pământul cot la cot cu sătenii, încercând să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi și cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul și câțiva săteni au şi idei, și posibile soluții. Dar pot ei oare să depășească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?

O satiră a realităților curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi, filmul va relata din interior strădania unui sat de a ieşi din acest cerc vicios, prezentată într-un stil specific românesc: ”haz de necaz”.       

Vorbind despre Varză, cartofi și alți demoni, producătorul Branko Lustig, câştigător a două Premii Oscar, a comentat: “Îmi place foarte mult. Cred că este un film foarte actual, cu un uriaş potenţial de piaţă.”

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 20 de ani de experienţă în domeniul documentarelor şi advertisingului, lucrând pentru clienţi de prestigiu, cu unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producţie din Norvegia, Danemarca şi Elveţia pentru mai multe documentare cărora le-au fost acordate premii internaţionale.

Printre proiectele personale se numară documentarul realizat ca regizor și cameraman urmărind pas cu pas prima expediție integral românească pe Vârful Everest din 2003, sau “Călător pe Viață” – o serie TV de aventură și cultură pe care de asemenea a filmat-o si regizat-o personal, o incursiune de la jungla din Amazon până la gheţarii din Alaska, și din Sahara până în Tibet.

Varză, cartofi și alți demoni este produs de Elefant Film în coproducție cu Kolectiv Film si Ma.ja.de. Filmproduktion și este distribuit de Deckert Distribution și Ultraviolet Media. Din echipa de producție a filmului fac parte Bogdan Slăvescu – director de imagine, Ioan Iacoban, Alex Iosub – sunet.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Creative Europe MEDIA Programme of the European Union, cu participarea MDR, ARTE și a Societății Române de Televiziune. Sponsori: Romaqua Group, Vitrina Media și Mitsubishi Motors.

Premiera națională va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.