Ascultă acest articol


În ziua de astăzi viața la oraș, și nu numai, se complică fără companionul nostru electronic care să ne ajute și care să ne facă viața mai ușoară. Smartphone-ul, tableta, smartwatch-ul și nu în cele din urmă, laptopul/notebook-ul. De cel puțin unul dintre acestea suntem dependenți în viața de zi cu zi, fără el task-urile noastre zilnice fiind complicat de îndeplinit. Fie că lucrăm pe el, păstrăm legătura cu cei dragi, socializăm sau ne ajută la școală, device-ul portabil este zilnici alături de noi.

Fiecare producător important de astfel de echipamente și-a împărțit device-urile sale din portofoliu, pe categorii. Ca să dăm și câteva exemple, avem device-uri dedicate gaming-ului, entertainment-ului, cele de tip office ș.a.m.d. Pentru că astăzi vom vorbi despre un notebook, vom lua în vedere deci capacitățile sale de office și, de ce nu, de entertainment.

HUAWEI MateBook D – căci despre el vom vorbi rândurile care urmează – este un notebook care avea să completeze gama device-urilor mobile ale celor de la HUAWEI. Știm că la capitolul smartphones, compania stă bine și are o cotă de piață globală destul de mare (am testat și noi Huawei P30-ul) și mai știm și că la capitolul rețelistică și conectare stau, de asemenea, bine. Pe piața notebook-urilor să spunem că HUAWEI nu are prea mare vechime, iar primele produse de acest gen trebuiau să depășească cumva concurența și să intre, și aici, în lupta pentru acapararea acestei piețe. Seria MateBook include mai multe modele, unele mai performante altele cu display detașabil ș.a.m.d. așadar, întrebarea rămâne: Cu MateBook, va reuși HUAWEI să-și păstreze, eventual, să crească pe această piață?

Pachetul

După cum era de așteptat, avem în față un notebook subțire, argintiu, nu foarte greu, ambalat frumos într-o cutie mică, albă, atent realizată dintr-un carton tare. Pe partea de sus a cutiei avem un burete pentru asigurarea notebook-ului, iar sub el este alimentatorul, alb, de dimensiuni reduse, a cărei cutiuță se atașează direct la sursa de curent, iar din ea pleacă firul către notebook. În pachet, găsim, de asemenea și un manual de utilizare, iar notebook-ul vine protejat într-un plic de material textil.

Prima impresie este destul de bună, grija și atenția la detalii acordată ambalajului lăsând impresia că avem de aface la un produs premium.

Aspect

Primul lucru care-ți sare în ochi, este simplitatea HUAWEI MateBook D, finisajul și colțurile rotunjite. Carcasa este confecționată dintr-un plastic tare, argintiu (Space Grey), pe care amprentele nu rămân, iar pe capac avem, pe centru, inscripționat cu argintiu “HUAWEI”.

Pe partea din spate, cinci piciorușe de cauciuc, negre, asigură spațiu între notebook și supravața de susținere pentru ca device-ul să poată respira căci avem o suprafață măricică dedicată aerisirii, iar în partea de jos, înspre latura mare din față, observăm cele două difuzoare stereo.

Pe latura lungă din spate se observă balamaua neagră, care, alături de piciorușele de susținere, tot negre, sunt singurele care completează aspectul argintiu din exterior.

Pe partea din față nu avem niciun port ci doar o mică adâncitură de unde să poți deschide ușor capacul/display-ul, iar pe latura din stânga avem un port USB 2.0, iar pe cea din dreapta avem 2x USB 3.0, portul pentru alimentare, port HDMI și jack-ul pentru căști cu microfon.

Odată deschis capacul, deasupra display-ului, încadrat de o ramă de plastic (bezel) destul de subțire, neagră, avem camera HD de 1MP și microfon, iar jos avem ștanțat cu argintiu “HUAWEI”.

Pe suprafața de interacțiune, avem butonul ON/OFF și un mic LED alb de stare, un TouchPad generos încadrat într-o ramă subțire argintie, iar tastatura, fără numpad, este rezistentă la apă, fără iluminare. Butoanele sunt negre de tip Chiclet.

Tehnic

MateBook D are dimensiunile 358 x 16.9 x 239 mm și o greutate de aproape 2 kg și are un display IPS de 15,6 inch cu o rezoluție maximă suportată de 1920 x 1080 și o densitate a pixelilor de 142 PPI. Rația de aspect este de 16:9, unghiul de vizibilitate de 178 grade, raportul de contrast fiind de 800:1, iar intensitatea luminoasă maximă atinge 250 nits.

Procesorul este un Intel Core i5 de a 8-a generație (i5-8250U) @ 1.60Ghz, iar memoria RAM DDR4-2400 este de 8GB. Memoria de stocare internă este SSD de 256 GB.

