Ascultă acest articol


Cu atâta timp de stat prin casă în contextul actual, avem acum cea mai bună ocazie să citim sau să ne jucăm board games. Am intrat pe Red Goblin fiindcă mi-am dat seama treptat că rămân cât de curând fără benzi desenate de citit, fiindcă am avut timp să mă apuc chiar și de cele pe care le-am păstrat pentru vremuri grele. Și m-am gândit să le recomand cititorilor noștri câteva chilipiruri pe care nu le pot găsi în altă parte. De astă toamnă Red Goblin s-a transformat în cea mai bună destinație geek din București, iar acum, când aproape totul în lume funcționează numai online, site-ul oferă livrare gratuită la comenzile de peste 100 lei.

Poate că situația actuală nu îți permite să deșertezi pușculița pe volume întrergi de comics. Poate ești începător în acest hobby și vrei mai degrabă să încerci câteva mostre. Poate că îți doreai de mult să deți câteva numere-cheie despre care credeai că nu ai cum să le mai găsești. Oricare ar fi situația, m-am rezumat la un prag de până în 20 de lei, cu o excepție care s-ar încadra totuși tot la chilipiruri pe care am păstrat-o la final.

Majoritatea sunt retipăriri ale unor numere faimoase din trecut, pe care merită să le citești acum dacă nu le-ai prins la vremea lor. Chiar dacă-s numere cheie însă, fiind reprint-uri nu te aștepta să valoreze la fel de mult ca originalele peste ani, cu care să-ți poți cumpăra mașină. Am încercat de asemenea să aleg cât mai multe reviste de tip one-shot, adică povești de sine stătătoare care nu se continuă pe volume întregi. Sau care să stârnească curiozitatea pentru niște volume care la rândul lor sunt accesibile.

Ordinea în care sunt listate este aleatorie.

Universul 2000 AD nu este la fel de popular ca cel Marvel sau DC și mi se pare păcat, fiindcă este un univers science-fiction aparte care m-a cucerit cu umorul său negru care predomină în diversele povești și violența acțiunii. Plus că revistele 2000 AD sunt foarte confortabile de citit pentru că aceste antologii conțin adesea povești one-shot. S-ar putea să-i recunoști pe Judge Dredd sau Rogue Trooper, care au inspirat filme și jocuri video. Villains Takeover conține mai multe povești care se axează pe răufăcătorii seriilor principale din 2000 AD, de multe ori aflându-se unii împotriva altora iar eroii aproape lipsesc cu desăvârșire.

Hush este unul dintre cei mai enigmatici villaini din mitologia lui Batman, cu a sa identitate ascunsă sub bandaje. Batman: Hush se află printre cele mai populare story arc-uri DC, care s-a desfășurat pe parcursul numerelor 608-619 din seria Batman în 2002 și 2003. Anul trecut a ieșit și un film animat. Prin inițiativa Dollar Comics, programul de chilipiruri de la DC Comics, se găsește astfel primul capitol din poate cea mai bună poveste detectivistă cu Batman. Pe Red Goblin găsești și volumul întreg.

Nu numai identitea misterioasă a criminalului reprezintă o atracție dar și apariția mai multor personaje precum Joker, Riddler, Catwoman și altele ce par manipulate de acest criminal. Ca să nu mai spun cât de bine arată ilustrațiile lui Jim Lee și Scott Williams.

Serialele DC de pe CW au avut cel mai ambițios crossover de până acum, inspirându-se după evenimentul Crisis On Infinite Earths din anii ’80. De data nu s-au rezumat doar la multiversul propriu cu Flash, Arrow, Supergirl și restul, ci au introdus cameo-uri inclusiv din Smallvile și filme, până și Lucifer (el însuși de fapt parte din Vertigo Comics care aparțin de DC) și-a făcut apariția într-unul din episoade. Primul capitol din acest eveniment este un must-have pentru orice colecționar DC și reprezintă cea mai concentrată mostră de univers DC Comics pentru începători adusă la un preț de nimic.

Unele dintre cele mai inconice cadre post-apocaliptice se află în primul număr al seriei-fenomen The Walking Dead. Cu ocazia aniversării de 15 ani de la numărul 1, Image Comics a lansat un reprint cu o variantă nouă de copertă, în care cunoscătorii vor recunoaște coperțile altor comics ale editurii și alte easter eggs drăguțe. Colecționarii de pretutindeni își vor dori această ediție specială chiar dacă au mai citit începutul renumitei serii cu zombi. Vă amintesc că serialul The Walking Dead este disponibil atât pe Netflix cât și pe HBO GO. La un moment dat au fost tradusă la noi de către EAT Comics însă nu s-a ajuns din păcate prea departe cu seria.

