ADATA XPG INFAREX K20 – The Glow of Victory Awaits” așa scrie cu litere uriașe pe pagina oficială a tastaturii mecanice de gaming din gama XPG (Extreme Gaming Experience) de la ADATA. Despre cât de victorioasă și bună e vom afla în rândurile care urmează căci acest articol îi este dedicat, după o săptămână de “stres” și analize.

Pachetul

Prima oară când am primit cutia în mână m-am dus în jos puțin datorită greutății sale. Da, K20-ul nostru are peste 1kg și vine împachetată într-o cutie simplă de carton în care găsești tastatura într-o punguță de protecție și un manual subțirel cu specificații (Quick Start Guide), în mai multe limbi (eu nu am găsit și în limba română).

Aspect

La prima vedere pare o tastatură rezistentă (și în timp s-a dovedit că așa și este), masivă – partea de bază fiind construită dintr-o combinație de plastic și metal cu sigla mare XPG în dreapta, sub care se află trei leduri albastre și numpad-ul. Nu lipsesc F-urile de sus, care în combinație cu tasta FN îndeplinesc fel de fel de sarcini multimedia. Tasta Enter e una micuță, dar tastatura compensează prin tasta Space marcată, bineînțeles, cu sigla XPG.

Tasta care deobicei este înscripționată cu logo-ul sistemului de operare Windows este marcată în cazul K20 cu simbolul seriei XPG, iar ce mi-a plăcut în mod special este că avem butoane normale, în continuarea șirului de F-uri, cu PLUS și MINUS – puterea iluminării LED-urilor și/sau viteza de execuție a modurilor – căci vorbim de o tastatură de gaming deci iluminarea în culorile curcubeului sunt un fel de standard. Între cele două taste avem și buton MODE care putem schimba printr-o simplă apăsare dintre mai multe preseturi de iluminări (11 să fiu mai exact). Rămânând la capitolul iluminare LED avem combinații de culorile Roșu, Portocaliu, Galben, Verde, Albastru și Mov și de ce să nu recunosc, arată destul de bine, cu toate că nu sunt un mare fan al curcubeului pe tastatură.

Pe spate avem două “piciorușe” de cauciuc atent lucrate care, împreună cu greutatea lui K20, se asigură că tastatura “nu fuge” nicăieri atunci când o “călărești” în cine știe ce Battle Royale sau brawler violent. Avem aici și două “piciorușe” care se extind și ridică puțin partea de sus a tastaturii. Acestea au și ele capete de cauciuc pentru o aderență bună chiar și pe suprafețe alunecoase gen sticlă.

Tastatura se conectează la PC/Laptopul de gaming printr-un cablu USB type A învelit într-un fel de țesătură foarte rezistentă împletită menită să ofere o durată de viață mai mare acestuia.

La capitolul aspect, ca o concluzie, avem de a face cu o tastatură de gaming simplă, neagră, cu un concept de plug & play rapid ajutat de cele 3 butoane PLUS, MODE, MINUS prin care ai acces imediat la toate mod-urile iluminării.

Specificații

Dacă din punct de vedere al aspectului avem o tastatură simplă, dar în același timp rapid de lucrat cu ea și eficientă și pe partea de specificații sunt câte ceva de spus deoarece K20 vine cu câteva elemente importante menite să ușureze și să transforme utilizarea sa într-o experiență plăcută pentru orice gamer.

K20 folosește switch-uri mecanice Khail Blue cu un număr de apăsări de până la 50 de milioane, și un feedback user friendly prin cei 50g necesari apăsării unei tastaturi (apăsarea nu necesită prea multă forță, dar nu e nici apropiată de un touch de display). Tastele sunt complet anti-ghosting ceea ce asigură o precizie foarte mare la apăsare și nu e nevoie să-ți faci griji că nu ai apăsat bine, sau prea tare/încet sau că nu a fost preluată comanda.

Jocuri

Vorbim de o tastatură de gaming deci nu aveam cum să nu dăm o raită și prin jocuri să vedem cum se comportă. Pentru că tot a apărut demo la Forza Horizon 4, am zis să punem volanul și controller-ul deoparte și să vedem cum e să-l testăm cu K20 și am dat drumul la treabă, iar experiența a fost una plăcută de utilizare. Am pus, de asemenea, la treabă și cele două seturi de 4 butoane “magice”, AWSD respectiv cele cu săgeți de direcție, în combinație cu nelipsita din formulă – tasta Space în Limbo, Brink, Diablo III, Burnout Paradise, Mirrors Edge, Call of Duty, Tropico, Payday și bineînțeles un pic de Fortnite. Toate bune și frumoase. Totul a decurs așa cum trebuie și pe bună dreptate, am supus la stres butoanele care s-au comportat exemplar.

Concluzie

Această recenzie a fost scrisă integral pe K20, iar timp de o săptămână am transformat tastatura în una de zi cu zi, la scris articole, jocuri, multimedia și chiar și sesiuni de Photoshop. Experiența cu ea a fost fără incidente, dar nu pot să nu mă duc cu gândul la mașinile de scris de pe vremuri care clickăiau puternic la fiecare apăsare de buton, căci așa face și K20, iar în redactare e o experiență oarecum clasică și deosebită. Având în vedere că e vorba de o tastatură de gaming, căștile nu lipsesc și atunci zgomotul nu afectează jucătorul (decât să fii într-o sală de competiție profesională, sau în cameră cu un frate sau coleg de cameră). Tastele sunt foarte înalte și apăsările pe taste sunt destul de “adânci” chiar dacă nu sunt greu de făcut. Comparativ cu o tastatură non-gaming, se depune mai mult efort pe această K20 mecanică, când vine vorba de alte activități decât cele pentru care a fost creată tastatura. În jocuri, oricum numărul tastelor folosite este destul de mic, deci nu se pune nicio problemă la acest capitol.

Așadar, ADATA XPG INFAREX K20 dă strălucire victoriei? Te ajută să o obți mai ușor prin simplitate, eficiență, o construcție solidă și o combinație de Khail blue switch și iluminare eficiente.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.