În perioada 12-16 iunie, la Iași, în cinci spații de proiecție, vor rula cinci dintre cele mai așteptate filme ale momentului: Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură.

Programul complet poate fi accesat pe site-ul festivalului: www.festivalsfr.ro/program.

Biletele se pot achiziționa de pe www.ateneuiasi.ro, de la Cafeneaua Piața Unirii sau de la Tiki Village.
“Va fi un cocktail ideal de noutăți, dintre cele mai diverse, cu nostalgie și un altfel de istorie, originale și speciale, variate, avanpremiere, pentru Iași, Capitala Cinefiliei Românești, pentru a 10-a oară!”, subliniază Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic SFR.

„Am gândit programul cu cele mai așteptate premiere românești, la care vor veni invitați actori și regizori, care vor sta, ca de obicei, la dialoguri lungi cu publicul. Din experiența anilor trecuți, premierele sunt sold out în câteva zile, așa că recomandăm publicului să se grăbească să-și facă agenda cu noi”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.

PREMIERE LA SFR 10

Epava (2019)
Filmul Epava, în regia lui Corneliu Gheorghiță, spune a povestea a trei colegi de promoţie – regizori de film, care se întâlnesc într-o noapte pe malul Mării Negre, 30 de ani după revoluţie. Proiecţia celor trei filme studenţeşti realizate de ei le animă iluziile de odinioară. Aceşti spectatori de weekend îşi ascund sentimentul ratării în spatele vechilor imagini filmate care au ruginit împreună cu Epava, lângă care cei trei s-au cunoscut în tinereţe.

Parking (2019)
Cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu – Parking – pornește de la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari. Povestea pornește de la cartea „Apropierea” (2010, Cartea Românească), dar și de la precedentele cărți ale autorului, „Cartea tuturor intențiilor” (2008) și „Zborul femeii pe deasupra bărbatului” (2004).
În Parking, Adrian este poet, emigrează ilegal în Spania anului 2002 și se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz.

Faci sau taci (2019)
Comedia regizată de Iura Luncașu, începe cu vizita unui oficial spaniol care îi pune în mare dificultate pe funcţionarii români. La „Hola, mamacita, Shakira, Pique” se rezumă tot vocabularul lor în spaniolă şi cam tot atâtea înţeleg ei din directivele oficialului. „Pornim în misiune, dar care-i aia?” Evident, lucrurile devin amuzante.

Noroc că există şi oameni competenţi care să se ocupe de intervenţia în forţă. O echipă de șase fete de la forţele speciale, miniştri, comisari, un şofer nedumerit, un infractor cu identitate ascunsă şi un funcţionar plin de pofte, cu toţii se pun în mişcare.

Maria – Inima României (2018)
Maria – Inima României, în regia lui Trevor Poots, spune povestea rolului politic dramatic și a vieții private colorate a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria a Angliei, ea a devenit soția Prințului Ferdinand al României în 1893. Aceasta a condus țara prin ororile Primului Război Mondial când România a fost invadată de Germania și aproape că a încetat să mai existe.

Când – printr-o remarcabilă revenire – victoria din 1918 a dublat România în teritoriu, Maria a câștigat recunoștere internațională pentru această nouă Românie Mare prin prezența sa la Conferința de Pace de la Paris din 1919 unde și-a argumentat cazul țării sale cu președintele SUA Woodrow Wilson și Prim Ministrul Britanic Lloyd George.
Dar, în tot acest timp, Maria a trecut prin multe dezamăgiri personale. Fiul ei, Carol, mereu și-a disprețuit părinții, iar când acesta a devenit Rege, a alungat-o pe mama sa, Maria, de la Curte. Iar când comuniștii au preluat puterea în 1945, aceștia au alungat-o din istorie.

Sunset (2018)
Sinopsisul filmului regizat de László Nemes spune că Irisz Leiter ajunge în Budapesta anului 1913, cu gândul de a se angaja croitoreasă în magazinul de pălării care a aparținut inițial părinților ei. Un domn o abordează în timp ce magazinul se pregătea de vizita unor oameni importanți, căutând un anumit Kálmán Leiter. Irisz refuză să plece din oraș și alege să meargă în căutarea lui Kálmán, legătura ei cu un trecut pierdut. Regizorul a câștigat un Grand Prix la Cannes și un Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină.

Din distribuție face parte actorul Vlad Ivanov, care va fi prezent la SFR 10.

Guvernul copiilor (2019)
Guvernul Copiilor este un film-proiect unic în România atât ca experiment de imaginație civică, cât și ca abordare cinematografică inovatoare, devenind primul documentar 3D românesc.
În an centenar, la 100 de ani de România, 100 de copii își imaginează următorii 100 de ani ai societății din perspective educaționale, arhitecturale, sociale, economice și tehnologice.

https://youtu.be/MITMxvpyn9E

Popeasca (2017)
Documentarul este realizat de nepoata celebrei Stela Popescu și spune povestea vieții artistei în preajma vârstei de 80 de ani, cu interviu filmat în 2015 și imagini din arhiva TVR.

Cap și Pajură (2018)
Regizorul Nicolae Constantin Tănase aduce un film-eveniment: Cap și pajură, avându-l în prim-plan pe Laurențiu, un tânăr care în urma unui incident se lovește grav la cap și refuză tratamentul, pe motiv că îl așteaptă pe fratele mai mic, plecat la muncă în Germania, pentru a-i face o mărturisire. Filmul propune o privire intimă asupra ultimei zi din viața lui Laurențiu, acasă, încercând să recompună imaginea vieții sale, temerile și deciziile care au dus la acest deznodământ. Inspirat din fapte reale, filmul Cap şi pajură îi are în distribuţie pe Alex Călin, Iulia Ciochină şi Florin Salam.

SECȚIUNI SFR 10

Secțiunea Retrospectiva Florin Piersic
Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019
Secțiunea Centenar
Secțiunea Premieră
Secțiunea Documentar
Secțiunea Filme cu cei mai mulți spectatori
Secțiunea Scurtmetraj – „S’Curte și la FIX”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.