Ascultă acest articol


“Înfruntă grupuri de răufăcători în stilul Crane, apoi treci la stilul Tiger pentru a năuci un singur inamic cu o serie de lovituri puternice. ”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 25 iunie 2019

Studio: Sega

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PlayStation 4

Clasificare: A.P.15

Sinopsis:

Produs de creatorii seriei Yakuza, care s-a bucurat de aprecierea criticilor – Ryu Ga Gotoku Studios – revin cu Judgment, o poveste dramatică a unui avocat căzut în dizgraţie care îşi caută mântuirea într-o lume aflată sub semnul corupţiei şi deznădejdiei. Investighează Districtul Red Light din Kamurocho preluând rolul lui Takayuki Yagami şi foloseşte sistemul inovator de investigaţii pentru a descoperi secretele lumii interlope din Kamurocho. Trăieşte lupte viscerale graţie celor 2 stiluri noi de luptă. Înfruntă grupuri de răufăcători în stilul Crane, apoi treci la stilul Tiger pentru a năuci un singur inamic cu o serie de lovituri puternice. Exersează cele 2 stiluri de luptă şi combină-le cu o serie de abilităti, arme şi acţiuni EX puternice (şi comice).

Recenzie:

Pentru mine, ca fan al seriei Yakuza încă de la început, Judgment este un cadou. Este tot ce mi-am dorit de la un joc de genul acesta, beat’em up, cu un aer proaspăt şi o poveste japoneză pe măsură. Nimic legat de Judgment nu a indicat să frâneze o experienţă complet şi total captivantă şi sper ca viitorul să arate la fel de bine.

Gangsteri şi Detectivii

La fel ca şi predecesoarele sale, seria Yakuza, în toate formele ei, Judgement sau Judge Eyes cum a fost numit în Japonia, este o experienţă de film. Spune povestea unui fost avocat, Yagami, care a scăpat un criminal în serie de la orice fel de pedeapsa doar ca imediat să ucidă pe altcineva. Neputând face faţă acestei întâmplări decide să lase în urmă lumea avocaţilor pentru cea a detectivilor doar ca să se vadă urmărind un nou criminal în serie care vânează gangsteri (yakuza).

Este, la fel ca şi celelate, chiar poate mai mult, un joc cinematic heavy. Este un film lung în care interacţionezi ocazional cu mediul său; ai momente de pauză în care să poţi face altceva însă dacă ai jucat toate celelalte jocuri, cu siguranţă ai ajuns aici pentru poveste şi pot asigura, din toate punctele de vedere, că misterul, suspansul şi acţiunea sunt garantate. Am avut – cum mai spun şi alţi review-eri că se aseamănă cu Phoenix Wright – aceeaşi senzaţie ca prima dată când am pus mâna pe un DS şi am încercat acea serie, şi este cu totul şi cu totul altceva.

Câine bătrân şi scheme noi

Fiind cum am zis mai sus un joc de tip beat’em up / brawler, ai putea crede că totul a rămas cam ca în Yakuza 6 sau în seria Kiwami. Însă, cumva, au reuşit şi pe partea de gameplay să facă jocul să devină interesant. Acest gen de joc este destul de greu de făcut fresh datorită faptului că există de ani de zile în toate formele posibile, 2D, 2.5D, 3D, Top Down 2D, însă, pentru un joc 3D care are atâtea alte jocuri în spate, simplifică pe o parte anumite lucruri, ca de exemplu cele două stiluri de luptă, cocor şi tigru şi pe altă parte adăugă o gamă foarte largă de noi scheme ca să facă combo-urile şi luptele cu atât mai interesante, că de exemplu wall jump-ul din care poţi crea noi oportunităţi de a bate o cameră întreagă de yakuza furioşi.

Din punct de vedere al mecanicii de joc este pe cât de fluid posibil și răspunde la comenzi, însă jocul vine cu mai mult. Readuce mini-games, cum suntem deja obişnuiţi, însă ridică ștacheta cu câteva plusuri care m-au luat prin surprindere. Avem, pe o parte două jocuri în acest joc (Joc în Joc), în clubul Sega, unul este Kamuro Of The Dead – un rail shooter care omagiază alt spin-off al acestei serie de jocurii, Yakuza Dead Souls – în care împuşti zombi şi o surpriză marca SEGA, Motor Raid – un joc arcade care nu a fost lansat nici pe Saturn, nici pe Windows 95, în afară arcade-ului în sine, însă avem ocazia de a-l juca în Judgment. Pe cealaltă parte jocul mai vine cu o întreagă serie de curse cu drona şi o variantă VR board game în care dai cu zarul şi ajungi pe anumite puncte unde ai de făcut anumite lucruri sau primeşti premii.

