Ascultă acest articol


Accesoriile și device-urile dedicate strict segmentului de gaming au luat un avânt incredibil, în ultima perioadă, iar aproape toți producătorii importanți/populari de componente PC, IT și tot ce ține de tehnologie, și-au făcut separat divizii de gaming. Printre perifericele cele mai importante, când vine vorba de PC/laptop de gaming, sunt, bineînțeles, mouse-ul și tastatura!

Tehnologiile se dezvoltă și ele destul de rapid, iar importanța renunțării la fir, în cazul celor două periferice de gaming menționate, este vitală. În cazul gaming-ului profesionist și nu numai, conectarea prin fir a mouse-ului și tastaturii era imperială, căci se dorea o performanță ridicată deci nici nu se punea problema să se renunțe la acesta, dar lucrurile aveau să se schimbe. De câțiva ani, tehnologia wireless a avansat enorm ajungând să ofere performanțe incredibile și nu de foarte mult timp, producătorii au început să o implementeze în cele două periferice de gaming, răspunsul utilizatorilor începând să devină din ce în ce mai pozitiv.

Logitech este unul dintre cei mai mari și mai vechi producători de periferice pentru PC, iar divizia lor de gaming, Logitech G, a cunoscut o popularitate enormă în acest segment, global. Seria G de mouși a fost foarte apreciată, iar G502 revine în atenția fanilor și gamerilor cu Lightspeed, fără fir! Are acesta tot ce-i trebuie să pună punct, odată pentru totdeauna, la temerile gamerilor privind tehnologia wireless din perifericele de gaming? Se va ridica G502 Lightspeed la nivelul strămoșilor săi populari și foarte apreciați?

Asta am încercat și noi să aflăm cât am testat Logitech G502 Lightspeed, care a și câștigat câteva premii internaționale, și vă vom spune imediat la ce concluzie am ajuns.

Pachet

Era, nu demult, o modă a marilor producător de mouși, să îi livreze în ambalaje mari, cu display cu vedere la produs menite să atragă privirile potențialilor clienți oferindu-le cât mai multe informații despre conținut, dar, în ziua de astăzi, când totul se poartă mai mic și mai slim, pachetele au devenit mai compacte și mai inteligient create atât cât să ofere informațiile necesare pentru client, dar și un aspect plăcut și atrăgător.

Acest lucru se aplică și pentru pachetul Logitech G502 Lightspeed care este destul de mic, cu un aspect atrăgător, pe față având o imagine cu o parte din mouse și logo-ul și modelul ștanțate cu un albastru tipic gamei de gaming, iar pe spate aflăm detalii despre capacitățile mouse-ului. Pe lateralele cutiei avem informații despre tehnologiile implementate și conținutul pachetului.

Cutia se desface în genul celor pentru telefoane mobile și odată deschis găsim înăuntru mouse-ul și sub el, într-un compartiment, o cutiuță de plastic cu capac cu greutățile (4x 2g și 2x 4g) și receiver-ul USB plus un adaptor, cablu de încărcare USB, un ghid de utilizare, un cartonaș cu alte periferice disponibile din gama Logitech G și un sticker mare cu logo-ul Logitech.

Aspect

Aspectul G502 a evoluat puțin, încă de la lansarea clasicului, acum ajungând să arate ca un adevărat Transformer, păstrându-și totuși culoarea și acel aspect futuristic. Materialele sunt confecționate din plastic și cauciuc tare și combină vizual plasticul mat cu cel lucios căruia îi vei completa tu aspectul cu culorile preferate, în funcție de setup-ul la care folosești mouse-ul.

Pe partea de sus avem rotița, îmbrăcată în cauciuc, care se învârte liber (ca o rotiță de rulment), nu mai avem acel scroll fix, treptat. Rotița se poate apăsa (G3) sau mișca stânga/dreapta, sub formă de click-uri (G10/G11). Deasupra rotiței este un switch și alt buton, dintre cele 11 butoane programabile, G9. De o parte și de alta a rotiței, se află cele două butoane uriașe (click-urile stânga/dreapta, G1 și G2), iar lângă cel din dreapta avem alte două butoane programabile (G7 și G8). În zona unde punem palma se află logo-ul Logitech, iluminat.

