N-am să mă ascund după deget și am să vă spun că prima oară când am auzit de Huawei m-a dus gândul la “chinezării”, dar cu timpul am văzut cum compania câștigă teren, în pași repezi ajungând și în România cu tehnologii noi de comunicare fie ele telefonice, de internet/rețelistică sau de echipamente pentru acestea.

Colaborarea noastră cu Huawei s-a deschis prin a testa un produs ce se voia unul dintre cele mai bune în acel moment și este vorba de Huawei P30 Pro și recunosc că am fost impresionat de el din multe puncte de vedere. A fost promovat așa cum trebuie și avea să arate concurenței că este un adversar de temut, cireașa de pe tort fiind o cameră performantă (cea mai bună de atunci, din câte am avut la teste). În 2020, Huawei a lansat urmașul lui P30 de la care aveam așteptări foarte mari și care aduce în palma utilizatorilor și cea mai vitezomană bandă de internet, 5G.

Huawei P40 Pro 5G a sosit în portofoliul multor operatori de telefonie, în majoritatea cazurilor și cu câte un cadou (ex. căști FreeBuds 3, sau brățară fitness Band 4) și am insistat să-l testăm și noi să aflăm dacă și de această dată terminalul Huawei pășește cu fruntea sus printre brandurile concurente. Am primit modelul Ice White, alături de Band 4 și am să vă spun câte ceva despre ele într-o recenzie… ediție de acasă, din motive lesne de înțeles.

Pachet

Huawei P40 Pro 5G (ELS-NX9) vine într-o cutie albă de dimensiuni reduse pe care sunt ștanțate logo-ul Huawei cu auriu și modelul și aflăm de pe ambalaj și câteva detalii tehnice despre smartphone inclusiv că este un model cu suport pentru cea mai rapidă tehnologie a momentului: 5G. Tot pe cutie, vedem și logo-ul AppGallery – magazinul de aplicații Huawei.

În cutie avem un ghid/manual de utilizare și configurare, cheița pentru SIM-uri, încărcătorul rapid și cablul USB-C pentru încărcător și pentru date, căștile USB-C, cardul pentru garanție și o husă transparentă de plastic moale.

Aspect

La fel ca și modelele anterioare ale seriei P, și P40 Pro 5G are un design frumos, cu un capac spate atrăgător, pe lângă modelul Ice White putând să se aleagă între Black sau Silver Frost (Blush Gold și Deep Sea Blue pentru alte zone globale). Device-ul este poate un pic mai gros decât mă așteptam, dar și mai greu, grupul de camere, dual-flash și senzori de pe spate ieșind foarte mult în evidență.

După cum spuneam, partea din spate, are inscripționat HUAWEI lângă care se află mai multe informații scrise cu un font foarte mic, în dreapta jos, iar în dreapta sus avem camerele Ultra Vision, Cine, Telephoto și cea de profunzime 3D, plus cele două flash-LED-uri, pe latura lungă din stânga nu avem decât o mică antenă încorporată, iar pe cea din dreapta avem butonul de On/Off – Power/Restart (apăsare lungă) și cele de Volum +/-. Ambele sunt integrate între două antene încorporate.

Pe latura de sus avem încă două antene pentru semnal, senzorul IR și microfonul adițional, iar în latura de jos avem difuzorul, portul USB-C, microfonul și sertarul pentru cele două nano-SIM-uri.

Pe display-ul de 6.58 inci avem, în partea de sus, în stânga, camera selfie și cea de profunzime, iar în partea de jos senzorul de amprentă.

Căștile sunt albe, ca și alimentatorul și cablul de date și par a fi destul de standard și se aseamănă foarte mult cu cele Apple cu fir, din generația anterioară, dar important este că se fixează bine în ureche și au firul destul de lung cu USB-C în capăt. Pe fir nu lipsește microfonul și două butoane +/- între ele cu unul pentru preluarea/întreruperea apelurilor.

Am să fac o mică paranteză și pentru husa din pachet, care la prima vedere pare o husă simplă, transparentă, dar dacă o analizăm puțin observăm că pe una din laturile lungi are ștanțat HUAWEI, decupajele se potrivesc perfect la butoane/microfon și la cameră unde marginea este puțin în relief pentru ca să protejeze camera atunci când este așezat telefonul pe o suprafață. De asemenea, se observă și că interiorul carcasei, unde se montează smartphone-ul, are o textură foarte ușor abrazivă pentru o stabilitate mai mare a acestuia.

Tehnic

Am spus la început că mi s-a părut un pic greoi smartphone-ul și nu am greșit când am spus asta pentru că Huawei P40 Pro 5G are 209 g și este gros de 8,95 mm, iar dimensiunile sale sunt de 72,6 mm lățime și 158,2 mm înălțime. Atât grosimea cât și greutatea sunt un pic mai mari datorită scheletului metalic care aduce un plus de protecție smartphone-ului.

Display-ul OLED Quad-Curve Overflow de 6.58 inci este protejat în colțuri de acel schelet metalic de care vă vorbeam și are o rată de refresh de 90Hz, suportă 16,7 milioane de culori și are o rezoluție maximă de 2.640 x 1.200 pixeli.

În spatele display-ului procesează HUAWEI Kirin 990 5G Octa-core (2 x Cortex-A76 la frecvența de 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 la frecvența de 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 la frecvența de 1,95 GHz), GPU-ul este Mali-G76, iar memoria RAM și cea de stocare pornesc de la 8 GB RAM, respectiv 256 GB ROM.

