Confort. Portabilitate. Eleganță. Acestea sunt trei elemente importante atunci când vrei să ai un birou arătos și un mediu de lucru adecvat fără prea multe “mățăraie” să-ți facă viața un coșmar.

O parte importantă sunt accesoriile și gadget-urile, iar din această sferă vom vorbi, de această dată, despre o tastatură Logitech, mai exact modelul K780 care se prestează la cele trei elemente precizate, fiind un device wireless dedicat mediului “mobil”. Vorbim deci de portabilitate, în primul rând, căci tastatura de față este una multidevice dedicată atât PC-urilor și laptop-urilor și TV-urilor dar și device-urilor mobile precum smartphone-urile și tablete.

Aspect

Gama K, în general, este una cu produse de dimensiuni mici, cu design atrăgător, axată în general pe portabilitate, iar K780 arată cât se poate de bine combinând culorile negru (fața cu tastele) și alb, partea de dedesubt și are taste rotunde. Dimensiunile sunt de 158 mm x 380 mm x 8 mm, iar greutatea o să vă mire puțin, dar e așa cu un scop. K780 cântărește aproape 1kg (mai exact 875g, conform Logitech) și asta pentru că include un stand pentru device-urile mobile, iar greutatea tastaturii asigură stabilitatea acestor device-uri.

Pe partea frontală, de lucru, avem tastele rotunde plus numpad, ambele funcționând printr-un sistem proprietar Logitech PerfectStroke, și, la fel ca la laptopuri, cu ajutorul tastei FN și F-uri se pot face combinații/short-cut-uri pentru Home și Search (în caz de browsing) și configurații audio care includ play/pause, melodii înainte/înapoi și volum. Și pentru că tot vorbim de F-uri, avem trei taste F, diferențiate de celelalte prin culoarea alb, cu ajutorul cărora putem comuta rapid între trei device-uri care sunt conectate, respectiv “pariate” cu tastatura. Tastele cu săgeți sunt minuscule, dar avem un Spacebar și Enter de dimensiuni măricele.

Pe laterala tastaturii avem un buton gen Switch cu ajutorul căruia întrerupem alimentarea/conectarea, iar pe partea din spate, pe lângă cele cinci “piciorușe” de cauciuc, avem lăcașul unde sunt băgate două baterii AAA și receiver-ul USB.

Tehnic

Pornind de la autonomie, care Logitech spune că ar fi de 24 luni, cu niște baterii capabile și până la conectivitate, avem de spus numai de bine. K780 se poate conecta la PC/TV și device-uri mobile smartphones și tablete prin Logitech Unifying USB Receiver sau Bluetooth Smart Technology (2.4GHz) la o rază de până la 10 metri de device-ul la care este conectat și este bine de știut că via Wi-Fi, conectarea este securizată folosindu-se 128-bit AES Encryption.

Funcționalitate

Am testat tastatura conectată la TV sau PC plus un smartphone și o tabletă și conectarea la toate se face aproape instant și fără probleme. Prin Bluetooth pentru a “paria” device-ul este nevoie să tastezi, la început, un cod de câteva cifre plus tasta Enter, iar apoi se țin minte între ele. Așadar, dpdv al conectivității totul a decurs rapid și fără incidente, iar conexiunea a fost stabilă pe tot parcursul testelor.

Știu că se spune în manual și în descriere că tastele sunt silențioase, dar tind să contrazic puțin, dacă sunteți utilizatori office și scrieți mult și rapid, o să realizați că face totuși puțină gălăgie. Tastele au o cursă scurtă de apăsare și-și fac treaba fără probleme, tastatura fiind foarte aproape ca utilizare de cele de laptop. Din nefericire pentru mine, care am mâini destul de mari, experiența de tastare, pe perioada care am avut K780 în teste, nu a fost una tocmai “cursivă”. Spațiul dintre taste fiind totuși generos este dezavantajat de forma rotundă a tastelor. Odată ce așez mâinile pe suprafața tastaturii trebuie să le înghesuiesc puțin și cum tastez fără să privesc tastatura, de multe ori mi s-a întâmplat să nu nimeresc tastele corecte. După cum am zis, problema aici este strict de mărimea mâinilor utilizatorilor, ceea ce mă face să ajung la concluzia că K780, prin mărimea sa, aspectul și forma rotundă a tastelor, este dedicat mai mult segmentului feminin de utilizatori.

Comutarea între cele trei device-uri conectate e super-rapidă, prin cele trei taste despre care am pomenit mai sus (F1, F2, F3) și funcționează impecabil. Deci dacă vrei să scrii rapid un mesaj pe messenger pe smartphone, timp în care scrii și un mail pe tabletă și un articol pe PC, comutarea se face rapid și totul funcționează așa cum trebuie. Device-urile mobile se poziționează în așa fel încât să-ți ofere un unghi optim de vizualizare și posibilitatea de a interacționa corect cu display-urile lor touch și pe perioada testului nu am avut probleme să se clatine/alunece tastatura sau vreun device pus pe ea.

Confort. Portabilitate. Eleganță.

Concluzie

Am început articolul cu “Confort. Portabilitate. Eleganță” și K780 nu dezamăgește la nici un capitol dintre acestea. Dacă la Confort am întâmpinat oarecare “rezistență” scuzabilă fiind dimensiunea XXL al mâinilor mele, la Portabilitate și Eleganță, tastatura se prestează excelent. Nici dimensiunile nu sunt rele, putând s-o ai cu tine în geantă, lângă laptop, chiar dacă va adăuga aproape 1kg în plus la greutate, odată ce ai pus-o pe birou cu device-urile mobile pe ea, vei înțelege compromisul.

Comparativ cu o tastatură Logitech K400r – una dintre cele mai populare pentru TV și laptop, se observă clar avansul atât ca aspect, materiale folosite și bineînțeles, dpdv tehnologic.

Logitech K780 poate fi găsită în magazinele retail și online din România la un preț în jur de 400 lei și dacă vrei să adaugi ceva elegant și funcționabil lângă accesoriile de pe birou, respectiv dacă ești genul care lucrezi mult multidevice, atunci această tastatură este exact ceea ce ai nevoie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.