Ascultă acest articol

Centenarul Filmului Românesc ajunge pe 6 și pe 7 octombrie la Buzău, la Happy Cinema, cu două producții românești ce vor putea fi discutate și vizionate împreună cu invitatul special, Irina-Margareta Nistor.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Buzău:

 • 6 octombrie, de la ora 19.00: O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu;
 • 7 octombrie, de la ora 18.00: Occident, în regia lui Cristian Mungiu.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani şi expoziția fotografică România: Evoluție deschid evenimentele de la Buzău. De la ora 16.30, expoziția, care cuprinde momente importante din istoria României, va putea fi vizitată de public, iar de la ora 17.00, pe marele ecran, va fi proiectat documentarul AGERPRES, o lecție de istorie primită în an centenar.

BUZĂUL SUSȚINE FILMUL ROMÂNESC ÎN AN CENTENAR

Episoadele #41 și #42 continuă conturarea hărții localităților care susțin filmul românesc. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău.

 Avem deosebita onoare de a fi gazdele Caravanei Centenarului Filmului Românesc, ce va poposi la Buzău în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Salut inițiativa Artis de a aduce în prim-plan filmul românesc în anul Centenarului Marii Uniri. Este o ocazie deosebită de ne aduce aminte de realizările cinematografiei românești și de a ne cinsti marii regizori, actori și scenariști. Ce poate fi mai frumos în acest an de Centenar decât de a promova în 100 de oraşe din România, 100 de filme româneşti prin care să ne reamintim istoria, cultura și arta poporului nostru. Invit buzoienii să vină la film, la Happy Cinema de la Galeria Mall, pentru a vedea două filme de referință: pe 6 octombrie la ora 19.00 – O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu – producție din 1943, iar pe 7 octombrie la ora 18.00- filmul Occident – producție 2002, în regia lui Cristian Mungiu – premiat la Cannes, subliniază Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma.

DESPRE FILME

O noapte furtunoasă (1943)

 • Regizor: Jean Georgescu
 • Durată: 67 minute
 • Gen: Comedie
 • Rating: Audiență generală
 • Distribuție: Ștefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean Moscopol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu.

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Național al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă.

Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

Occident (2002)

 • Regizor: Cristian Mungiu
 • Durata: 105 minute
 • Genul: Comedie
 • Audiență: Generală
 • Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne.

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa – un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță.

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie polițist, dorința lui este să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

 Premii

 • Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru Debut, 2002
 • Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2002
 • Premiile UCIN: Premiul pentru interpretare rol principal masculin, 2003 – Alexandru Papadopol
 • Marele premiu şi Premiul Meuter Titra, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2003
 • Grand Jury Prize, Annonay International Festival of First Films 2003

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.