Ascultă acest articol


“[…] Nintendo lansând acest joc ca exclusiv a mai atras câteva priviri către Switch, care oricum este una din cele mai cumpărate console în momentul de faţă. ”

Gen: Acțiune

Lansare: 19 iulie 2019

Studio: Team Ninja

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: Nintendo Switch

Clasificare: A.P.13

Sinopsis:

Marvel Ultimate Alliance 3: Black Order este un joc video dezvoltat de echipa Team Ninja de la Koei Tecmo și publicat de Nintendo pentru Nintendo Switch.

Construiește-ți cea mai bună echipă Marvel Super Heroes cu supereroi din Avengers, Guardians of the Galaxy și X-Men! Fă echipă cu prietenii pentru a preveni distrugerea galaxiei de către tiranul Thanos și nemiloșii săi, warmasters, The Black Order.

Recenzie:

Au trecut aproape 10 ani de la ultimul Marvel Ultimate Alliance şi Nintendo a lansat în exclusivitate pe consolele Switch cea de-a treia şi cea mai nouă parte, un fel de soft reboot pentru seria îndrăgită de toţi fanii action beat-em-up brawlers sau action RPG, cu un foarte mare accent pe Co-op/Multiplayer.

O altfel de poveste Marvel

Marvel Ultimate Alliance 3 vine cu o poveste oarecum cunoscută, Thanos caută pietrele infinitului iar tu, începând cu Guardians of the Galaxy, până la eroi mai putin cunoscuți din Inhumans sau foarte cunoscuti precum Wolverine sau Daredevil, trebuie să le găseşti înainte. Cum ziceam, povestea sună familiar, însă este făcută în aşa fel încât să tragă mai mult spre desenele animate de sâmbătă şi duminică dimineaţa decât spre seria de filme pe care toată lumea a văzut-o. Şi asta este un lucru bun, deoarece variaţia de întâmplări care au loc în joc este mult mai distractivă decât dacă ar urma plot-ul filmelor. Problema cu povestea, care durează cam 13 ore, este că la sfârşitul zilei, cut scene-uri interesante şi multă, foarte multă bătaie este doar o scuză pentru a introduce cât mai multe personaje în joc cu care tu să poţi combina, crea şi urca în nivel ca echipă.

Marvel Dream Team

Farmecul jocului nu ţine doar de gameplay, despre care vom discuta mai jos, sau despre poveste care ne duce imediat în lumea comicsurilor şi a desenelor animate, ci posibilitatea de a combina eroi după bunul plac. Tot timpul vei avea patru eroi pe ecran dintre care tu vei controla unul, cu posibilitate de a schimba imediat la altul din ceilalţi trei, în timp ce calculatorul îi controlează pe cei rămaşi cu care nu joci. Sau în co-op unde vei opta pentru un singur personaj în timp ce joci cu alţi trei prieteni.

Cu peste 30 de eroi Marvel, cunoscuţi şi mai puţini cunoscuţi, şi unii anunțați via DLC, cred că şi gratuit, ai o gamă foarte variată de posibile combinaţii, de la preferaţi, la echipe clasice precum Avengers sau chiar Guardians of the Galaxy, în formula normală, cunoscută de toată, din filme. Majoritate personajelor sunt deblocabile prin terminarea main story-ului iar câteva, precum Elektra, rămân în spatele “Inifnity Rift Challenges”, care şi ele la rândul lor sunt deblocabile odată ce s-a terminat jocul principal, prin misiuni în care trebuie să bați un număr specific de inamici sau alte provocări de acest gen.

Mecanici simple pentru toată lumea

Jocul seamănă foarte mult cu Diablo doar că mai simplu. Pe easy să îi spunem. Camera este aproape top down, adică de sus sau dintr-o parte oarecum, personajele se mişcă liber pe ecran, fără mouse fără nimic, direct din analog şi fiecare personaje are un atack light, un atack heavy, block, dodge şi câte patru abilităţi pentru fiecare erou în parte. Mai există şi aşa numitele “Synergy Moves” în care eroii combină mai multe atacuri speciale şi rezultă un fel de combo absolut exploziv.

