Am tot vorbit în ultima vreme de monitoare de gaming care sunt mai mult decât capabile și de a reda foarte bine conținut multimedia, dar la urma urmei rămân dedicate gaming-ului și se pune accent pe anumite tehnlogii specific acestora.

Un monitor de entertainment, în schimb, are nevoie de anumite specificații care să îmbunătățească pe cât se poate experiența de vizionare a celor care lucrează în multimedia, sau folosesc cel mai mult acest aspect. Despre un astfel de monitor vom discuta și noi în rândurile care urmează.

BenQ este un brand de renume internațional care are o vechime pe piață, printre cele mai importante produse ale sale fiind monitoarele și noi am avut la teste un model relativ nou care speram să-și merite renumele de monitor de entertainment, dar vom afla imediat dacă așa este. Așadar, haideți să vedem ce poate BenQ EW3280U.

Pachet

Când ni s-a propus acest monitor pentru testare și am văzut că este vorba de unul cu o diagonală mare ne așteptam să primim un colet destul de voluminos și greu, dar… am fost luați prin surprindere. Dimensiunile cutiei sunt reduse, dar nu s-a renunțat la o protecție bună pentru acest lucru ci din contră, monitorul este foarte bine protejat de “scârță” și vine desmembrat în trei componente: display-ul, talpa și piciorul de sprijin. Cutia în sine ne oferă o vedere în ansamblu asupra produsului și suntem informați despre capabilitățile sale tehnice.

În pachet mai găsim și o telecomandă și baterii, manuale și un CD cu informații, dar și cablu HDMI, de alimentare și cablu USB-C, iar montarea se face rapid și este nevoie de o șurubelniță în cruce.

Aspect

La prima vedere dimensiunile ecranului impresionează, dar și aspectul slim și greutatea redusă. Culorile folosite pentru BenQ EW3280U sunt foarte interesante, acestea fiind o combinație între negru și un fel de culoare a cuprului – un fel de maro roșiatic.

Materialele folosite sunt din plastic tare, mat, cu un picior de susținere și talpă metalice, iar finisajele sunt destul de sigure și pot să zic că și reușite.

În partea din față, display-ul este incadrat de o ramă (bezel) destul de subțire, iar în partea de jos avem o bandă lată, cu mici perforații, care ascunde două difuzoare stereo. Banda e de culoarea cuprului (maro – brown), la fel ca și talpa de susținere, iar pe mijloc e un senzor măricel pentru telecomandă și B.I.+, în stânga fiind sigla BenQ, argintie și în dreapta avem logo-ul HDRi, tot argintiu. Pe laterala de jos, sub siglă, avem un potențometru de volum care afișează OSD nivelul acestuia și Kensington Lock-ul, iar în dreapta avem un LED multicolor de stare.

Cele două laturi din stânga și din dreapta sunt destul de subțiri și au un model estetic de grilaj, iar latura lungă de sus e în același design doar că, în acest caz, grilajul are scopul probabil de aerisire a monitorului sau pentru Woofer.

Colțurile nu sunt tocmai rotunjite, iar pe partea din spate avem, pe centru, în partea de sus, un woofer-ul pe care se află sigla BenQ, iar deasupra avem inscripționat “Superior Sound by TreVolo”. În dreapta, jos, avem Joystick-ul, un buton pentru Imput, unul pentru unul pentru Color Mode și cel de Power. Pe partea din spate, ascuns de o plăcuță de plastic, avem și sistemul VESA (100 x 100 mm) de prindere pe perete. Tot pe spate, în partea de jos avem și panoul de conexiuni și portul pentru alimentare la curent.

Piciorul este stabil și permite display-ului să se lase pe spate (-5, 15 grade).

Per total la capitolul aspect, BenQ EW3280U este ceea ce trebuie pentru un monitor de entertainment, dar acum să aflăm câte ceva și despre specificațiile tehnice și apoi cum s-a comportat la testare.

Tehnic

V-am tot spus despre dimensiunile și greutatea reduse ale lui BenQ EW3280U, acestea sunt mai exact 523.1 x 726.9 x 204.1mm și cântărește 8.1kg, display-ul LED IPS (PPI 138) este de 32′ (708.5mm x 398.5mm) și suportă rezolția 4K (3840×2160) cu un timp de răspuns de 5ms (GtG) la o rată de refresh de 60Hz. Rația de aspect este de 16:9 și are unghiuri de vizibilitate de 178/178, rația contrastului nativ este de 1000:1, iar cea dinamică de 20,000,000 : 1; e capabil să afișeze 1.07 miliarde de culori (Color Gamut 95% DCI-P3).