Ai încercat vreodată să-ți imaginezi cum ar reacționa Conan Barbarul dacă s-ar trezi în zilele noastre? Cei de la Marvel au făcut acest exercițiu de imaginație în 1977, în cadrul seriei „What If?”. True Believers este echivalenta colecției Dollar Comics de la DC, oferind la un preț ridicol de mic diverse numere vintage care pot stârni curiozitatea publicului contemporan. Iar What If sunt la rândul lor niște povești one-shot ideale pentru toate tipurile de public. Dacă îți plac aventurile lui Conan, mai sunt și alte numere True Believers cu el, însă dacă ar fi să-ți alegi unul anume, ți-l recomand pe acesta datorită premisei interesante. Plus că ilustrația de pe copertă îmi amintește de o altă copertă și mai iconică Marvel, cea a story arc-ului Days of Future Past. Dacă vrei să lecturezi câteva din scrierile originale, poți găsi cărțile de la Crux Publishing tot pe Red Goblin.

Și Hulk a primit tratamentul True Believers, însă dacă vrei să vezi alte variante ale incredibilei brute verzi, Other Hulks este o opțiune prea greu de ignorat. Revista conține de fapt două numere retipărite, numărul 62 din Journey Into Mystery (1950) și respectiv nr.75 din Strange Tales (1951). Fă cunoștință cu un Hulk păros și cu un mostru din mlaștină pe nume Taboo. În anii ’50 monștrii erau la mare modă în benzile desenate.

Lex Luthor: Man of Steel este o miniserie de cinci numere din 2005 care îl pune pe antagonostul lui Superman într-o lumină mai pozitivă, ancorând personajul totodată mai aproape de realitate. Ce m-a atras mai ales la acest Dollar Comic este arta lui Lee Bermejo și a coloristului Dave Stewart.

Această retipărire a numărului 347 se numește „facsimile edition” deoarece este o reproducere exactă a benzii desenate, asta înseamnă că este reprodusă pagină cu pagină așa cum a apărut numărul în 1963, cu ad-urile de atunci. Retipăririle menționate mai sus au poveștile întrerupte de exemplu de reclame curente. Ediția aceasta specială a apărut chiar anul acesta și relatează lupta epică dintre Spidey și Venom naufragiați pe o insulă tropicală.

Tot din 1963 avem aici de-a face cu o retipărire a numărului 45 din Tales of Suspense. De ce este un număr esențial? Fanii lui Iron Man îi cunoaște pentru prima oară pe Happy Hogan și Pepper Pots, îndrăgitele personaje secundare care au rămas și în ziua de azi în inimile fanilor. Personaje esențiale în filmele MCU, Happy și Pepper sunt cei care au urmărit evoluția lui Stark încă de la început. Plus că poate nu l-ai mai văzut pe Iron Man luptând cu Jack Frost.

Volumele Giant de la DC sunt și ele cumva niște chilipiruri pentru devoratorii de comics. Pentru un preț între 27 și 50 lei, îți poți lua un volum de 100 de pagini de acțiune. O ofertă imbatabilă când cauți mult conținut la cel mai accesibil preț. Fiecare volum colecționează câteva povești retipărite și unele noi-nouțe care se leagă de un personaj anume sau temă anume.

Dacă vrei să citești benzi cu Wonder Woman până apare noul Wonder Woman 1984 pe 14 august (s-a amânat din cauza situației COVID-19 la fel ca majoritatea filmelor), dar nu ești sigur ce să-ți alegi, acest volum îți satisface curiozitatea în mod variat. Povestea nouă, de 24 de pagini, „Commitment to Chaos” o include și pe Harley Quinn, alt personaj DC în centrul atenției cinematografice anul acesta. Wonder Woman Giant strânge și trei retipăriri: Year One Part One din Wonder Woman #2, Secret Origin Part One din Green Lantern #29 și The Cataclysm Part One: Homecoming din Sword and Sorcery #0.

Dacă ești dispus să plătești mai mult, a apărut de asemenea și Wonder Woman #750, un număr aniversar oversize de 96 de pagini ce cuprinde de asemenea mai multe povești noi cu Diana. Cei de la Red Goblin au adus acest număr special și cu celelalte variante de copertă, fiecare dintre ele reprezentând o anumită epocă DC Comics.

Acestea sunt doar 10 dintre comic book-urile ieftine pe care le poți găsi pe Red Goblin. Le-am ales pe cele despre care cred că stârnește cel mai mult interes pentru publicul larg. Frunzărește catalogul și vei găsi și alte chilipiruri, însă multe dintre ele deja nu mai sunt pe stoc, așa că nu sta prea mult pe gânduri.

Spor la citit, eroi/răufăcători sau cum vă identificați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.