Cum am zis, poţi schimba între cei patru eroi cu care ai pornit în mers, iar la punctele SHIELD, care sunt ca nişte checkpoint-uri poţi modifica echipa pe placul tău. Pe cealaltă parte, în co-op, vei putea juca cu alţi prieteni însă vei rămâne la eroul ales şi nu vei putea comuta între cei patru care sunt pe ecran. Problema care intervine în acest tip de joc, la fel ca şi la Diablo, este că poate părea repetitiv însă durata campaniei, şi ce vine după, vor face ca jocul să nu stea mai mult decât trebuie, lăsând loc pentru noi challenge-uri, atât post-main-story cât şi viitor DLC. Jocul are un anume “ENDGAME”… ca să îi spunem așa.

Există şi un sistem de puncte, ca într-un RPG tradițional, fiecare erou creşte în nivel individual, se pot îmbunătăţii atât schemele special cât şi stats-urile individual folosind nişte cristale (ISO-8) şi mai există şi un tabel (Alliance Upgrade System) cu alte abilitaţi care sunt în general valabile pentru oricare erou care este ales în acel moment. Asta înseamnă că dacă tu, spre sfârşitul jocului, vrei să îţi faci echipă cu unul sau două personaje de level mic pentru că nu ai jucat cu ele, va fi un pic mai greu jocul însă nu imposibil. Are şi un element de grind dar nu este total necesar să stai să te lupţi de nenumărate ori cu inamici pentru a urca în nivel pentru că aceștia cresc imediat în nivel.

De la desene animate la jocuri video

Din punct de vedere grafic, cum a zis şi despre poveste, aduce aminte de desene animate sau comics-uri. Vizual este un joc impresionant pe Switch, colorat atât pe TV cât şi în modul portabil. Este clar şi răspunde atât de bine la comenzi că momentele în care ecranul este plin de tot felul de explozii şi mişcări speciale tot vei şti unde eşti şi ce faci.

Personajele sunt interesante, au un fel de cell shading pentru acel sentiment “extra” de comicbook videogame însă nu îi vei vedea foarte mult de aproape. Şi în ciuda faptului că pe ecran avem patru personaje care trag şi explodează în stânga şi dreaptă şi valuri de nenumăraţi inamici, câteodată chiar şi câte un boss, jocul este făcut în aşa mod încât să nu stoarcă partea de hardware şi singurele momente în care framerate-ul să scadă este când, într-adevăr ecranul este arhiplin de elemente şi efecte.

Revizuire Marvel

Nu este neapărat o concluzie ci un ultim sincer gând despre acest joc, vibe-ul pe care îl are nu se aseamănă cu nimic din ce iese în ziua de astăzi ca titluri triple AAA deşi acest joc se numără printre ele. Aduce aminte de o vreme când jocurile acelea beat-em up erau trendul, fie în arcade-uri fie pentru o perioadă scurtă în shop-urile de pe PlayStation sau Xbox. Însă de data asta avem ceva retro, dar modern, pe o consolă portabilă care nu caută decât să distreze şi reuşeşte cu brio.

Introduce personaje noi, introduce elemente pure de gaming, precum “BEAT THE BOSS GET THE REWARD” şi uită de alte lucruri complicate cu care în ziua de astăzi ne batem capul când ne jucăm. Nici măcar voice acting-ul, care este foarte bun, nu încearcă să pară altceva decât ceea ce este, alţi actori încercând să dea viaţă unor personaje pe care le cunoaştem. Din punct de vedere vizual, audio şi gameplay, Marvel Ultimate Alliance 3 pe Switch este un vis gaming old school. Iar Nintendo lansând acest joc ca exclusiv a mai atras câteva priviri către Switch, care oricum este una din cele mai cumpărate console în momentul de faţă.

Nu există probleme propriu zise cu jocul, în afară de nişte frame-rate-uri care rar scad sau camera care nu este întotdeauna prietenoasă, ci ţine de o preferinţă personală a fiecăruia care joacă aşa ceva. Vrea să atragă publicul tânăr cu eroii Marvel noi, coloraţi, Thanos şi aşa mai departe dar şi gamerii veterani care au jucat acele clasice arcade-uri cu X-Men, Punisher sau Captain America și Avengers.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order îl găsiți din 19 iulie în format retail pentru Nintendo Switch pe Gameshop și digital în Nintendo eShop.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.