Pe latura din stânga, îmbrăcată într-un cauciuc ștanțat (grip) cu un model cu triughiuri, găsim deasupra alte două butoane programabile (G4 și G5) și unul Target (G6), iar pe latura din dreapta avem același tip de cauciuc tare pentru a nu aluneca mâna. Deasupra celor două butoane G4 și G5 se află 3 LED-uri care ne arată puterea bateriei.

În partea din față avem portul unde se conectează cablul de date, iar pe burta șoarecului avem senzorul performant – inima rozătoarei gamer, un switch On-Off și un locaș, cu capac magnetic, unde puteți depozita receiver-ul USB. Tot aici găsim 4 piciorușe cauciucate, de dimensiuni diferite, și o mare parte din partea din spate a acestui mouse, se poate detașa (căpăcel magnetic) unde poți pune greutățile, după bunul plac.

Per total, la capitolul aspect avem un device arătos, foarte configurabil, al cărui aspect serios și profesional se poate colora cu ajutorul Lightsync-ului.

Tehnic

Este incredibil ca un device care-ți încape în palmă să includă tehnologii atât de performante și să ai posibilitatea să-l și personalizezi tu așa cum dorești. Tehnologiile au evoluat enorm, iar Logitech G502 Lightspeed este însuși dovada vie. Haideți să vedem despre ce este vorba.

G502 Lightspeed are dimensiunile de 132x75x40 mm și cântărește 114gr căruia i se mai adaugă alte 16gr adiționale cu ajutorul greutăților. După cum ziceam și mai sus, inima rozătorului este senzorul Hero care suportă rezoluții de la 100 – 16.000 DPI cu zero smoothing/acceleration/filtering la o rată de răspuns de 1ms. Folosește tehnologia LIGHTSPEED Wireless la frecvența de 1000Hz/1ms (la fel ca pe USB) și integrează un microprocesor de 32-bit ARM.

Bateria are o durată de viață, conform producătorului, de 48 de ore cu Lightsync pe On și 60 de ore cu Lightsync pe Off. 5 minute de încărcare prin USB 2.0 oferă 2.5 ore de utilizare.

Printre tehnologiile și capacitățile incluse în G502 Lightspeed amintim de suportul rotiței de scroll Hyper-fast, compatibilitate Power Play, memorie internă, Lightsync RGB (16.8M culori) pe 2 zone și Mechanical Button Tensioning System.

Așadar cred că asta spune tot, și-i liniștește pe gamerii old school care tot continuă să creadă că tehnologia wireless nu este capabilă, în cadrul segmentului de gaming.

Teste

Sunt familiarizat cu moușii cu “greutăți” fiind, la vremea pre-lansării Microsoft Sidewinder, printre primii care l-am testat din România și mi-a plăcut atât de mult încât a rămas mouse-ul meu de zi cu zi multă perioadă de timp. Greutățile sunt printre elementele importante când vine vorba, cel puțin, de un mouse de gaming, pentru că acestea contra-balansează, sau mai degrabă zis, completează DPI-ul ales de jucător. Contează enorm să faci această balanță și să o adaptezi în funcție de genul jocului pe care-l joci. Spre exemplu am testat puțin Starcraft 2 și Warcraft 2 și 3 (relansate pe GOG.com) unde, mi s-a părut potrivit, să joc la un DPI în jur de 6.000 sau mai mult, dar cu greutăți, iar în cazul RPG-urilor (Diablo II), cam tot pe acolo. În cazul FPS-urilor (DOOM, Battlefield V) și 3rd Person-urilor (Tomb Raider, Gears of War 4) un DPI și mai mare oferă un răspuns rapid al mișcării mouse-ului și dacă pui și greutățile la bătaie, poți crește liniștit DPI până aproape de maximul suportat de G502 Lightspeed. Să nu uităm totuși că este important și pe ce monitor/TV joci (rezoluție/refresh rate), deci poți să experimentezi cu setările mouse-ului. Pe un laptop cu display de 17′, 2.000 DPI mi se pare ok (fără greutăți), iar pe un diplay mai mare 27′, 34′ sau TV, poți ajusta după cum dorești. În toate astfel de cazuri, Report Rate-ul  (per second) a fost la maxim, 1000.