De fiecare dată, SEGA reuşeşte să vină cu ceva nou, atât din ce am văzut cât şi cu o nouă acţiune, pentru a face jocul şi povestea, care merg mână în mână, cu atât mai interesante. Deşi sistemul de detective pare superficial şi este o serie de mini-jocuri, este suficient de prezent şi solicitant cât să facă fiecare moment în care ai de rezolvat un puzzle, de deschis o poartă sau identificat lume şi împrejurimi cu drona, ca să nu zic urmăritul, o activitate satisfăcătoare ca implicare într-un film interactiv.

Kamurocho ziua şi noaptea

Fiind un spin-off al seriei Yakuza, aventura şi totul se întâmplă într-un mediu cunoscut pentru fanii jocurilor, Kamurocho – acel district modelat după realul Kabukicho din Tokyo. Diverse misiuni fac ca povestea să fie cu atât mai familiară plimbându-te dintr-o parte în alta prin zone prin care ai mai fost în celelalte jocuri, însă, de data asta motorul grafic parcă este şi mai bun.

Cartierul este mai viu, atât ziua cât şi noaptea şi asta datorită faptului că pare accesibil tot timpul. Parcă poţi intra în mai multe clădiri, poţi face mai multe lucruri şi poţi vedea totul cum respiră. Atenţia la detalii este şi mai sporită de data asta cu modelele folosite, iar din punct de vedere grafic aş putea spune că se apropie jocul din ce în ce mai mult de un film CGI decât de un joc propriu zis. Nu se mai face acea diferenţa dintre cinematic şi gameplay.

Grafic este un joc absolut superb, iar punctul forte sunt modele făcute după actori japonezi cunoscuţi precum Takuya Kimura, din filme precum Blade Of The Immortal sau Love and Honor, în rolul personajului principal Yagami, Pierre Taki din filme precum Shin Godzilla sau Outrage Coda la fel ca şi Akira Nakao din Outrage Beyond. Prinde actori, undeva la punctul ideal între foto-realism prea exagerat şi prea desen animat. Este la mijloc, la fix.

Vocea Japoniei

Pe partea audio jocul sta şi acolo excelent. Deşi avem două variante de audio, în Engleză şi în Japoneză, recomandarea mea este să se joace complet în Japoneză ca să prindă absolut tot evantaiul de talent pe partea de voice acting care doar în filmele jocurile şi desenele japoneze îl întâmpinăm. Nu pun în dubiu că varianta în engleză nu ar fi de o calitate bună, Sega nu dezamăgeşte pe partea asta, însă voice acting cu subtitrare peste dublaj vocal va câştiga mereu.

Sunetul în general este la fel de bun pe cum te-ai aştepta de la un joc, loviturile se aud tare, bicicletele se rup şi ele cu zgomotul pe măsură feței celui care a încercat să te bată şi Kamurocho, cum am zis, respiră atât vizual cât şi auditiv. Muzica este şi ea prezentă în joc în mai multe forme, însă rămâne la atitudinea fiecăruia să o experimenteze.

Alunecos

Chiar dacă pentru mine este un joc perfect şi l-am lăudat până acum în fel şi chip, din punct de vedere obiectiv trebuie să menționez câteva discrepanțe. Superficialitatea mecanicilor este o problemă obiectivă, ele fiind introduse în joc, dar nu suficient de dezvoltate, cât să devină un sistem integru şi constant, cum de exemplu era în L.A Noire, chiar dacă acolo era o variantă exagerată a mecanicii de joc. Pentru mine personal nu a reprezentat o problemă, însă o recunosc. La fel există o problemă cu timpii de încărcare care se simt, atât la început de joc cât şi câteodată când mai treci din exterior în interior. Este ceva vizibil, nu foarte lung, însă parcă nu este suficient de fluid, câteodată, cât să dea senzaţia completă de “totul – acum”. Aş presupune că e o problemă ca cea din Spider-Man cu viteza la care te puteai deplasa prin New York cu pânzele şi ține probabil de memoria consolei.

Judecată

Este o surpriză a verii şi un an mai târziu de la lansare ultimului joc din seria Yakuza, Yakuza 6, Judgment vine plin de surprize şi aspecte noi fiind o experienţă cunoscută și totuși proaspătă şi mai bună d.p.d.v. tehnic decât restul seriei. Judgment nu dezamăgeşte pe nici un front, nici pe cel al poveştii, nici pe cel al gameplay-ului old school/new school. Oferă zeci de ore de joc într-o lume captivantă cu un mister de elucidat într-un stil detectiv nemaiîntâlnit până acum.

Judgment îl găsiți din 25 iunie în format retail pentru PlayStation 4 pe Gameshop și digital în PlayStation Store.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.