Se dau bătălii de ceva vreme între perifericele de gaming cu fir și cele wireless și pare că ne vom apropia de acel moment în care vom putea folosi, fie că e vorba de tastatură și/sau mouse, fie că e vorba de căști audio, fără firele alea care de multe ori, să recunoaștem, ne încurcă.

Perifericele de gaming au evoluat foarte mult și contează enorm pentru jucători, chiar dacă sunt unii amatori sau profesioniști. Performanțele acestor periferice sunt extrem de importante, în jocurile de astăzi și cea mai mică secundă pierdută contează, iar pornind de la timpul de reacție al jucătorului, efectul acesteia trebuie să fie instantaneu în periferice și de acolo în joc. De asemenea, sunetul este și el parte importantă a experienței de joc, iar imersiunea acestuia, de multe ori, face diferența între un meci pierdut și unul câștigat. Sunetul este important nu numai în jocurile competitive, dar și cele single player, fiind o parte foarte importantă a atmosferei de joc și de gameplay.

Pentru că tot am făcut această introducere, astăzi am să vă vorbesc puțin despre Trust Gaming GXT 393 Magna Wireless 7.1 Surround Gaming Headset pe care le-am avut în teste o perioadă de timp și despre care merită să aflați câte ceva.

Pachet

La prima vedere, par niște căști voluminoase, deși nu este cazul să ne speriem, au dimensiuni potrivite și se potrivesc aproape oricui, dar să vedem ce se ascunde în cutia pe care avem o imagine în ansamblu a căștilor plus detalii destul de amănunțite despre acestea.

În cutia, care se deschide sub formă de sertar, avem căștile, un manual de utilizare și un sticker, un cablu de alimentare USB – Micro USB, un cablu jack-jack 3.5mm de 1 metru și unul de extensie cu intrări audio și microfon și ieșire pentru mufa jack și bineînțeles transmițătorul USB.

Aspect

Dimensiunile, comoditatea și redarea sunetului sunt printre cele mai importante caracteristici atunci când vine vorba de căști și mai ales unele de gaming, iar Magna are dimensiunile de 220x190x117mm și cântăresc 319g așadar, la primul capitol stăm bine căci nu sunt nici “butucănoase” și nici nu atârnă greu pe cap.

Cele două cupe sunt legate între ele printr-o bentiță de metal pe care culisează o bandă de piele și se ajustează în funcție de mărimea capului. Banda reglabilă are pe interior mici pernuțe pentru o comoditate sporită, iar pe partea exterioară găsim ștanțat discret logoul Trust GXT.

Cupele, în partea exterioară, au un plastic tare și câte 4 șiruri de LED-uri care se aprind albastru, iar în interior, cupele sunt căptușite cu bureți “over ear” comozi care acoperă urechea. În interior au culoare albastră ce ne duce un pic cu gândul la cele pentru PlayStation, ca nuanță de culoare și idee.

Pe cupa din stânga avem microfonul, fix, și panoul de comenzi și anume putem controla volumul și microfonul, respectiv le putem pune pe “mute”. La butonul de microfon avem și un switch care poate comuta emularea sunetului între 2.0 și 7.1. Butonul de On/Off este și el prezent și tot acolo avem și portul de încărcare USB și portul pentru jack-ul 3.5mm.

Per total costrucția pare solidă, plasticul nu scârție, au fost comode și pe durata testărilor s-au comportat ireproșabil fără a interveni vreun defect care să afecteze integritatea.

Tehnic

Difuzoarele sunt de 50 mm și au o frecvență de răspuns de 20 – 20000 Hz, o impedanță de 32 Ohm și sunt capabile de reproducerea Surround Sound pe 7.1 canale audio.

Caștile pot fi folosite pe fir sau wireless cu o acoperire de 15 m între căști și transmițător și funcționează prin frecvență Radio 2.4GHz.

Microfonul integrat este unul omnidirectional, fix, iar bateria pot reda sunetul timp de aproximativ 12 ore, la o singură încărcare completă.

Căștile nu au suport “Active Noise Cancelling” și nici nu se pot plia, iar pachetului îi lipsește un săculeț sau cutie de transport.

Conform specificațiilor căștile pot fi folosite la Xbox One, Nintendo Switch, PS4 Slim, PS4 Pro, PS4 și PC/Laptop, fiind compatibile cu Windows, Chrome OS, Mac OS.

