Ascultă acest articol


Lansarea Portal de la Valve a fost o surpriză plăcută, la vreme sa, în 2007 producătorul având deja milioane de gameri alături câștigați cu ajutorul multi-premiatului joc, Half Life, succes care i-a dus pe aceștia în Aperture Science Enrichment Center unde GLaDOS a luat-o razna, iar Chell trebuie să scape de acolo. Portal a fost atât de bine primit, încât – pe lângă un sequel al lui Half Life, a primit și el o continuare.

NVIDIA + Unreal Engine și GeForce

De atunci și până în prezent tehnologia a luat avans considerabil, implicit când vine vorba de motoarele grafice, plăcile video și tehnologiile suportate de acestea. NVIDIA este unul dintre cei mai mari producători globali de astfel de tehnologii, neîncetând să ne uimească încă din 1993. Ca un susținător al gamerilor din toată lumea, NVIDIA a ajuns să domine această piață, din punct de vedere al producției de cipuri grafice, dar și a unor tehnologii revoluționare care fac ca jocurile suportate să arată pe cât de realist posibil. Primul motor grafic care ne vine în gând, care suportă tehnologiile NVIDIA, este bineînțeles Unreal Engine – maturizat și el și ajuns la generația a 5-a, iar acest an, 2023 vom avea parte de multe jocuri care ne vor clătii ochii gameristici cu cele mai frumoase imagini mulțumită acestei reuniuni de motoare grafice, tehnologii și nu în ultimul rând, putere de procesare (plăci video). GeForce – divizia de plăci video de la NVIDIA, este cea responsabilă de includerea acelui RTX: ON, care, ajunsă la generația a 4-a, sub forma plăcilor video 4090, fac posibile ca jocurile cu acest suport să arate incredibil pe orice PC.

Portal with RTX

Revenind pe partea de gaming, 8 decembrie 2022 este data la care a fost lansat Portal with RTX care avea să readucă nostalgia din 2007 în prezent, dar cu o grafică extraordinară, mulțumită NVIDIA cu al său RTX: ON! Cei care dețin jocul original pot face update gratuit la with RTX, iar cei care nu, vor cheltui 10 euro pentru a-l obține.

RTX: ON!

Redacția MovieNews.ro primind un upgrade în ceea ce privește placa video – Palit GeForce RTX 4080 GameRock (Midnight Kaleindoscope) n-am stat pe gânduri și am pus la treabă placa cu Portal with RTX pentru a ne bucura de experiența vizuală nouă, dar și de puterea de procesare a noii plăci video.

Lăsând la o parte gameplay-ul și povestea din FPS-ul puzzle-platformer Portal, pe care le știm atât de bine și de care ne-am bucurat din nou, acum cu RTX: ON, putem vorbi despre tehnologie și puterea de procesare.

Tehnologie și puterea de procesare

Înainte să începem este necesar să precizăm sistemul de testare al redacției (în proces de upgrade substanțial!) care este format din CPU Ryzen 5 3600X (@4Ghz), RAM HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), SSD Samsung 970 PRO 512GB + Kingston NVMe PCIe SSD 1TB + ADATA LEGEND 740 și 750, GPU Palit GeForce RTX 4080 GameRock (Midnight Kaleindoscope), MB ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), PSU Corsair HX1000, monitor BenQ EW3280U/TV 4K HDR10.

Probabil cei care nu dispuneți de o placă video cu RTX, sau aveți una din generație mai veche (1, 2) veți obsera imediat, chiar din meniul jocului, că Portal with RTX nu “se mișcă bine”, asta pentru că jocul “full ray tracing” utilizează așa-numitul path tracing – responsabil de iluminare, umbre, refracții și reflexii – foarte importante în randare și generarea unor scene vizuale foarte aproape de realitate și necesită putere mai mare de calcul decât primele două generații RTX.

Când spunem RTX (generația a 4-a) știm că este vorba despre de DLSS Frame Generation (DLSS 3.0) care accelerează performanța, puterea NVIDIA RTX Remix și minimizarea latenței sistemului mulțumită NVIDIA Reflex și putem merge chiar și mai adânc să precizăm de NVIDIA RTX Direct Illumination (RTXDI) responsabil de adăugarea practic a unui infinit de surse de iluminare, mai mici sau mai mari, fiecare cu propriile umbre, dar și NVIDIA Reservoir Spatio Temporal Importance Resampling Global Illumination (ReSTIR GI) (vă invit să citiți rapid și cu voce tare 🙂 ), responsabile de haze-ul atmosferic al surselor de lumină din zonele apropiate lor. Tehnologia include și un anumit denoiser, NVIDIA Real Time Denoisers (NRD), care se ocupă de claritatea imaginilor ray traced în timp real, cu performanțe și o calitate superioară.

Cumulul acestor tehnologii aduse la un nivel și mai înalt de către capabilitățile generației a 4-a de plăci grafice GeForce RTX fac posibile generarea unor imagini atmosferice extraordinare, diferențele, în cazul Portal cu și fără RTX ON fiind notabile.

Contribuția la performanță se datorează, bineînțeles, plăcii video RTX 4080 care, punând la bătaie acel DLSS 3.0, face ca framerate-ul să fie mai mare și să lase mai liber procesorul și memoria RAM. În cazul sistemului nostru de testare, performanțele în rezoluția 4K la 60fps (HDR ON) cu setările grafice la date la maximul posibil, au fost foarte bune, neavând parte de sacadări, agățări sau low fps, indiferent de situația de gameplay din joc. Vorbim aici de teste făcute în modul Quality (existând și opțiunile Auto, Balanced, Performance și Ultra Performance). În teste FPS-urile au variat, bineînțeles, pornind de la 50FPS în modul Quality și depășind 130FPS în cel Ultra Performance.

Dacă performanțele sunt maxime și nu pun nicio problemă, pe partea vizuală diferențele sunt enorme față de Portal fără RTX. În rezoluția 4K cu tot ce se poate de la setările grafice duse la maxim, Portal with RTX arată incredibil de bine și te face să-l mai parcurgi odată numai ca să te bucuri de efectele și tehnologia implementată prin RTX. Lumini, umbre, culori superbe, reflexii, refracții contează mult și ne aduce aminte cât de importante sunt, în general, în jocurile de astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.