Caravana celor 100 de filme ajunge vineri, 28 septembrie, la Râmnicu Sărat, la Casa Municipală de Cultură „Florica Cristoforeanu”, cu filmul Secvențe, în regia lui Alexandru Tatos, care va putea fi urmărit de la ora 19.00, alături de actrița Ileana Popovici, invitatul special.

În deschiderea evenimentelor din municipiul Râmnicu Sărat, de la 16.30,  va fi deschisă publicului expoziția fotografică „România: Evoluție”, care cuprinde cele mai importante momente din istoria României. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul serii, iar de la ora  17.00 va fi proiectat documentarul AGERPRES „Marea Unire: România, la 100 de ani”.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat.

DESPRE FILM

Secvențe (1982)

  • Regizor: Alexandru Tatos
  • Durată: 98 minute
  • Gen: Dramă
  • Rating: Audiență generală

Distribuție: Ion Vîlcu, Geo Barton, Mircea Diaconu, Luminița Gheorghiu, Emilia Dobrin, Dragos Pîslaru, Constantin Drăgănescu, George Paul Avram, Lupu Buznea.

Regizorul reuşeşte să scoată cu talent în evidenţă discrepanţa între banalităţile filmate de cineaşti şi realitatea autentică ce transpare în multe locuri din afara platoului de filmare. Filmul este un strigăt de exasperare al scenaristului-regizor Alexandru Tatos faţă de minciunile propagandistice, impuse cu forţa în cinematografia românească în dauna vieţii autentice.

Secvenţe este un film de idei, mult mai întortocheat decât pare la prima vedere, un film despre limitele impuse cineaştilor în realizarea operelor artistice.

Premii:

  • Premiul pentru regie, ACIN, 1982.
  • Premiul pentru regie şi Premiul special al juriului pentru interpretare masculină (Mircea Diaconu), Costinești, 1982.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI’’ INVITĂ PUBLICUL DIN RÂMNICU SĂRAT LA O REFLECȚIE ÎN AN CENTENAR

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES, va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.