Teste

Înainte de toate aș vrea să specific că testele le-am făcut pe un PC, laptop și consolă PlayStation 4 Pro și instalarea s-a făcut rapid. Am montat transmițătorul la USB-ul device-ului și conectarea a fost aproape instantanee.

Deși Magna fac parte din gama Trust GXT, în primele teste, le-am montat la PC și am testat câteva filme cu suport pentru sunet 7.1 și pot spune că am fost impresionat de calitatea și redarea senzației de spațialitate a sunetului. În cazul utilizării unui sistem de operare Windows 10 cu suport pentru emularea Dolby Atmos, rezultatele sunt și mai senzaționale. Volumul maxim nu este foarte tare și nici nu distorsionează la zgomote puternice. Switch-ul de comutare între 2.0 și 7.1, de pe cupa stângă, este la îndemână oricând și poți selecta cum dorești în funcție de tipul de activitate, deci, chiar și când asculți muzică se aude destul de interesant pe 7.1. Pe lângă testele de filme am dat iama puțin și pe YouTube și lucrurile stau bine d.p.d.v. auditiv.

Magna au fost realizate pentru jocuri, sunt căști de gaming, iar când ajungi la acest capitol situația stă și mai bine. Pe PC/Laptop, am testat câteva jocuri, după cum procedez de fel la teste, din mai multe categorii (strategie, RPG, Shooter, racingDiablo 3, StarCraft, Forza Horizon 4, Battlefield V, DOOM, Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered) și câteva dintre ele au avut suport, la setări și pentru redare audio 7.1, iar pe căști s-a auzit perfect. Comunicarea via microfon, în sesiunile online, a decurs bine, cu toate că senzitivitatea microfonului e un pic prea mare, cei cu care comunicam spunându-mi că se auzeau și alte chestii de prin casă. De multe ori, când umblam la controlul de pe cască, atingeam și microfonul și se auzeau pocnituri deranjante la cei cu care comunicam.

Testele de jocuri le-am mutat apoi pe PS4 Pro, unde după câteva teste via Spotify și Netflix am testat câteva jocuri pe care le aveam istalate (Diablo 3, Days Gone, DOOM, Devil May Cry 5, Burnout Paradise Remastered, Far Cry New Dawn) și redarea sunetului, în special cel 7.1 a fost la înălțime, chiar ușor peste așteptări.

Perioada de teste, la o încărcare completă, a durat vreo 3 zile, deci acumulat cred că am ajuns pe la vreo 12 ore, cum este specificat de la producător, iar încărcarea a durat undeva pe la 6-8 ore cred (le-am lăsat peste noapte la încărcat și a doua zi erau la 100%).

Într-un apartament de aproximativ 60m2, oriunde mă duceam, distanță de emițător, nu mi s-a întrerupt sunetul, caz în care toți pereții sunt de beton.

Concluzie

După aproape 2 săptămâni în care am transformat căștile Trust GXT 393 Magna în căștile de zi cu zi, pot să spun că, din punct de vedere auditiv, mi-au satisfăcut toate dorințele, redând corect spațialitatea în cazul 7.1, cu un sunet echilibrat așa cum trebuie și un bass nici slab dar nici ieșit din comun. În filme și jocuri, utilizarea în 7.1 a fost un pic peste așteptări și chiar dacă microfonul nu este cel mai bun din branșă, atâta timp cât nu umbli la controlul de pe casca respectivă și nu te joci în gălăgie, totul decurge la parametri normali. Le poți folosi, fără probleme și pentru muzică, iar faptul că sunt wireless îți oferă libertate de mișcare fără să fie nevoie să le dai jos și fără să te mai încurce firele.

Trust Gaming GXT 393 Magna Wireless 7.1 Surround Gaming Headset (pe numele său complet) sunt de încredere și te poți baza pe ele fie că te joci, vezi filme sau asculți muzică și chiar dacă nu se pliază, nu au un săculeț/cutie de transport, merg luate și în deplasare, cu capul sus, pentru că sunt căști capabile, arătoase, rezistente și redau sunetul așa cum trebuie fără prea mari pretenții.

Trust GXT 393 Magna se găsesc în magazine la un preț de aproximativ 400lei sau la campanii de reduceri la jumătate de preț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.