Arsenalul unui gamer: Căști, controller, mouse, tastatură de gaming – bifat, PC/Laptop/Consolă de gaming – bifat… dar lipsește ceva! Unde este redată imaginea? Cum este redată aceasta? Ce dimensiune are suprafața de redare? La ce calitate este redată imaginea? Toate aceste întrebări sunt direcționate către, bineînțeles, un monitor (sau mai multe)!

Despre asta vom vorbi astăzi și anume despre monitorul BenQ EX3203R care, după specificațiile producătorului, pare să fie ideal pentru gaming, dar asta vom vedea imediat, în rândurile care urmează.

Pachet

După ce am fost întrebat dacă aș fi interesat să-mi spun părerea despre el, BenQ EX3203, am aruncat un ochi rapid pe specificații și nu am mai stat de gânduri și am acceptat. O imensă cutie a ajuns la ușă, iar dimensiunile se datorează pentru că monitorul vine deja asamblat cu picior cu tot. În cutie găsim, pe lângă monitor și un manual de utilizare, un cd (manualul în format electronic și drivers), capăcelul care se pune, pe spate, la sfârșit după ce conectezi cablurile, cablu de alimentare și un alimentator care se conectează la curent, cablu USB-C (1m), cablu DP – mini DP (1.8m) și cablu HDMI (1.8m). Totul, după cum spuneam, într-o cutie voluminoasă pe care avem imagini și detalii tehnice despre produs.

Aspect

Monitorul în sine nu are dimensiuni tocmai mari și nici foarte greu nu este (21.10×28.06×8.81cm / 13.4kg), dar, datorită faptului că are display-ul curbat și vine cu piciorul montat, plus “scârța” de protecție, dimensiunile cutiei sunt, după cum am mai spus, mai mari.

La prima vedere, odată așezat pe birou (aveți nevoie de ceva spațiu pe el), monitorul pare unul rezistent, realizat din materiale de calitate și destul de simplu și elegant ca aspect. Întâlnim combinația de culori, negru mat (ramă față și spate), picioarele sunt argintii-oglindă și predomină argintiu mat. Suportul în formă de “V” are o gaură pentru cable management și cauciuc pe partea care atinge biroul pentru o rezistență mare la alunecare. Monitorul se poate ajusta pe picior în înălțime (60mm) și se poate apleca față/spate (-5 – 15 grade). Reglajele se fac ușor și monitorul are stabilitate pe birou.

În față, pe partea de jos, monitorul are o bandă neagră, nu foarte lată, în centru cu sigla BenQ, sub ea fiind un senzor, restul display-ului având o ramă (bezel) destul de subțire. Pe latura de jos, în dreapta, avem un buton-LED (alb-galben) de On/Off și 6 butoane rotunde pentru control. Pe partea din spate, compatibil cu montare pe perete VESA, la conectivitate, avem un port pentru jack (pentru căști/boxe), 2x porturi HDMI (v2.0), un port DP, 2x USB și 1 port USB-C.

Odată montate firele necesare în spate, trase prin gaura de la picior, se montează plăcuța de plastic și ascunde perfect toate “mățăraiele”. Acum, o privire aruncată în ansamblu, monitorul denotă simplitate și eleganță și arată bine și pus pe birouri pe lângă care se circulă și prin spate, pentru că, cu toate firele acoperite și trase așa cum trebuie la pc/laptop/consolă, nu ies mai deloc în evidență.

Tehnic

Monitorul are un panel VA, iar dimensiunea display-ului este de 31.5′. Suportă rezoluția maximă de 2560×1440, are o rație a aspectului de 16:9 și o rată de refresh de 144Hz. Timpul de răspuns este de 4ms, este capabil să afișeze 16.7 milioane de culori, unghiurile de vizibilitate sunt de 178/178, iar curbura ecranului este de 1800R. Densitatea pixelilor este de 93PPI, are o rație a contrastului de 3000:1, iar cel DCR (Dynamic Contrast Ratio) este de 20.000.000 : 1. De asemenea, are suport pentru DisplayHDR 400 (Hyper-Realistic Video Quality with Display HDR 400).

Monitorul suportă conținut HDR10 și include tehnologii precum AMD FreeSync 2, BenQ Eye-Care și B.I.+ (Brightness Intelligience Plus) – care se face și automat cu ajutorul unui sezor de reglaj în funcție de lumina ambientală.

OSD

După cum am spus mai sus, reglajele se fac din 6 butoane rotunde poziționate în dreapta pe latura de jos a display-ului. Dintr-un buton putem comuta rapid între conexiuni, iar dintr-un buton putem accesa comenzile rapide la diferite preset-uri, inclusiv două custom pe care ni le putem seta noi, după plac. Aici avem de ales între Standard (care deblochează setările amănunțite), HDR și Cinema HDR care activează anumite setări, precum cea B.I.+, Photo, sRGB, M-book și câteva Gamer, în funcție de tipul de joc pe care-l joci.

