Seria aclamată de critici a creatorului și unicului scenarist Michael Hirst (Elizabeth – film câștigător al Academy Award® și Emmy®,  nominalizat la Globul de Aur® cu seria Dinastia Tudorilor), Vikings /“Vikingii” este este o sagă de familie care spune poveștile remarcabile ale vieților și aventurilor epice ale invadatorilor și exploratorilor Evului Mediu Întunecat.

Hirst este producător executiv împreună cu Morgan O’Sullivan de la World 2000 (Contele de Monte Cristo; Dinastia Tudorilor), Sheila Hockin (Dinastia Tudorilor; Borgia), John Weber de la Take 5 Productions (Dinastia Tudorilor; Borgia), Sherry Marsh, Alan Gasmer și James Flynn (Dinastia Tudorilor, Borgia). Jana Bennett și Arturo Interian sunt producătorii executivi din partea HISTORY®.

Ajuns la sezonul al 5-lea, acesta debutează cu Ivar Fără-de-Oase are își afirmă supremaţia asupra Marii Armate Păgâne, în vreme ce Lagertha (Katheryn Winnick) domneşte ca regină în Kattegat.

Pentru că am văzut-o pe Lagertha (Katheryn Winnick) cum se dezvoltă pe parcursul celor 4 sezoane, ajungând în cel de-al 5-lea printre cele mai importante personaje din Vikings, am decis să vă oferim o interviu în exclusivitate pe MovieNews.ro, în România, mulțumită History România:

ÎNTREBARE: NE POȚI SPUNE CUM EVOLUEAZĂ PERSONAJUL TĂU PE PARCURSUL SEZONULUI CINCI?

RĂSPUNS: Încep sezonul 5 ca regină a Kattegat și mă confrunt cu responsabilitățile și presiunile care apar inevitabil atunci când conduci un important port maritim. De acolo apar foarte multe situații conflictuale, în special cu fiii lui Ragnar, în special cu Ivar. Mulți adversari încearcă să o dea jos de pe tron pe Lagertha, și aici nu vorbim doar despre Ivar, ci și despre Regele Harald și mulți alți dușmani. Pot spune că este un sezon interesant deoarece, chiar dacă este într-o poziție de conducere, ea se luptă să rămână la putere.

 Î: NE POȚI SPUNE MAI MULTE DESPRE CUM SE VEDE LAGERTHA ÎN POSTURA DE REGINĂ?

R: Lagertha se consideră regina și conducătoarea poporului ei. Ea se raportează la oamenii pe care îi conduce și vrea să le facă dreptate. Își dorește să îmbunătățească comunitatea ei și să o facă mai puternică. Spre exemplu, a construit fortificații pentru a proteja Kattegat și a consacrat orașul drept mare centru de comerț.

Î: LAGERTHA ESTE UN PERSONAJ NEÎNFRICAT, CARE CREZI CĂ ESTE CEA MAI MARE TEMERE A EI?

R: Cred că cea mai mare frică a ei este teama de eșec. Este unul dintre acele momente în care pe umerii ei cad foarte multe responsabilități şi există multe aşteptări, fie că este vorba de faptul că este soția tânără a lui Ragnar, că trebuie să facă faţă presiunii maternităţii sau că a fost a doua soție în sezoanele 2 și 3. Acum ea este în punctul în care nu mai depinde de nimeni. Este regină și singura persoană pe care se poate baza este chiar ea. Bineînțeles, a fost trădată de foarte multe ori, nu doar de fostul soț, ci și de persoanele apropiate, iar acest lucru este foarte evident în sezonul cinci. Încrederea ei în oamenii pe care îi are alături este un lucru de care trebuie să țină cont, iar eu cred că ea nu are încredere în prea multe persoane. Trebuie să se bazeze întâi de toate pe ea însăși. Sunt de părere că una dintre marile ei frici cu care se va confrunta în sezonul cinci este aceea de a nu-și asculta instinctele.

Î: ÎN SEZONUL ȘASE TE VEI REGIZA, NU-I AŞA?

R: Da, este foarte palpitant. Acesta va fi debutul meu regizoral.

Î: CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU ASTA?

