După asasinarea tatălui lui Arthur, unchiul său (Jude Law) este cel care va prelua conducerea regatului Camelot. Alungat din castel şi mult prea mic să-şi mai amintească originile, Arthur ajunge să crească departe de împărăţie, pe aleile întunecate ale oraşului Londinium. Însă în momentul în care acesta reuşeşte să scoată sabia din stancă, viaţa lui se schimbă radical şi este forţat să-şi accepte destinul şi să revendice coroana, indiferent că îi place sau nu.
Regizor: Guy Ritchie
Scenariu: Guy Ritchie
Lansare: 19 mai
Durata: 2h 6min
Studio: Warner Bros.
Distribuitor: Vertical / Freeman Entertainment
Clasificare: A.P.12
Actori:
Charlie Hunnam … Arthur
Jude Law … Vortigern
Djimon Hounsou … Bedivere
Eric Bana … Uther
Sinopsis:
După asasinarea tatălui lui Arthur, unchiul său (Jude Law) este cel care va prelua conducerea regatului Camelot. Alungat din castel şi mult prea mic să-şi mai amintească originile, Arthur ajunge să crească departe de împărăţie, pe aleile întunecate ale oraşului Londinium. Însă în momentul în care acesta reuşeşte să scoată sabia din stancă, viaţa lui se schimbă radical şi este forţat să-şi accepte destinul şi să revendice coroana, indiferent că îi place sau nu.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Cinematografia britanică, nu de puține ori, a adus noutăți și inovații în ceea ce privește modul de filmare, viziune regizorală și adaptări după lucrări celebre. Și în cazul filmului de față putem vorbi de asemenea aspecte.
Guy Ritchie este unul din exponenții cinematografiei britanice care, de fiecare dată, a reușit să șocheze prin abordare și prin viziunea sa asupra unor subiecte, unele tabu, altele proaspete și noi. Dacă ne aducem aminte de filme, precum Snatch, din 2000, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, din 1998 sau RocknRolla, din 2008, putem spune că britanicul Ritchie a reușit să aducă prospețime și elemente de șoc, de fiecare dată.
You made me…
and for that i bless you!
Întorcându-ne la filmul nostru, abordarea este una originală și proaspătă, din toate punctele de vedere. Dacă ne referim la modul de filmare al cadrelor, trebuie să recunosc că deși, pe alocuri obositoare, cadrele sunt excepționale, și dacă vorbim de scenele de luptă de-a dreptul spectaculoase și dacă ținem cont de faptul că filmul este în 3D, efectul este și mai pregnant.
Personajul principal este jucat de Charlie Hunnam, cunoscut pentru rolurile din Sons of Anarchy, Pacific Rim și din mult-așteptatul The Lost City of Z. Tebuie să rcunosc că în Pacific Rim, Hunnam nu m-a impresionat și nu mă așteptam să reușească, totuși tinând cont de faptul că King Arthur este un personaj de notorietate, să joace și să-și asume rolul foarte bine. Surpriza a fost mare, la finalul filmului, când am tras linie și am constatat că și-a dus partitura foarte bine până la capăt.
De data asta avem parte de un King Arthur mult mai golănaș, mai din popor față de legenda originală a acestui charismatic personaj de legendă. Ca de obicei, în scenariile scrise de Ritchie, nu lipsesc glumele englezești din repertoriul lui Arthur, bine punctate și exact când trebuie.
Celălalt personaj principal, Vortigern, este interpretat de Jude Law, și nu cred că mai e nevoie de alte detalii sau prezentări. Se pare că rolul de bad guy îl prinde bine și răutatea personajului e foarte bine scoasă în evidență de Law. Am avut senzația, pe alocuri, că regizorul i-a dat mână liberă și la improvizație, deoarece, în anumite momente, aveai senzația că dialogurile originale erau atât de fade, încât Law a recurs la improvizație pentru a le mai îmbogății puțin. Oricum jocul actoricesc este de primă clasă și nu dă loc de interpretări.
Plotul filmului este total diferit de celelalte puneri în scenă, și mi-a plăcut foarte mult abordarea asta modernistă, marca Guy Ritchie, plecând de la confruntarea dintre Uther, interpretat de Eric Bana și Magul Mordred, și până la conflictul dintre Arthur și Vortigern.
Noutatea pe care o adue regizorul este tânăra Astrid Bergès-Frisbey ce dă viață Magului, ucenica lui Merlin, trimisă să l ajute pe Arthur și coaliții lui în lupta împotriva lui Vortigern. Actrița, de origine spaniolă, până acum nu prea a avut roluri importante, semnificative, acesta fiind cel mai important rol din cariera ei. Trebuie să recunosc că este prospătura, noutatea lui Ritchie, și a avut inspirație. Personajul actriței, nu vorbește mult, ci mai mult face, dar jocul actoricesc este unul de mâna întâi.
Djimon Hounsou, m-am bucurat când l-am regăsit în distribuție, îi dă viață lui Bedivere, un cavaler din garda lui Uther, devenit parte a rezistenței ce lupta împotriva regimului draconic al lui Vortigern, dar, din păcate, apare prea puțin în film, cu toate că, spre final, personajul său are un rol important în deznodământul final.
Coloana sonoră este una impecabilă, ce se cadrează total cu ceea ce se întâmplă în film, cu toate că este modernă ca sound. Efectele speciale folosite nu exagerează și nu fac altceva decât justifică anumite momente din film, și o fac bine. Scenariul este scris de Joby Harold și Guy Ritchie, foarte echlibrat, concret și fără momente de acalmie.
Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, în cadrul emisiunii ”Movie News”, de la ora 11:00, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit să urmăriți King Arthur: Legend of the Sword care va sosi în cinematografe în 3D din 19 mai. Distribuit în România de Vertical / Freeman Entertainment.
Trailer: