“Atât nostalgicii cât și jucătorii care încearcă pentru prima oară CTR vor fi amuzați și atrași de gameplay-ul alert și amuzant, dar nu vor găsi acea viteză maniacală întâlnită în alte jocuri de gen cu simț de nevoie de viteză. ”

Gen: Racing

Lansare: 21 iunie 2019

Studio: Beenox

Distribuitor: Activision-Blizzard România

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Clasificare: A.G.

Sinopsis:

Crash Team Racing Nitro-Fueled este construit de la zero pe baza jocului Crash Team Racing și aduce la zi personajele, carturile și circuitele din jocul original cu ajutorul unui motor grafic modern. Jucătorii vor concura alături de personaje binecunoscute precum Crash, Coco și Dr. Neo Cortex împotriva invadatorului Nitros Oxide pentru a salva planeta noastră de la distrugere. De asemenea, pe lângă circuitele din CTR, jucătorii vor avea ocazia de a concura și pe circuite reimaginate pe baza celor din Crash Nitro Kart, inclusiv într-un mod competitiv online ce debutează cu ocazia aniversării de 20 de ani a jocului.

Recenzie:

Crash Team Racing (CTR) este primul joc racing din franciza de succes Crash Bandicoot, și al patrulea titlu al acestei francize. A fost lansat în 1999 pe PlayStation, iar în 2000 a devenit printre cele mai populare jocuri de pe mapamond câștigând și multe premii. CRT a fost disponibil pe PS3, Vita și PSP, iar povestea jocului începe cu sosirea extraterestrului Nitros Oxide pe Pământ care-l provoacă pe Crash Bandicoot și prietenii săi, la o competiție de curse. Crash nu are de ales și acceptă provocarea, căci dacă Nitros Oxide câștigă va transforma întreaga lume într-o uriașă parcare.

CTR are curse nebune de carturi prin diferite trasee din lume, care mai de care mai colorate și diferite, iar gameplay-ul este cel care a atras milioane de jucători, pe lângă fanii francizei.

20 de ani mai târziu, din 21 iunie, Crash Bandicoot revine în atenția noastră cu Crash Team Racing Nitro-Fueled, distribuit de Activision. De la primele trailere și anunț, hype-ul a fost uriaș pentru că, la prima vedere, remake-ul arăta excelent, gameplay-ul pare să fie același plus elemente noi și o grafică adaptată la zilele noastre.

Meniul

Încă de la filmulețul introductiv de la CTR Nitro-Fueled ne dăm seama cât de aproape încearcă să se țină acest remake de original, căci vedem clipul refăcut la tehnologia actuală, aproape identic cu originalul.

Până să ajungem în meniul jocului trebuie să acceptăm câteva zeci de pagini de avertismente, informații, ș.a.m.d., iar odată ce am parcat în meniu, avem de ales într-e modurile, Adventure (campanie), Local Arcade (split-screen), Online și Pit Stop (magazin).

Aventura începe într-unul din modurile Single Race (cursă la alegere), Cup Race (campionat), Battle (curse în arenă), Time Trial (curse împotriva timpului), Relic Race (curse la care câștigi Relics), CTR Challenge (curse vs), Crystal Challege (curse în care câștigi cristale), ceea ce ne va ține ocupați ore bune de gameplay.

La Adventure avem de ales între modul de joc Classic – exact ca originalul sau Nitro Fueled care ne oferă mai multe posibilități de personalizare și utilizare de abilități în joc și avem de optat, bineînțeles, nivelul de dificultate preferat.

La opțiuni avem câteva elemente audio/video/control/gameplay pe care le putem modifica și am fost încântat să văd că există suport pentru HDR.

