Casele de cărămidă, sau apartamentele de bloc cu ziduri din beton sunt doar două exemple de probleme pe care le poate întâmpina utilizatorul când vine vorba de semnal de internet. Cu router-ul plasat într-un colț, de multe ori semnalul nu ajunge în camera din partea opusă, sau ajunge, dar cu semnal foarte slab.

O soluție bună de acoperire a semnalului, în astfel de situații, sunt sistemele mesh, cu un router de bază și mai mulți “sateliți” pe care să-i plasezi în fiecare cameră aceștia având misiunea de a prelua semnalul routerului, de a-l amplifica și bineînțeles, reda.

În cazul de față vom testa un Tenda Nova AC1200 Whole Home Mesh WiFi System MW5 (2-pack) care, din specificații rezultă că poate face față pentru până al 200m pătrați, oferind un semnal puternic și fără întreruperi. Asta am și încercat să aflu, dar să pornim cu începutul.

Cutia

Noi am primit în teste varianta cu un singur nod (satelit), existând și opțiunea cu 2 sateliți. Pe cutia, cu dimensiuni destul de reduse (225 x 136 x110mm), avem toate detaliile și imagini ale produselor din ambalaj plus un cod de bare de unde putem descărca rapid aplicația Tenda WiFi.

În cutie găsim un cablu de rețea UTP de 1.5m, ghid de instalare, un nod model Mesh5s și router-ul Mesh5 alături de alimentatorul de priză.

Aspect

Încă de la despachetare ne dăm seama că avem în față un sistem compact și, de ce nu, elegant – alb – pe care îl poți expune fără probleme și nu e nevoie să-l ascunzi.

Router-ul Mesh5 este practic un cub alb cu dimensiunile 91 x 91 x 93mm, cântărește 207g, pe față având în partea de jos logo-ul Nova și un LED de stare dedesubt, pe partea din spate sunt prezente butonul de Reset, portul de alimentare la care se conectează adaptorul de priză (tot alb) și două porturi – unul Lan și unul WAN/Lan unde se conectează cablul UTP cu semnalul principal de net. Pe latura din spate, avem detalii despre produs plus SSID-ul și Password și avem aici și un sistem de prindere pe perete.

Nod-ul Mesh5s are dimensiunile de 114 x 68 x 45mm, cântărește 172g și se montează la la priză de preferat într-o altă cameră decât routerul. Tot alb este și el și pe partea din față găsim logo-ul Nova dedesubt cu LED-ul de stare, iar pe spate avem detalii despre alimentare și o fantă de aerisire. Pe latura mică de jos avem codul de bare SSID-ul și parola, iar pe latura mică de sus butonul de Reset și portul LAN.

Tehnic

Deobicei la produsele de acest gen, caracteristicile tehnice pot face diferența dintre un produs capabil și de calitate și de unul mai puțin performant, dar ne vom lămuri imediat. Conform Tenda sistemul poate acoperi până la 200 metri pătrați cu semnal puternic fără întreruperi asta și datorită celor două antene omni-directionale de pe router și nod, de 2*3dBi respectiv 2*3dBi.

Sistemul este capabil de o frecvență simultană dual band 2.4GHz și 5GHz cu standardele WiFi IEEE 802.11ac/a/n 5GHz, respectiv IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz și este certificat FCC, CE, RoHS, EAC, Anatel. Ratele de transfer sunt menționate ca fiind de 300 Mbps pe 2.5 GHz și 867 Mbps pe 5 Ghz.

Porturile de conectare la rețea via UTP sunt capabile de 10/100/1000Mbps WAN/LAN și 10/100/1000Mbps LAN la routerul Mesh5 și 10/100Mbps LAN la nodul Mesh5s.

Routerul Mesh5 suportă până la 6 noduri care acoperă 600 m pătrați, iar la sistem se pot conecta via WiFi până la 40 de device-uri.