R: Mă pregătesc de aproape un an pentru acest pas. Faptul că sunt pe platou în fiecare zi și iau contact cu echipa de filmare și cu diferiți șefi de departamente mă ajută să învăț foarte multe lucruri noi. Fiind actriță în acest serial de atât de mult timp, am avut șansa de a observa toate lucrurile care se întâmplă la un nivel mult mai intim, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să mă pregătesc pentru momentul în care voi începe să regizez. Am început să învăț despre cum merg lucrurile în spatele camerei și am devenit o „umbră” a regizorului canadian, Helen Shaver, care se întoarce să lucrează la acest serial în fiecare an. Este o femeie-regizor fantastică, cu un palmares impresionant, și de la care am învățat foarte multe lucruri. Am și zburat în Canada pentru a petrece timp în camera de editare, iar acest lucru a fost o experiență foarte importantă pentru mine – să văd toate eforturile noastre de zi cu zi cum se transformă într-o variantă editată a unui episod.

Sunt foarte entuziasmată pentru că acum voi avea ocazia să regizez. Îmi va permite să contribui la serial și într-o altă manieră decât cea în care am făcut-o până acum.

 Î: CÂTE EPISOADE VEI REGIZA?

R: Voi regiza un singur episod. Este o responsabilitate foarte mare.

Î: CREZI CĂ ȘTII TOTUL DESPRE LAGERTHA SAU ÎNCĂ MAI SUNT LUCRURI DESPRE EA CARE TE INTRIGĂ?

R: Lagertha se transformă mereu și trece prin diferite schimbări emoționale, astfel că mereu găsesc noi laturi ale ei pe care le pot explora. Chiar și după cinci sezoane încă mă simt inspirată de ea. Lagertha este foarte diferită acum față de cum era la începutul serialului. A crescut și s-a maturizat într-o femeie puternică. După cum am spus și mai devreme, acum se poate baza doar pe ea însăși. Este nevoie de foarte multă siguranță și încredere de sine pentru a putea conduce un loc precum este Kattagat, iar ea nu este dispusă să tolereze nimic. În niciun caz în acest moment.

Î: EXISTĂ VREUN MOMENT ÎN SERIAL SAU POATE UN SEZON CARE IESE ÎN EVIDENȚĂ ȘI DE CARE EȘTI MÂNDRĂ?

R: Nu știu dacă am neapărat un moment sau un sezon preferat. Pentru mine conflictele și provocările reprezintă cele mai interesante momente.

Î: NE POȚI POVESTI PUȚIN DESPRE RELAȚIA TA CU BJÖRN, ÎN MOD SPECIAL, ȘI CUM S-A MATURIZAT ACEASTA DE-A  LUNGUL ANILOR?

R: Björn, în sezoanele anterioare, era mai mult un băiețel, dar acum, în sezonul cinci, este un bărbat în adevăratul sens al cuvântului. El a devenit major acum mai mult timp, dar abia acum este un războinic puternic și tată, pe deasupra. Lagertha este foarte mândră de fiul ei. Relația pe care o are cu Björn este singura relație la care ține cu adevărat, diferită fața de relația din mintea ei cu Ragnar.

Alexander [Ludwig] și cu mine suntem foarte apropiați. Este o persoană minunată și sper să rămânem prieteni pe viață. Este foarte frumos să poți lucra cu persoane pe care le îndrăgești cu adevărat și cu care poți împărtăși o legătură frumoasă  atât în fața ecranului, cât și în spatele lui.

 Î: ACEASTĂ LEGĂTURĂ PE CARE O AVEȚI VĂ AJUTĂ SĂ JUCAȚI MAI BINE ÎMPREUNĂ?

R: Ne ajută foarte mult. Este mult mai ușor să găsești acea conexiune pe ecran cu o persoană pe care o iubești dacă o cunoști personal. Locuind 10 luni pe ani în Irlanda și lucrând cu aceeași actori zi de zi, am ajuns să fim o familie. Din această familie nu face parte doar distribuția, ci sunt incluși și oamenii care alcătuiesc echipa de filmare. Distribuția serialului și echipa de filmare devin familia ta, iar platourile se transformă în a doua casă. Sunt sigură că puteți vedea legătura pe care o avem în ceeea ce se vede pe ecran.

Î: ÎNSĂ CUM ESTE CU PERSOANELE CU CARE NU TE ÎNȚELEGI BINE PE ECRAN?