 

Povestea

Înainte să trecem la informațiile despre gameplay, după cum scrie și la sinopsis, respectiv la scurta noastră introducere, totul pornește odată cu sosirea extraterestrului Nitro Oxide pe Pământ cu gândul de a-l transforma într-o uriașă parcare dacă Crash și amicii săi nu-l se întrec într-o serie de curse ca apoi să-l confrunte. Vom recunoaște imediat personajele din jocul original și vom concura cu ele împotriva mai multor adversari, pe diferite grupuri de trasee, fiecare dintre grupuri având la sfârșit câte un “boss”. Odată învins, poți juca mai departe și cu acel personaj. După cum era de așteptat, ultima cursă se va da împotriva “omulețului verde”. Spre deosebire de capitala României, în CRT Nitro-Fueled chiar ai o șansă reală să salvezi omenirea să nu devină o parcare uriașă.

Gameplay

Am spus, de asemenea, la început că hype-ul fanilor și jucătorilor jocului original era dat de gameplay-ul competitiv, dinamic și distractiv, deci automat, asta căutam și la acest remake.

Pe lângă personajele din jocul clasic, recunoaștem și locațiile refăcute în întregime plus mici upgrade-uri, la grafica și tehnologia de astăzi și vreau să spus că, atât culorile, simplitatea și diferențele dintre ele m-au cucerit. De la maiași, la tărâmuri frumos colorate și până la zone muntoase și deșert, CRT Nitro-Fueled merită toate laudele, deși nu vă așteptați să dați de ceva spectaculos și nemaivăzut până acum. Traseele sunt și populate și animate – NPC-uri se plimbă pe acolo și încearcă să te deruteze, iar dacă nu ești atent pot deveni adevărate bețe-n roate.

Mașinuțele – carturile – pot fi personalizate cât de cât, iar opțiunile alese vor influența cele 3 criterii: Speed, Acceleration, Turn. Elemente noi vor fi deblocate înaintând în joc și activarea lor vor conta, în funcție de genul traseului și adversari. Poți alege să joci cu Crash cum îl știi în jocurile originale (aspect) și vei debloca mai multe versiuni ale sale, dar în același timp, poți juca și cu alte personaje și mașinuțele lor.

Fiecare grup de trasee, odată completat, pentru a trece la un nou grup te vei confrunta cu un “boss”, iar dacă-l învingi, poți juca și cu el mai departe. La fiecare traseu câștigi anumite chestii, precum bănuți și cristale, chei și un fel de simboluri, pe care, banii îi vei folosi în Pit Stop, iar simbolurile vor debloca locații, cu ajutorul cheilor urmând să ai acces la alte trasee. Pietrele vor oferi acces la personaje. Trebuie să-i învingi pe Ripper Roo, Papu Papu, Komodo Joe și Pinstripe Potoroo, de unde vei dobândi chei care vor debloca ultima cursă cu Nitros Oxide. Nereușitele nu sunt o problemă, la fel și traseele nedeblocate pentru că te poți întoarce oricând în grupul de trasee anterior să le deblochezi/câștigi.

Personajele sunt simpatic randate (grafic) și au animații amuzante, iar carturile sunt și el caraghioase și prin personalizare le puteți transforma în adevărate mașiniuțe de curse.

Pe trasee vei sparge niște cubulețe care-ți vor da anumite bonusuri precum poți trage cu un fel de bombe, sau lăsa pe traseu sticluțe cu conținut verde; poți opri timpul; formezi un scut de protecție în jurul tău, ș.a.m.d. Având în vedere că avem în titlu pomenit Nitro-Fueled, ne dăm seama că acesta este elementul principal în curse – atunci când calci pedala, și perioadă scurtă de timp, bagi viteză mare. Dar nu e chiar așa de simplu, ba chiar e un pic complicat. De ce? Păi pentru a putea obține posibilitatea de a folosi acel Nitro, trebuie să faci un fel de drift și asta într-o perioadă de timp prestabilită de joc. Dacă ratezi acel timp prestabilit, nu vei reuși să umpli bara de nitro să te poți folosi de ea. Închipuiți-vă scenariul în care ai de străbătut un traseu mai mult drept, dar ca să folosești nitro trebuie să faci drifturi – să le și nimerești (trebuiesc apăsate două butoane simultan pentru activare) – să încarci nitro ca să poți călca pedala așa cum trebuie. Nu e imposibil, dar ar fi trebuit să fie mai bine gândit acest feature principal al jocului.