Bateria este de tip polimer de litiu, de 43,3 Wh care se încarcă complet în 2.5 ore și are o durată de viață de aproximativ 4 ore în regim de utilizare moderat, iar placa grafică este o Intel UHD Graphics 620. Placa de sunet este o Intel Kaby Lake-U/Y și difuzoarele stereo au suport pentru Dolby Atmos.

La conectivitate avem Bluetooth 4.1 și Wi-Fi: IEEE 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz 300 Mbps, 5 GHz 867 Mbps).

Pentru mai multe informații despre conținutul hardware al MateBook D am instalat HWiNFO64 și CPU-Z:

Software

HUAWEI MateBook D rulează Windows 10 Home și vine preinstalat cu aplicația PC Manager menită să simplifice interacțiunea utilizatorului atât cu device-ul de față cât și cu smartphone-ul Huawei.

PC Manager verifică zilnic dacă ai driverii corespunzători și cei mai noi pentru componentele interne și verifică hardware-ul dacă este totul în regulă. Aplicația este integrată în bara de meniu a Windows 10 Home și se poate interacționa rapid cu ea printr-un Notification Center.

Teste

După cum procedez deobicei, am trasformat HUAWEI MateBook D în device-ul meu de zi cu zi pe care l-am testat atât în regim office (redactare) cât și în entertainment (vizualizare filme/YouTube, ascultat de muzică) și dacă tot eram în zonă, am încercat și câteva joculețe.

Înainte de toate îmi place ca aspect, prin simplitate și într-adevăr este un device care să nu pară un ghimpe în coaste când e nevoie să-l iei în deplasare. E destul de ușor, încărcătorul e mic și e pregătit oricând pentru ce ai nevoie. Dacă ai și o mapă micuță sau un rucsac mai mititel, chiar ajungi să-ți facă plăcere să-l iei cu tine și să știi că ai la îndemână oricând necesarul de școală sau de birou, la muncă.

Tastatatura m-am obișnuit rapid cu ea, deși tare ar fi prins bine să fie iluminată pentru că butoanele sunt negre, dar spațiul dintre acestea este destul de mare încât să poți apăsa rapid fără să fie nevoie să te uiți ce faci și fără să apeși din greșeală mai multe deodată. În cazul meu intervine și faptul că atât laptopul personal cât și cele testate în ultima perioadă, au fost de gaming și nu numai și majoritatea au avut tastatura iluminată. În ziua de astăzi mi se pare ceva necesar. TouchPad-ul își face treaba, de asemenea.

Difuzoarele se aud destul de tare și clar, deși probabil oricine va opta pentru căști prin Bluetooth sau cablu, iar filmele și clipurile, chiar și cele 4k, se văd excelent, Wi-Fi-ul rapid descurcându-se minunat pentru a le putea reda via YouTube (streaming).

SSD-ul este vinovat, alături de procesor și RAM, de un comportament al Windows-ului 10 fără pată, iar bateria este destul de voinică (se încarcă complet în jur de 2 ore și ține, la o utilizare medie, cu bateria dată pe Saving și luminozitate la 50%, cam 4 ore).

Display-ul cu bezele subțiri se vede bine și redă culori frumoase și am îndrăznit să testez chiar și câteva joculețe pe care le aveam la îndemână (Diablo 3, Diablo, Warcraft 2 și 3 – GOG – și câteva din Microsoft Store) și nu am fost surprins să văd că rulează fără probleme. Pe parcursul acestor teste, deasupra tastaturii, în zona balamalei și sub tastatură, în partea stângă, a crescut puțin temperatura dar nimic foarte deranjant.

Lipsa unei plăci de rețea LAN se poate rezolva printr-un adaptor pe USB, iar browsing-ul și alte utilizări în ale office-ului au decurs fără probleme.

Am făcut și un test standard de benchmarking cu PCMark10, cu MateBook D pe baterie cu luminozitate la jumătate și setat la Best Performance:

Concluzie

HUAWEI MateBook D îl iei la subraț și fugi cu el la servici/afară și stai liniștit că ai cu tine tot ce-ți trebuie. Da. Așa de simplu. E mic, elegant, performant și are o baterie bunicică și chiar dacă te sperie că nu te va ține, încărcătorul e mic de-ți încape în bununar.

Nu ar fi corect față de voi, cititorii, să nu-l compar la aspect cu Macbook-ul, căci sunt asemănări, dar când vine vorba de balanța performanță/preț și sistemul de operare, notebook-ul Apple parcă nu e o soluție așa de bună. Ține într-adevăr de gustul și preferințele fiecăruia, dar în situația de față, cu MateBook D sub degetele mele chiar acum, pot să vi-l recomand dacă sunteți în căutarea unui device mic și portabil pentru task-urile prin care testele au trecut cu brio.

Și ca să revenim la introducerea articolului, sunt convins că intrarea pe piața notebook-urilor de către HUAWEI, cu MateBook, a fost făcută cu dreptul și abia aștept să urmăresc cum vor evolua acestea de-a lungul timpului, dar până una-alta, avem HUAWEI MateBook D pe care-l găsiți și la noi la preț în jur de 3.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.