Dracula Film Festival 2018 – Halloween – Recenzie

0
2393
Ascultă acest articol


În HALLOWEEN, Jamie Lee Curtis revine cu rolul ei emblematic, Laurie Strode, care acum va avea înfruntarea finală cu Michael Myers, criminalul mascat care o bântuie de când aceasta a scăpat cu greu din mâinile lui criminale, acum patruzeci de ani.

Regizor: David Gordon Green

Scenariu: David Gordon Green, Danny McBride, Jeff Fradley

Gen: Horror

Lansare: 19 octombrie

Durata: 1h 46min

Studio: Miramax

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: AP.15

Actori:

Jamie Lee Curtis … Laurie Strode
Judy Greer … Karen
Andi Matichak … Allyson
Nick Castle … Michael Myers

Sinopsis:

În HALLOWEEN, Jamie Lee Curtis revine cu rolul ei emblematic, Laurie Strode, care acum va avea înfruntarea finală cu Michael Myers, criminalul mascat care o bântuie de când aceasta a scăpat cu greu din mâinile lui criminale, acum patruzeci de ani.

Recenzie:

În fiecare an, cinematografia încearcă să dea tonul petrecerii de Halloween în special celor care încă nu i-au cuprins febra sărbătorii occidentale. Astfel au fost create și readuse pe marele ecran diferite personaje unul mai obscur decât altul, fiecare venind cu un C.V. bogat în crime oribile ce au înspăimântat generații întregi.

Anul acesta i-a venit rândul lui Michael Myers să-și mai adauge în repertoriu alte câteva victime în probabil cea mai cunoscută franciză pentru această peroadă și anume “Halloween”. Cu un succes răsunător la aparița acestuia în 1978 dar cu sequel-uri mai puțin reușite, după 40 de ani, noul film Halloween reușeste oarecum să se prezinte ceva mai aproape de nivelul filmului original. Și asta se datorează perechii de producători Danny McBride (Your Highness) și David Gordon Green (See Girl Run) introducând noi elemente ce reușesc să revigoreze franciza ușor prăfuită. Un aspect important e atitudinea funny spre care s-a orientat filmul, deși privit cu scepticism la început, după câteva situații comice și replici bune, scenariul a devenit din ce în ce mai atractiv ca o ciocolată dulce-amăruie. Un alt aspect important a fost casting-ul, faptul că în acest proiect au participat actorii originali Jamie Lee Curtis (Laurie Strode) și Nick Castle (Michael Myers) au contat foarte mult în special pentru fan base-ul francizei.

Au trecut 40 de ani de când Michael Myers aflat în spatele celebrei măștii teroriza orașul Haddonfield cu crimele sale odioase. Aflat acum la un centru de reabilitare ne dăm seama că nu a mai făcut nimic deosebit de atunci și conform spuselor psihiatrului personal nici măcar n-a scos un cuvânt de la el. Nu a reacționat nici când doi reporteri l-au provocat arătându-i masca și menționând prada lui preferată, Laurie Strode. Trecută demult peste traumele din tinerețe, acum pare pregătită mai mult că oricând să-l confrunte, luând în serios posibilitatea ca ucigașul să recidiveze din nou. Am fost încântat de prestația actriței Jamie Lee Curtis, intrând perfect în rolul personajului, de bunicuță badass ce nu numai că a atins stadiul de zen al înțelepciunii tipice vârstei ci și abundă de curaj și hotărâre provocând invidie chiar și în rândul celor cu testosteron. Izolată intr-o locuință fortificată în inima pădurii de la marginea orașului Laurie se pregătește intens pentru ziua în care îl va întâlni din nou, pentru ziua când vânatul va deveni vânător. Și pentru că atunci când îți dorești ceva prea mult există o mare probabilitate să se întâmple, Michael reușește să evadeze în stilul său caracteristic și aflat în deplină libertate începe să pună orașul din nou sub stăpânirea terorii și a groazei.

După câteva scene a fost ușor de observat faptul că nu și-a ieșit deloc din mână, tăind și spânzurând cu același talent cu care ne-a obișnuit. Printre picăturile de sânge și corpuri inerte agățate sau mutilate am putut savura câteva momente haioase. Și aici țin să-l menționez pe copilul interpretat foarte bine de Jibrail Nantambu, care, paradoxal în ciuda vârstei, e singurul din comunitate care pare a fi conștient de pericol și datorită deciziilor pe care le ia, scapă nevătămat. Printre personaje, se fac prezente atât fiica cât și nepoata Laurei însă, din păcate, rolurile lor nu reușesc să se ridice la adevăratul potențial. Poate pentru că s-a insistat foarte mult pe relația dintre ea și Michael. La nivel de sunet stă la fel de bine ca scenariul, reușind să-ți creeze de multe ori o stare de deja-vu.

O bună parte din film a părut a fi un preludiu pentru momentul principal, atunci când inevitabilul s-a produs, când cei doi protagoniști se întâlnesc din nou. Mi s-a părut amuzant că în spatele actelor violente am avut impresia că văd doi bunici ce s-au întâlnit pentru prima oară la 40 de ani de la divorț, ceea ce a părut o ceartă la cuțite, la propriu. El la fel de sobru și ea din ce în ce mai paranoia, privindu-i dintr-o perspectiva diferită au părut că oarecum se potrivesc.

În sfârșit un sequel adevărat!

Per total a fost o experiență plăcută, iar fanii francizei probabil vor izbucni spunând cu voce tare “În sfârșit un sequel adevărat!”; și asta datorită scenariului cât și pentru calitatea interpretării.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Halloween rulează din 19 octombrie la cinema și este distribuit în România de Ro Image.

Dracula Film Festival a avut loc în perioada 17 – 21 octombrie la Brașov.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.