R: Când există tensiune pe platou, o lași acolo. Nu este ceva ce să iei cu tine în viața de zi cu zi.

Î: DUPĂ CE AI OMORÂT-O PE ASLAUG, MAMA FIILOR LUI RAGNAR, CUM A EVOLUAT RELAȚIA TA CU FIII LUI RAGNAR?

R: Lagertha a avut de luat o decizie foarte dificilă. Simțea că trebuie să o ucidă pe Aslaug. Simțea că aceasta era un fel de vrăjitoare și că nu conducea Kattegat așa cum trebuie. Nu a făcut acest lucru din impuls. După cum vedea Lagertha lucrurile, Aslaug îi furase orașul Kattegat, iar acum nu făcea altceva decât să își recupereze împărăția. Bineînțeles, odată cu această decizie au apărut foarte multe tensiuni între frați. Pe lângă acest lucru mai exista profeția conform căreia Lagertha va fi ucisă într-o zi de unul dintre fiii lui Ragnar. Astfel că mereu există tensiuni suplimentare.

Are o relație cu fiecare fiu, însă bineînțeles că diferă în funcție de gradul de atașament dintre ei. Cu Björn, pentru că este sânge din sângele ei, are o legătură unică și specială. În relația cu Ivar există foarte multă tensiune. Din punctul meu de vedere, Legertha nu îl vede pe Ivar drept o posibilă amenințare, cel puțin nu la începutul sezonului cinci. Însă, într-un final aceasta realizează că Ivar este o persoană cu probleme psihice și a cărui intenții sunt răuvoitoare. Abia în momentul în care conștientizează acest lucru înțelege că trebuie să îl ia în serios pe acesta indiferent ce ar spune sau face.

Cu Ubbe există alt tip de relație. Lagertha vede similaritățile fizice dintre Ubbe și Ragnar. În urmă cu un sezon sau două i-am spus lui Michael Hirst [creatorul și scenaristul serialului] că trebuie să adăugăm o replică pentru a ne referi la acest lucru. A acceptat sugestia mea și există o scenă, mică ce-i drept, în care personajul meu îi spune lui Ubbe „semeni cu Ragnar”. A trebuit să îi spun acest lucru… seamănă cu un Travis Fimmel mai tânăr.

Astfel am ajuns să adăugăm acea replică, lucru foarte interesant pentru că ea nu este o replică din scenariu, care a conferit o anumită dinamică relației dintre Lagertha și Ubber. Acea dinamică nu se regăsește neapărat în paginile scenariului, însă o veți vedea desfășurându-se pe parcursul sezonului cinci.

Hvitserk și relația cu acesta vor fi de asemenea testate în fața camerei.

Î: SE ÎNTÂMPLĂ DES SĂ ADAUGI LUCRURI CARE NU SUNT ÎN SCENARIU?

R: Norocul meu este că am o legătură foarte apropiată cu Michael Hirst. Cinăm împreună, de obicei înaintea filmarilor, și ascultăm sugestiile pe care le are fiecare dintre noi. Este un mediu în care se colaborează foarte mult. Îl admir foarte mult pe Michael Hirst pentru că el singur scrie scenariul pentru fiecare episod al serialului. Toate aceste lucruri sunt în mintea lui și singur le aduce la viață. Este un maestru; este absolut minunat.

Î: DACĂ AR TREBUI CA TU PERSONAL SĂ LUPȚI ÎMPREUNĂ CU UN SINGUR VIKING, CINEVA CARE SĂ TE AJUTE ȘI SĂ AIBĂ GRIJĂ DE TINE, PE CINE AI ALEGE?

R: Aș lupta împreună cu Lagertha! Sunt atât de mulți luptători din care să alegi… Björn, bineînțeles, Björn Ironside. Ivar este un geniu în materie de strategie, în timp ce Ubbe este foarte puternic. Vom avea un nou personaj care ni se va alătura în sezonul cinci, și anume episcopul Heahmund, interpretat de Jonathan Rhys Meyers. El joacă rolul unui episcop războinic. Trebuie să spun că m-am distrat foarte mult lucrând împreună cu el. Este un actor talentat, iar personajul lui este un luptător desăvârșit.

Sezonul al 5-lea a debutat din 30 noiembrie pe History România și rulează în fiecare joi de la ora 21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.