Monitorul integrează un sistem audio format din 2x 2W, pe față și un Woofer 5W pe spate, iar la conectivitate avem ieșire pentru căști, 2x HDMI (v2.0), DisplayPort și USB Type-C.

La tehnologii suportate, pe lângă HDRi, avem Smart Focus, Super Resolution, FreeSync pentru gaming, iar tehnologia proprietară BenQ Eye Care include Flicker-free, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus (B.I.+), Color Weakness, ePaper mode și Eye Reminder.

Telecomanda e micuță și ușoară și are butoane de Power, Imput, un controller de direcții și un buton mare de OK pe mijloc plus buton pentru HDRi și unul cu care poți intra în meniul OSD. De asemenea, avem buton și pentru B.I.+, pentru Low Blue Light, Audio Scenario și trei butoane pentru volum +/- și Mute.

Din meniul OSD, care are suport și pentru limba română, ai acces la toate tehnologiile și setările de care vă spuneam mai sus, iar navigarea prin el se face atât din joystick (care suportă și comenzi rapide) cât și din telecomandă. (*imaginile au o tentă maronie pentru că era Windows 10 cu Night Light activat.)

Per total, d.p.d.v. tehnic BenQ EW3280U are numeroase caracteristici care-l fac un candidat ideal la monitor de entertainment perfect, iar alături de un aspect atrăgător se pare că va fi ușor să fie ales de clienți pentru acasă sau, de ce nu și la birou.

Per total, d.p.d.v. tehnic BenQ EW3280U are numeroase caracteristici care-l fac un candidat ideal la monitor de entertainment perfect și pentru că are și un aspect trăgător, se pare că va fi ușor de ales de clienți pentru acasă sau, de ce nu și la birou.

Teste

Ecranul este într-adevăr unul destul de bun cu unghiuri de vizibilitate mari, iar senzorul B.I.+ mi se pare foarte util și destul de exact în a face setări potrivite ochilor în funcție de lumina din cameră. HDRi este cât se poate de funcționabil și iese în evidență cel mai mult atunci când rulezi conținut video 4K, tehnologia afișând o paletă de culori vi și contribuind la o imersivitate mai mare a privitorului. Am testat clipuri YouTube 4K respectiv Netflix în acea rezoluție și rezultatele au fost excelente.

Sunetul contribuie și el la fel de mult la acea imersivitate, și completează capabilitățile vizuale prin sistemul său 2+1 “Superior Sound by TreVolo” al cărui volum maxim este mai mult decât era nevoie și o claritate a sunetului perfectă, la fel și bass-ul woofer-ului destul de puternic și impunător. Bineînțeles, se poate trece oricând și pe căști prin ieșirea specială pentru aceasta.

BenQ EW3280U ajută foarte mult și la comoditatea privitorului prin acea telecomandă având în palmă practic toate posibilitățile de personalizare a monitorului fără să fie nevoie să te duci lângă el să umbli la setările OSD via Joystick.

Îmi place și ideea acelei rotițe analog de volum pentru că funcționează perfect și e ușor de umblat cu ea, atunci când ești la birou lângă monitor, și mai pot spune că îl poți utiliza monitorul foarte bine și în mod Office, display-ul mare fiind mai mult decât potrivit pentru afișarea cât mai multor informații. La două click-uri distanță, poți comuta în mod-ul potrivit pentru ochii tăi pentru astfel de activitate, acest lucru fiind valabil și în cazul activității multimedia.

Chiar și jocurile se văd superb cu HDRi în 4K cu setările făcute pentru FreeSync pe PC, dar și pe PlayStation 4 Pro, iar acel sunet contribuie și el la starea de bine. Gamerii vor comenta probabil că acel refresh de numai 60Hz e prea puțin și într-adevăr, dacă ar fi avut măcar 144Hz ar putea fi, foarte bine și un monitor perfect pentru gaming, dar totuși vorbim de unul dedicat entertainment-ului.

Concluzie

După mai mult de o săptămână în care am folosit BenQ EW3280U atât în mod Office, pentru redactare, social media, multimedia și jocuri pot spune că am ajuns la concluzia că este exact monitorul de entertainment de care are nevoie oricine fie că e vorba de pus pe birou casă, fie că-l ai la muncă pentru orice fel de întrebuințare dorești.

Am stat puțin să mă gândesc, ce ar mai fi avut nevoie acest monitor pentru a fi unul perfect pentru entertainment și nu am găsit aproape nimic, excepție fiind rata de refresh mică, așadar nu pot decât să vi-l recomand cu dragă inimă mai ales că are și un preț de aproximativ 2.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.