Pe partea de securitate, avem WPA2-PSK, în mod default, iar, mulțumită firewall-ului integrat avem protecție la atacurile de tip flood UDP și TCP. Cu ajutorul sistemului se pot face și VPN (IPsec, PPTP și L2TP) și Port Forwarding și UPnP pentru Virtual Server. Conexiunea la internet se face prin PPPoE, Dynamic IP, Static IP sau Bridge Mode și suportă posibilitatea manuală de a seta server DNS.

Conectare și aplicație

Conectarea se face relativ ușor, totul putând fi configurat în amănunt prin aplicația Tenda WiFi pentru Android și iOS, care poate fi descărcată din Google Play sau App Store și poți ajunge și mai rapid la ea scanând codul de bare de pe cutie.

Despre aplicația Tenda WiFi – fiind cea utilizată și de majoritatea routerelor Tenda, nu am să mai vorbesc încă o dată, căci am mai făcut-o odată la articolul despre Tenda AC5.

Am conectat routerul via cablu UTP la cablul principal de net (port-ul WAN), am alimentat routerul via adaptor la priză, iar într-o altă cameră am pus în priză nodul. Nodul s-a conectat imediat la router, iar prin aplicație am conectat routerul la internet. LED-urile la ambele s-au făcut verzi, semn că totul a decurs fără probleme. Dacă LED-ul este galben înseamnă că semnalul nu este așa de bun, iar dacă se face roșu înseamnă că ceva nu a decurs cum trebuie.

Teste

Înainte de începe câteva mici teste trebuie să precizez că acestea au fost făcute într-un apartament de aproximativ 60 metri pătrați, unde toți pereții sunt de beton. Router-ul și nod-ul au fost poziționate în locuri în care să fie cât mai îndepărtate unul de celălalt.

Am făcut câteva teste de viteză de transfer pe o tabletă iPad, două smartphone-uri (J6 respectiv S9+), un laptop și 2 smart tv-uri (Samsung și LG). Rețeaua de internet este de 500Mb/s, la aceasta fiind conectat sistemul de față. Nu am testat vitezele via internet, dar am trecut direct la cele cu jocuri și streaming video cu rezoluție de până la 4K. Oriunde m-aș fi poziționat în apartament, nu am întâlnit pierderi de semnal, “sacadări” sau “lag”, dar am observat că durează o fracțiune mică de secundă atunci când conexiunea de pe dispozitiv se comută de la router la nod. Este aproape insesizabilă și nu afectează cu nimic performanța în jocuri sau streaming video. Contează foarte mult și cu ce dispozitive te-ai conectat la rețea. Dacă acestea sunt mai vechi (în cazul meu J6 și iPad 3), trecerea conexiunii de la router la nod ar putea fi mai sesizabile decât în cazul dispozitivelor, să zicem, de generație mai nouă.

Concluzie

În momentul de față, în utilizarea de zi cu zi folosesc un router Tenda AC5 și sunt foarte mulțumit de performanțe. În camera opusă router-ului am îndeajuns semnal să pot rula fără probleme clipuri sau jocuri, dar puterea acestuia este mai mică. În cazul Mesh-ului Tenda din test, semnalul este însă la maxim în orice cameră aș merge, ba chiar și în fața ușii apartamentului. Am fost plăcut încântat de performanțele Tenda Nova AC1200 Whole Home Mesh WiFi System MW5 dar și de dimensiunile și faptul că sunt destul de arătoase să le poți plasa la vedere. Dacă nu vrei acest lucru, routerul se poate “agăța” undeva pe sus, ascuns. Probabil vă întrebați dar “de ce Mesh și nu simplul Router?”, iar aici pot să spun că nu numai că este mai puțin costisitor să apelezi la un Mesh la care poți conecta mai multe noduri decât să cumperi mai multe routere să le legi între ele, dar este și o soluție compactă, rapidă și de ce nu, elegantă. Soluția Mesh mi se pare rentabilă și când e vorba de casă cu etaj, sau două apartamente vecine de bloc. Poți pune routerul într-un apartament/etaj de casă și nod în altul. La fel se poate aplica și în cazul birourilor de serviciu. Simplu.

Tenda Nova AC1200 Whole Home Mesh WiFi System MW5 costă în jur de 600 lei și-l puteți achiziționa de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.