Ascultă acest articol


Logitech s-a născut în urmă cu 37 de ani în Elveția, iar produsele lor (majoritatea periferice pentru PC) au ajuns să fie cunoscute în toată lumea, nu de foarte mult timp încoace, cel mai nou target al companiei – jocurile – având un adevărat succes în lumea jucătorilor de jocuri video. Vorbesc, bineînțeles, de Logitech G, cu un portofoliu axat pe tastaturi, căști audio, mouși și sisteme audio menite să aducă jucătorilor casual și profesioniști, o experiență de joc cât mai sigură, exactă și plăcută.

Prin Logitech G, compania nu numai că a investit în multe modele de periferice ci și-au creat și propriile tehnologii, de sublinat în cazul nostru aici LIGHTSYNC și Romer-G care concurează (și poate chiar și depășește) cu tehnologii asemănătoare ale altor companii. Poate că nu sunt ele originale, dar funcționalitatea fără pată, aplicația companion, utilizare ușoară, personalizarea extinsă și compatibilitatea răspândită, stabilesc standarde ridicate.

Logitech G513

În teste am acum cele mai noi tastaturi mecanice Logitech G, G513, ambele cu switch-uri Romer-G, unul Tactile și celălat Linear și vom vorbi puțin despre ele și care este diferența dintre ele.

Provenind practic din G413, dar cu destule modificări să se diferențieze, cele două G513 sunt tastaturi complete, așadar au numpad și câte un palmrest generos. Ambele vin în nuanțe Carbon (în toată lumea) și Silver (doar varianta cu switch tactil, în anumite magazine); includ noul switch proprietar Romer-G și LIGHTSYNC.

În cazul de față am versiunile Carbon, ambele fiind de categorie Premium cu viteză de răspuns ridicat și sunet redus la apăsarea butoanelor și iluminare puternică dar și rezistență crescută (conform producătorului, căci eu le-am testat decât vreo două săptămâni). Tot conform Logitech, “este nevoie de o forță necesară de acționare de doar 45g, iar switch-urilor oferă un timp de răspuns aproape instant și cu 25% mai rapid decât cel al principalilor competitori care prezintă o distanță de acționare a tastei de 1.5mm”.

Aspectul este simplu, dar elegant, iar carcasa este confecționată din aluminiu 5052 cu rezistență ridicată și vine cu acel palmrest generos și comod care arată ca și când ar fi confecționat din piele și e umplut cu un fel de spumă gen cea de la saltelele cu memorie. Foarte confortabile, dar nu știu cum se vor prezenta în timp, la o utilizare zilnică. Dacă nu dorești, palmrestul nu se atașează cu nimic la tastatură (nici vorbă de magneți sau ceva de genul), ba chiar e posibil gamerii “agitați” să se trezească că le dispare singur de sub palme.

Există destul spațiu între taste pentru o apăsare rapidă și sigură, fără să nimerești altă tastă sau două/mai multe deodată (Anti-ghosting), iar switch-ul Romer-G intră în acțiune și se simte/comportă exact cum trebuie pentru o tastatură mecanică, atât în jocuri cât și în utilizarea de zi cu zi. Din nefericire lipsesc taste dedicate media sau Macro, dar acest lucru este compensat prin aplicația dedicată, o alternativă fiind și combinația tastei FN cu F5 – F12. Romer-G Linear este mult mai aproape de experiența Cherry MX Red datorită rapidității de răspuns și apăsare mai ușoară, iar Tactile se apropie mai mult de Cherry MX Brown cu o experiență tactilă mai ridicată.

Suprafața butoanelor este ușor curbată, pentru o apăsare sigură, iar textura este foarte plăcută la atingere. Butoanele îți dau senzația că sunt făcute din material rezistent și de calitate, iar apăsarea tastelor Space și Enter nu au “joc” și se cunoaște că în timp acestea tind să înceapă să facă zgmot sau să-și piardă din “elasticitate”, nu de alta dar sunt cele mai apăsate butoane de pe tastatură (știu, la gameri sunt cele WASD 🙂 ). Nu am cum să mă pronunț aici, neavând tastaturile prea mult în teste. Și ca să revin și la gameri, în pachet avem și 12 taste de schimb pentru WASD dar și Q, E, R și de la 1 la 5.

Noaptea, tastatura se trezește la viață atunci când intri într-un joc sau asculți muzică mulțumită LIGHTSYNC-ului colorat full RGB care se sincronizează ușor cu jocurile, și au chiar și profiluri dedicate. Luminițele sunt capabile să se sincronizeze și cu alte echipamente care au suport pentru așa ceva și pot fi personalizate în detaliu tot prin aplicația dedicată. Luminițele nu vin doar de sub taste ci luminează și literele/cifrele/simbolurile de pe ele.

