Afterimage, ultimul film al lui Andrzej Wajda, în deschiderea Cinepolitica 2017

0
1106
Ascultă acest articol


Imaginea de Apoi / Afterimage, ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda, va deschide cea de-a șasea ediție a Cinepolitica, festival care va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, în București, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi.

Subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de trecerea autorului în neființă, întregește cum nu se poate mai potrivit opera marelui regizor european. Povestea biografică a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzemiński, prilejuiește o paralelă subtilă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, în era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general. Refuzul de a capitula în fața unei ideologii impuse și tribulațiile existenței unui artist aflat cu mult înaintea timpurilor sale construiesc o narațiune plină de emoție şi înțelesuri adânci. O ultimă mare poveste despre demnitate, integritate și nesupunere. O operă ce intră direct în posteritate.

La drum cu tata, debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj, completează programul Cinepolitica. Un road movie a cărui acțiune se petrece pe fundalul invaziei sovietice în Cehoslovacia, când doi frați româno-germani trebuie să își ducă tatăl bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreaptă spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

Tot din estul Europei vine și documentarul Trump vs. Clinton, o producție românească în regia lui Trevor Poots, prezent și în competiția Cinepolitica cu un alt documentar despre Regele Mihai I al României, Războiul Regelui. Trump vs. Clinton se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin și securitatea în domeniul apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE sau un război cibernetic între UE şi Rusia. Personalitățile care apar în film au fost și sunt elemente importante în jocurile de putere: ambasadorul James Woolsey – șeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, Dr. Richard Haass – președintele Institutului pentru Relații Externe, Fred Drasner – fostul editor al NY Daily News, guvernatorul Terry McAuliffe – un apropiat al soților Clinton.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  și Institutul Balassi din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.