Sâmbătă la Digi24 filmul care a făcut demonstrația de valoare a falsului

0
2587
Ascultă acest articol


Sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 21:00, CinemaTePeca prezintă filmul care a făcut demonstrația de valoare a falsului, “Felix și Otilia”, în regia lui Iulian Mihu.

Cel mai bun film al lui Iulian Mihu, premiat în România, dar și la festivalurile consacrate de la Veneția și Salerno, este inspirat de romanul “Enigma Otiliei” de George Călinescu și se remarcă prin elemente care țin mai mult de vizual și mai puțin de jocul actorilor. De altfel, doi dintre protagoniști sunt “luați de undeva din lume și puși pe ecran”, spune Cristian Tudor Popescu în prezentarea filmului.
Regizorul Iulian Mihu n-a urmărit, asemeni oricărui alt cineast, să creeze o lume verosimilă, aidoma vieții, ci dimpotrivă, în“Felix și Otilia” toate contribuie la sublinierea artificialului, a falsului asumat.

Casa care găzduiește povestea de dragoste dintre Felix și Otilia și, simultan, comedia grotescă a avariției este un personaj în sine, un personaj al descompunerii. Decizia de a-l distribui pe neprofesionistul Herman Chadower în rolul lui moș Costache, interpretarea austeră a actorilor – care aproape se confundă cu decorul, dublarea vocilor, alegerea costumelor și scenografia creează o atmosferă de farmec al destrămării, unică în cinematografia românească.

Costumele și scenografia sunt semnate de soții Miruna și Radu Boruzescu (Felix, în film). Din distribuție mai fac parte Sergiu Nicolaescu (Pascalopol), Gheorghe Dinică (Stănică Rațiu), Gina Patrichi (Olimpia Rațiu) și Ovidiu Schumacher (Titi).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Televiziunea de știri Digi 24 este parte a grupului Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai deține deține primul post Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile Digi Sport 1, 2, 3, și 4, postul de filme (pay-tv) Film Now, televiziunile tematice Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio Pro FM, Digi FM, Music FM, Dance Fm și Chill FM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.