Odată accesat meniul de bază, avem acces la Display, Picture, Picture Advanced, Audio și System fiecare cu setările lor. La Display putem modifica setări legate de PIP (Picture in Picture) și comuta între conexiuni, iar la Picture putem intra în detalii la setările video precum Brightness, Contrast, Gamma și Sharpness. În și mai detaliu de atât, putem face reglaje la Picture Advanced, unde avem setările de preset, B.I.+ unde putem seta și cât de sensibil să fie senzorul la reglajele automate plus alte câteva setări. La audio putem regla sunetul sau să-l oprim de tot, pentru cei care conectează căști/boxe prin portul jack, iar la System umblăm la personalizarea preset-urilor, setări de afișare, Freesync și altele.

În imagini se observă, de asemenea, metoda de control cu ajutorul celor 6 butoane. Deasupra fiecărui buton este afișat pe ecran ce face acesta. Relativ ușor de utilizat.

Teste

Odată ce mi-am făcut preset-urile preferate pentru utilizare tip office/browsing, unde este important să nu fie deranjant la ochi, am setat Windows 10 să-mi activeze HDR și apoi am mers la testat câteva clipuri, 4K via YouTube și câteva filme cu suport HDR10 pentru a vedea cum se împacă cu monitorul. Rezultatele au fost destul de mulțumitoare.

În filmele care nu au suport HDR, am folosit setările monitorului de emulare HDR respectiv Cinema HDR și se văd mai bine, cu condiția ca filmele să aibă totuși o rezoluție minimă full HD (1080p), la 720p, dacă te apropii de ecran se vede un pic blurat.

Unghiurile de vizibilitate sunt mari, iar curbura nu este atât de pronunțată încât să te forțeze să stai fix poziționat în centrul display-ului, deși, dacă nu ești obișnuit, ai tendința de a te centra pe monitor. Am încercat, eventual, să lucrez puțin și pe Photoshop, sau în programe de editare video, și, după cum am mai spus în recenzii anterioare, este o senzație ciudată și parcă lucrurile se deformează ușor datorită curburii monitorului. Se poate lucra, dar trebuie să fii foarte atent la detalii.

Let the Immersive World of Gaming Surround you

În sfârșit am ajuns la capitolul jocuri și aici am zis să fac teste atât pe PC, cât și pe PlayStation 4 Pro. Battlefield V a fost subiectul cel mai potrivit să testez pe PC, dar din nefericire faptul că nu am avut o placă video Radeon, Freesync-ul a ieșit din discuție, dar chiar și așa, unul din preset-urile monitorului a fost perfect pentru FPS/Shooter, la care am adăugat la teste și DOOM și Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered. Pentru a testa din mai multe genuri de jocuri, am băgat și Diablo 3 (RPG), StarCraft (Strategie) și demo la Forza Horizon 4 (Racing) plus Gear of War 4. Pentru fiecare am lăsat unul dintre preseturile monitorului pentru că nu am simțit nevoia să intervin la setări. Se simte rata de refresh mare la scenele de acțiune, iar timpul de răspuns nu m-a deranjat, chiar dacă nu este 1ms.

După ce lucrurile am descoperit că stau bine pe PC, am trecut pe PS4 Pro unde am zis întâi să testăm HDR-ul în câteva materiale video via Netflix și pot spune că se văd excelent filmele/serialele 4K sau HDR.

La teste am avut Days Gone, Far Cry New Dawn, Devil May Cry 5, GTAV, Diablo 3, DOOM și Burnout Paradise Remastered, încercând și în acest caz să abordez cât mai multe genuri de jocuri. Ca rezultat, parcă experiența pe PS4 Pro, la acest monitor mi s-a părut mai… degajantă, deși am simțit totuși puțin lipsa dimensiunii televizorului. Diferența face că trebuie să stai la o distanță relativ fixă de monitor și nu mai ai nici confortul canapelei, în sesiunile de joc, dar experiența de gameplay rămâne una foarte plăcută.

Mă gândesc că, având rama foarte subțire, dacă ai uni 3 astfel de monitoare, atunci lucrurile vor sări de la bine la “wow”, curbura monitoarelor aliniându-se perfect, precum în imaginea principală a articolului. Evident, pentru a face acest lucru, ai nevoie de un birou imens, dar na, un gamer înstărit, sigur deține așa ceva.

Concluzie

Regret enorm că nu am avut o placă video Radeon pentru a testa la capacitate maximă BenQ EX3203R, dar chiar și fără Freesync am avut plăcerea de a mă delecta, nu numai în gaming, cu un monitor capabil din mai toate punctele de vedere. Tehnologia BenQ Eye-Care și B.I.+ mi-au plăcut cel mai mult prin faptul că monitorul s-a reglat automat în funcție de lumina din casă. Datorită lor nu mi-am făcut griji că ochii mei vor avea de suferit, indiferent de activitatea la monitor și că nu mai stau să-mi fac mereu setări pentru acestea. Chiar și așa, dacă preset-urile nu sunt pe plac, poți face tu unele care-ți plac și le activezi rapid via OSD.

La conectivitate, monitorul stă foarte bine, porturile USB sunt de folos, prin USB-C poți conecta telefonul, iar la capacitățile sale, PIP e de ajutor dacă preferi multitasking-ul. Monitorul este aspectos și poți să mai aduci încă unul sau două ca el, lângă el, pentru a atinge un apogeu maxim al gaming-ului și filmelor – entertainmentului în general.

BenQ EX3203R se găsește pe piață la prețul de aproximativ 2.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.