Și pentru că tot vorbeam de experimentat și setări, acestea le faci rapid din Logitech G Hub (aplicația oficială pe care o descărcați separat de pe pagina oficială). De acolo se modifică tot ce e nevoie la mouse, de la senzitivitate (DPI) în pași treptați, la jocul de lumini (Lightsync) și programarea butoanelor G după preferințe. Toate acestea se pot atașa unor profile și le poți activa rapid în funcție de ce faci cu mouse-ul. Aplicația e ușor de lucrat cu ea și este îndeajuns de detaliată încât șansele să găsești cu exactitate setările preferate sunt maxime. Bineînțeles, dacă ai și o tastatură sau căști din aceeași gamă, din Hub le poți configura și sincroniza să funcționeze toate în tandem. Poți urca și tu profilele făcute de tine în Hub și la rândul tău poți descărca și aplica profilele alese de alți jucători.

Logitech G502 Lightspeed se așază perfect în mâna mea, este confortabil și mi-am creat profilele perfecte pentru tot ce am nevoie (gaming împărțit pe genul de jocuri, office, Photoshop etc), iar pentru utilizarea greutăților a fost nevoie doar la gaming – deși, poți folosi mouse-ul și fără ele, dar aici contează pe ce suprafață îl utilizezi. Pe birou sau suprafețe alunecoase (sticlă), e nevoie de anumite setări, iar pe preșuri cu suprafețe mai moi, mai abrazive etc, e nevoie de alte setări. În cazul meu, l-am folosit pe un preș de gaming, dar dacă vrei să-ți ușurezi viața poți opta pentru preșul POWERPLAY Wireless Charging System și nu va mai fi nevoie să-ți faci griji că rămâi fără baterie, sau alte probleme. Din nefericire, cu toate că mi-l doream și eu la teste, nu am avut posibilitatea să-l primim odată cu mouse-ul. Zgomotul click-urilor este minim, plăcut și nederanjant, dar rotița de scroll e foarte fină în utilizare, eu fiind, recunosc, obișnuit cu un scroll pe trepte și unde trebuia să folosești un picuț de forță pentru utilizarea lui. La G502 parcă e un fulg, dar m-am obișnuit până la urmă, și după ce m-am întors la mouse-ul vechi, parcă m-aș fi întors în epoca de piatră 🙂 .

Bateria este destul de capabilă și se apropie de timpii declarați de producător, utilizarea lui în regim destul de intens (toate testele precizate), într-o singură zi consumând cam 49%, cu luminițele active, iar cu benchmark-urile la jocuri, gen cel de la Tomb Raider, puse pe repeat, mouse-ul cu luminițele stinse, după o zi de stres, arăta 69% la sfârșitul zilei. La urma urmei, la utilizarea mouse-ului acoperi cu palma logo-ul luminos deci practic nu vezi ce se întâmplă, când ești în plină acțiune. Dar, e o chestie de gust și asortare să faci ca mouse-ul să se potrivească setup-ului tău. Încărcarea mouse-ului se face rapid. De fel, conectat la un port al PC/Laptopului cu USB cu funcție de încărcare în stand-by, îl lași peste noapte, și a doua zi e 100%. Poți, de altfel, când nu mai e baterie, să-l folosești pe fir, iar el se încarcă în timp ce tu te joci.

Concluzie

De când s-a anunțat prima oară G502 Lightspeed, în tandem cu Powerplay Wireless Charging System, am fost interesat să testez, mai ales că eram și în căutare de o pereche de mouse cu mousepad și tastatură și m-am decis ca acestea să fie wireless.

Acum că am avut șansa să butonez G502 Lightspeed, am decis că mi se potrivește, înainte având destule pretenții la achiziționarea unui șoarec (greutate, mărime, materiale folosite etc). Setat pe culoarea roșie (asortat cu restul setup-ului) și pus la treabă, G502 Lightspeed pot spune că este mouse-ul perfect și nu numai pentru gaming și odată ce ți-ai creat profilele perfecte intri în arenă fără probleme, iar faptul că nu are fir este, zic eu, un avantaj de care ar trebui să țină seamă și gamerii profesioniști.

G502 Lightspeed e un mouse arătos, foarte configurabil și realizat din materiale premium, căpăcelele magnetice fiind mai mult decât o soluție perfectă și rapidă pentru configurare fără bătăi de cap. Dacă ar fi să-i dau o notă, ar fi una maximă, dar tot sunt curios ce are să ofere pe viitor Logitech G în privința gaming-ului. Mai e loc de îmbunătățiri și perfecționare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.