Ford v Ferrari – Recenzie

"Pasiunea personajelor pentru ceea ce fac şi provocarea de a câştiga una din cele mai dificile curse aduc filmul la un total alt nivel."

0
1805
Ascultă acest articol


“Este una din experienţele cele mai bune pe care le-am avut într-o sală de cinema anul acesta cu un film care sincer se poate numi “film”.”

Regizor: James Mangold

Scenariu: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth

Gen: Acțiune, Biografic, Dramă

Lansare: 15 noiembrie

Durata: 2h 32min

Studio: 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Matt Damon … Carroll Shelby
Christian Bale … Ken Miles
Jon Bernthal … Lee Iacocca
Caitriona Balfe … Mollie Miles
Josh Lucas … Leo Beebe

Sinopsis:

Filmul este bazat după o poveste adevărată, inspirată din viața lui Carroll Shelby (Damon), un designer revoluționar al industriei americane de mașini și a neînfricatului șofer britanic Ken Miles (Bale). Ei s-au luptat cu birocrația corporatistă, cu legile fizicii, cât și cu propri demoni pentru a putea construi o mașină de curse revoluționară pentru compania Ford Motor Company. Astfel, au reușit să detroneze titlul deținut de Enzo Ferrari în cadrul cursei de 24 de ore din Franța din 1966, pe pista Le Mans.

Recenzie:

Mi-a luat ca 5 zile să îmi fac curaj să scriu despre filmul acesta. De 5 zile mă tot gândesc la el, zilnic şi încerc să caut cuvinte prin care să descriu experiența noului film al regizorului James Mangold. Singurul lucru care tot îmi vine în cap este că unul din motivele pentru care există cinematografie şi filme în ziua de astăzi este pentru ca să spună genul acesta de poveşti şi în felul în care a fost prezentat Ford v Ferrari sau cum a fost numit în România “Marea provocare: LE MANS ’66“.

În timp ce mă uitam la el, la cinema, îmi aducea aminte foarte mult de “RUSH”, un film despre Formula 1 de prin 2013 de care nu ştiu câtă lume îşi mai aduce aminte, tot aşa, o poveste reală, tot cu maşini, curse. Însă ce a scos Mangold este mult peste aşteptări. Are un mod unic de a lua genul ăsta de filme, biografice, deşi Marea Provocare este mai mult o întâmplare în care nu intră prea mult în detalii, în genul altui film al său, “Walk The Line”.

Jocul actoricesc este absolut excepţional, Christian Bale și Matt Damon, fiind peste așteptări, iar contribuția regiei îi scoate și mai mult în evidențăţ. Toți actorii prezenți, inclusiv Jon Bernthal în rolul lui Lee Iacocca sau Josh Lucas în rolul lui Leo Beebe, se contopesc în personajele pe care le interpretează. Actorii se integrează complet în film printr-o interpretare sublimă.

Regia ajuta mult, ştiind cum să privească problema şi cum să ne arate personajele pentru ceea ce sunt. E chiar un moment, amuzant de altfel, în care Christian Bale şi Matt Demon se bat. Ridicol cumva, însă este aşa de bine filmat şi atât de natural, că parcă eşti acolo. În general cam tot filmul dă senzaţia că eşti acolo, nu că priveşti ceva şi te ţine, chiar dacă cunoşti sau nu povestea, în tensiune dar nu una de stres ci mai degrabă ca la un meci. Totul este clar, totul este vizibil chiar şi partea în care avem cursele se înţelege perfect tot ce se întâmplă în film. Nici sunetul nu dezamăgeşte, într-o sală mare de cinema unde se aud motoarele de parcă le ai lângă tine. Experienţa audio-vizuală este completă şi imersiunea totală cu un cast atât de bine pregătit.

Repet, nu am avut aşteptări legate de filmul ăsta din trailer, însă mă bucur enorm că n-am avut şi dreptate. Este una din experienţele cele mai bune pe care le-am avut într-o sală de cinema anul acesta cu un film care sincer se poate numi “film”. Deşi are momente triste sau impasuri, este un film din categoria feel good. Pasiunea personajelor pentru ceea ce fac şi provocarea de a câştiga una din cele mai dificile curse aduc filmul la un total alt nivel. Pe tot parcursul vei avea atenţia ţintită asupra acţiunii, asupra dialogului și asupra personajelor și nu vei simți cum s-au scurs cele peste 2 ore ale filmului.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. “Marea provocare: LE MANS ’66″/Ford v Ferrari rulează cinema din 15 noiembrie și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.