Pe tastatură avem și un port USB, dar din păcate e doar 2.0 (transfer mai mic de date), iar cablul de conectare, pare destul de rezistent, chiar dacă e subțire și e îndeajuns de lung. El se conectează la unitatea centrală cu două USB-uri și putem ridica mai sus tastatura cu ajutorul a două “piciorușe” poziționate pe spate.

Software:

Pentru a funcționa la adevărata capacitate, e nevoie să instalați aplicația oficială, Logitech’s Gaming Software, care se descarcă fără probleme de pe pagina oficială Logitech, iar cea mai nouă versiune, lansată în martie, cântărește un pic peste 100MB și corectează câteva probleme și aduce profiluri noi pentru jocurile: Assassin’s Creed Origins, Call of Duty: WWII, Destiny 2, Fortnite, Kingdom Come: Deliverance, Metal Gear Survive, Middle-earth: Shadow of War, Project Cars 2, South Park The Fractured But Whole, Star Wars: Battlefront II, The Evil Within 2 și Wolfenstein II: The New Colossus.

Aplicația poate fi instalată pe diferite versiuni de Windows, iar în cazul de față eu l-am pus pe un Windows 10 Pro x64-bit. La instalare ești întrebat dacă vrei să instaleze automat și Overwolf care, probabil, este util streamerilor.

Aplicația este destul de intuitivă și ușor de utilizat și se axează pe programarea butoanelor (Macro) respectiv iluminarea lor. Funcționalitatea Logitech LIGHTSYNC este excelentă și ca să vă faceți o idee, este similară Chroma, de la Razer și AlienFX de la Alienware și cu ajutorul ei puteți realiza ce animații vreți voi care să se sincronizeze cu jocurile sau aplicații. Există și posibilitatea de a schimba culorile tastaturii în funcție de culorile de pe ecran (asemănător televizoarelor Philips care proiectează în jurul ecranului lumini colorate în funcție de cele de pe ecran). Spre exemplu aplicația funcționează cu brio și cu sistemul audio, G560, anunțat de curând de Logitech.

Pe lângă preseturile cu care vine aplicația (wave, breathing, ripple etc) poți seta fiecare buton individual sau mai multe, cu animații și culori (poți scrie texte, desena șamd) sau puteți edita preseturile existente și modifica după plac. Aplicația este capabilă să caute singură jocurile instalate și să execute automat profilurile dedicate, dacă există suport pentru titlurile respective.

Jocuri:

În jocuri tastaturile s-au comportat exemplar (am testat Overwatch, Doom, Wolfenstein II: The New Colossus) și trebuie să fii probabil un maniac al simțurilor ca să poți face deosebire între switch-urile Tactile și Linear acestea comportându-se foarte bine, singura diferență (aproape insesizabilă) fiind, că cea cu Romer-G Tactile parcă răspundea mai rapid la atingeri (tastele au feedback mai ridicat).

Probabil gamerii o vor prefera pe cea Linear dar în ambele cazuri vor exista situații să se arate cu degetul la faptul că tastaturile nu au butoane fizice Macro dedicate, chiar dacă aplicația îți oferă posibilitatea de a transforma orice tastă săexecute ceea ce vrei în jocuri.

Concluzii:

Dacă ar fi să aleg între ele, personal eu o prefer pe cea cu Romer-G Tactile, pentru că utilizez destul de mult tastatura și pentru scris și aplicații și nu numai în jocuri și pot adăuga că sunt un pic dezamăgit de lipsa unor butoane de media (pe care multe dintre tastaturile mai vechi Logitech le au).

Ca un minus aș putea să adaug și USB-ul de 2.0, într-o perioadă când 3.0 este un standard. Deobicei chiar folosesc USB-urile din apropiere (tastatură/monitor) fără a fi nevoie să mă scufund pe sub birou să conectez un stick sau hdd extern direct la unitate.

Palmrest-ul este chiar comod, tastatura este frumos lucrată și rezistentă, iar butoanele sunt Cherry-on-top (not that Cherry) cu luminițe care-i fac să zâmbească pe cei care adoră să-și ducă sesiunile de gaming învăluiți de curcubeie și efecte de discotecă.

Așadar, diferențele între Logitech G513 – Romer-G Tactile și Linear sunt aproape insesizabile contând, în momentul de față, doar preferințele posesoruluI și e întotdeauna bine să ai de unde alege.

Acestea fiind spuse, tastaturile Logitech G513 vor fi disponibile în magazinele de profil începând cu luna aprilie 2018 la un preț recomandat de 799 Lei.

Mulțumesc Logitech România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.