Serile Filmului Românesc vor începe în această primăvară, de Ziua Regalității, cu invitați speciali și filme românești din toate timpurile. Ediția a VIII-a a SFR se va desfășura între 10 și 14 mai, sub atenta supraveghere a Ambasadorului Cultural Irina – Margareta Nistor, care va reprezenta festivalul pentru al doilea an consecutiv.
Invitație în Țara „Cinefilia”, cu capitala la Iași
Irina – Margareta Nistor (Ambasadorul Cultural al SFR), despre ediția din 2017 a Festivalului SFR: „Capitolul 8, (un infinit răsturnat), din acestă frumoasă poveste, ticluită de studenții din Moldova lui Ștefan cel Mare, va aduna din nou spectatori de toate vârstele, nerăbdători să-i întâlnească pe invitații de pe marele ecran, care vor descinde în sălile orașului, la ceas de seară, și nu numai, să-și depene amintirile de la filmări și să răspundă, cu răbdare, la tirul de întrebări al pasionaților, din partea locului. Mă bucur nespus de onoarea de a fi și de astă dată acreditată ambasadoare în țara pe care aș numi-o Cinefilia, și sper să nu mi se termine prea curând mandatul, că demisia sigur nu mi-o dau în veci!”
Andrei Giurgia (Directorul SFR), despre ediția a VIII-a: „În cele cinci zile de festival vor fi proiectate pe marele ecran peste 50 de producții cinematografice, la care vor fi invitați peste 60 de personalități ale filmului românesc. În acest an, la Serile Filmului Românesc, va fi realizat „un regal” al filmului românesc, cu producții reprezentative pentru fiecare perioadă a cinematografiei românești.”
Ateneul din Iași – primul partener cultural oficial al ediției a VIII-a, susține filmul românesc
Ateneul din Iași a devenit deja partener oficial al ediției din 2017 a festivalului, iar susținerea arătată față de filmul și valorile cinematografiei românești se materializează la această ediție specială, în care multe dintre evenimentele din festival vor invita cinefilii în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului.
Andrei Apreotesei (Directorul Ateneului din Iași), despre importanța festivalului:„O țară completă din toate punctele de vedere, cum este România, așează piatră peste piatră la temelia identității naționale și culturale, își identifică, își recunoaște și se mândrește cu valorile sale. Prin Serile Filmului Românesc, acest unic festival dedicat în întregime celei de-a șaptea arte, Iașul devine polul cinematografiei românești și își demonstrează calitatea de Capitală Culturală. Festivalul evidențiază esența potențialului cinematografic românesc, îl susține, îl promovează și îl face iubit în toată țara. Energia, entuziasmul și responsabilitatea cu care echipa de tineri face din acest proiect un concept, mă face să mă simt în siguranță când mă gândesc la noua generație și cred că SFR este cea mai bună portavoce a talentului românesc din acest domeniu.”
Despre Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR)
Început ca o manifestare a studenților ieșeni care îndrăgesc filmul românesc, festivalul Serile Filmului Românesc, unicul de acest profil din țară, a reușit de-a lungul anilor să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Luna mai reprezintă deja, pentru cei mai mulți dintre ieșeni, un maraton cinematografic atractiv, care vine la pachet cu discuții și evenimente care au menirea de a promova și (re)aminti despre frumusețea filmului românesc.