Cursele sunt în general destul de strânse ceea ce înseamnă că dacă ești atins de un foc, sau capcană, va dura destul de multicel până apari din nou în joc să-ți reiei cursa. Spre exemplu în cursa cu Papu Papu, dacă ești în spatele lui, s-a cam terminat cu șmecheria. Papu Papu lasă în mod automat obstacole în spatele lui, iar dacă le nimerești, acei timpi pierduți cu repunerea pe traseu îți va da fire albe.

Ecranele de loading, după cum suntem familiarizați în jocuri, ne va da sfaturi utile despre gameplay, iar fiecare traseu câștigat va beneficia de o scenă haioasă cu cei trei câștigători ai cursei. Cu bănuții vom merge la Pit Stop și vom debloca alte personaje/carturi sau chiar și seturi compuse din combinații între acestea.

Tehnic

Controlul este intuitiv, iar timpii de reacție contează cel mai mult la combinația pentru nitro-ul de care ziceam mai sus, iar jocul se va simți parcă ușor cam lent datorită blocării la 30fps, care, din ce am auzit, nu este doar pe PlayStation 4 Pro (platforma noastră de test) și pe Xbox One și Switch (?). Grafica iese în evidență prin aglomerarea de culori, care, de multe ori îți ia ochii de la traseu, iar unele trasee sunt atât de stufoase încât efectiv e greu să-ți dai seama pe unde să o iei, mai ales, de multe ori, ai mai multe alternative de a parcurge traseul. Odată ce ai căzut în gol, se activează aceeași secvență de repunere pe traseu, care va păpa timp prețios.

Din punct de vedere grafic nu am găsit vre-un bug sau problemă. Jocul nu sacadează sau agață, asta și datorită, cred, blocajului la acei 30fps, care nu-i vedeam musai folosiți, poate separat, în cazul split screen-ului sau joaca online.

Auditiv, avem o coloană sonoră simpatică, haioasă și sunete pe măsura, atât de la carturi cât și de la efectele muniției trase dar și de la mediul înconjurător și NPC-uri.

Animațiile sunt caraghioase dar îngrijit realizate, iar personajele nu au cum să nu-ți aducă un zâmbet în plus, prin diversitate și de ce nu, prin dialogurile scurte dar fun cu unele dintre ele.

Concluzie

Atât nostalgicii cât și jucătorii care încearcă pentru prima oară CTR vor fi amuzați și atrași de gameplay-ul alert și amuzant, dar nu vor găsi acea viteză maniacală întâlnită în alte jocuri de gen cu simț de nevoie de viteză. Traseele colorate, care sunt diferite unele de celelalte, vor încânta cu siguranță jucătorii, dar și personajele amuzante și plot-ul simplist dar cu o miză importantă pentru bucureșteni pământeni.

Probabil veți simți și voi că ceva nu este în regulă cu mod de activare a nitro-ului din joc și că s-ar fi găsit totuși o schemă mai simplă de activare, deși cred că asta se și vroia de la producători, cât despre acel blocaj la 30fps, cred că dacă s-ar trimite la feedback, s-ar putea rezolva printr-un patch ceva.

Una peste alta, CTR Nitro-Fueled e un joc de vară, amuzant la care te poți distinde alături de prieteni în online, sau de pe canapea la o pauză de Battle Royal-urile care au stricat generația actuală de jucători sau MK11 și setea de Fatalități. Plăcere nevinovată?!

Crash Team Racing Nitro-Fueled îl găsiți din 21 iunie în format retail pentru PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Nintendo Switch și Xbox One, inclusiv Xbox One X și digital în PlayStation Store, Microsoft Store și Nintendo eShop.

Mulțumim Activision

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.