The King Who Tricked Hitler

În seara zilei de 23 august 1944, românii de pretutindeni erau strânși în jurul radioului să asculte un mesaj de maximă importanță pentru viitorul țării. Regele Mihai I se adresa națiunii pentru a anunța o decizie care avea să scurteze durata celui de-al Doilea Razboi Mondial cu peste 200 de zile. Acest moment crucial pentru istoria României, cu un impact important și asupra celei internaționale, este povestit de însăși Maiestatea Sa în documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”, care va fi transmis de HISTORY marți, 22 august, de la ora 21:00.

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.” Așa începe povestea celei mai impresionante răsturnări de situație din Al Doilea Război Mondial, în care un rege de nici 23 de ani decide arestarea prim-ministrului Ioan Antonescu, renunțarea la sprijinul acordat Germaniei și alăturarea României Aliaților.

Deși Aliaţii l-au acoperit pe Regele Mihai de onoruri, libertatea astfel câştigată nu a durat mult. Naţiunile care îl lăudaseră au „vândut” România Rusiei, obligându-l pe rege să ia calea exilului. Adevărul a fost uitat, iar liderii sovietici şi comuniştii români s-au întrecut să-şi asume meritele pentru evenimentele din 1944.

Acum, Regele Mihai își spune propria poveste despre războiul secret dus împotriva lui Hitler, dar și a lui Stalin, într-un documentar ce are la bază imaginile înregistrate de producătorul John Florescu în cadrul unei sesiuni de discuții avute la reședința din București a fostului suveran.

Un promo al filmului poate fi urmărit aici:

https://www.youtube.com/watch?v=ZlFCQbnnB00&feature=youtu.be.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.