Dispozitivul este certificat IP68 ceea ce înseamnă că este rezistent la apă și praf, iar bateria este de 4.200 mAh cu suport HUAWEI SuperCharge (max 40 W) oferit de alimentatorul din cutie și HUAWEI Supercharge Wireless (27 W) pentru cele fără fir. De asemenea, suportă și Încărcare Inversă Wireless.

Pe partea de conectivitate Huawei P40 Pro 5G, dispune de Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax cu suport Wi-Fi 6+ (2.4 Gbps), Bluetooth 5.1, iar transferul de date se face prin portul USB Type-C, USB 3.1 GEN1 pe unde se face și alimentarea și se montează căștile audio. La capitolul rețea mobilă, putem monta două Nano-SIM-uri, cel principal oferind suport și 5G (pe lângă cele 4G, 3G, 2G).

La localizare avem GPS (bandă dublă L1 + L5), AGPS, Glonass, BeiDou(bandă triplă B1I + B1C + B2a), Galileo (bandă dublă E1 + E5a), QZSS (bandă dublă L1 + L5), NavIC și suport NFC – mod cititor, mod P2P, mod emulare card (SIM principal, HCE).

Lista senzorilor suportați este alcătuită din cel gravitațional, IR, amprentă, Hall, giroscop, busolă, lumină ambientală, proximitate, gest, temperatură de culoare, iar sistemul de operare este EMUI 10.1 (bazat pe Android 10) și include magazinul proprietar de aplicații, Huawei AppGallery.

În cele din urmă, eroii principali sunt camerele Penta/Quad/Triple Ultra Vision Leica! Cele selfie sunt compuse din una de 32 MP (aperture f/2.2) + Cameră cu senzor de profunzime. Suportă Autofocus și înregistrate video 4K (3840 x 2160 pixeli) la 60fps și cea principală e capabilă de captură de imagine cu rezoluție de până la 6528 x 4896 pixeli.

Camerele principale, de pe spate, sunt cea Ultra Vision Leica de 50 MP (unghi Wide Angle, f/1.9 diafragmă, OIS), cea Cine de 40 MP (Ultra-Wide Angle, aperture f/1.8, cea SuperSensing Telephoto de 12 MP (diafragmă f/3.4, OIS) și cea cu Senzor de profunzime 3D. Au suport pentru Autofocus și stabilizarea imaginii OIS + AIS, dar și mod-urile zoom (maxim 50x): Zoom Digital, Zoom Optic și Hybrid Zoom. Se pot face înregistrări video la rezoluția 4K (3840 x 2160 pixeli) la 60fps și capturează imagini până la rezoluția de 8192 x 6144 pixeli. Terminalul utilizează tehnologiile proprietare HUAWEI XD Fusion Engine cu ISP și NPU actualizate, Ultra Vision Sensor, Dual View și Golden Snap.

Software

Sistemul de operare este EMUI 10.1 (bazat pe Android 10) şi modelul de faţă este printre primele care nu vin cu suport Google adică nu includ Google Play, YouTube, Gmail, dar nici principalele aplicaţii pentru reţelele de socializare Facebook, Instagram sau Twitter. Huawei, ca urmare a neînţelegerilor, despre care ştim bine cu toţii, a decis să facă un pas imens şi să-şi facă propriul magazin de aplicaţii, Huawei AppGallery, pe care la lansat din aprilie 2018.

Huawei AppGallery se dezvoltă rapid, dar îi lipsesc anumite aplicaţii pe care, cel puţin utilizatorii dispozitivelor cu Android, le au şi sunt printre cele mai folosite aplicaţii din Google Play. Huawei promovează TikTok-ul ca înlocuitor pentru YouTube, o aplicaţie a cărei popularitate se face din ce în ce mai simţită global şi sunt promovate şi câteva aplicaţii româneşti.

Se vor vedea asemănări între cele două magazine de aplicaţii, AppGallery având totuşi doar 2 ani de la lansare, dar chiar şi aşa se prezintă bine cu un design simplu, tematic pentru fiecare aplicaţie în parte şi uşor de aflat informaţii despre acestea. Aplicaţiile sunt grupate pe categorii, cele mai descărcate, iar la tab-ul Manager aflăm şi facem cele mai noi update-uri pentru aplicaţii plus alte informaţii despre acestea.

Cât despre EMUI 10.1 (bazat pe Android 10), dă dovadă de o maturizare continuă deşi nu se ştie care va fi viitorul acestuia. Ştim că Huawei lucrează să perfecţioneze propriul sistem de operare şi posibil să-l şi vedem pus pe următoarele sale terminale. Printre modificările, tehnologiile şi aplicaţiile cele mai interesante introduse de Huawei observăm tab-ul de News, atunci când dăm scroll spre dreapta în Home, de unde aflăm chestii interesante, apoi trebuie să subliniez şi faptul că Huawei are un sistem de ajutor şi tutoriale foarte bine puse la punct şi detaliate şi cel mai important, localizate. De asemenea, cu ajutorul Phone Clone, Huawei se asigură că putem trece uşor şi fără bătăi de cap de la un terminal Huawei mai vechi la unul nou.

Pe lângă aplicaţiile proprietare Huawei, avem şi aplicaţia de cameră care oferă câteva mod-uri interesante de fotografiere asistate de un A.I. care găseşte rapid scena potrivită oricărui mod.

Teste

În mână, Huawei P40 Pro 5G se simte foarte bine cu carcasă, fără, datorită greutăţii şi a suprafeţelor lucioase, sunt şanse să-l scapi din mână, mai ales dacă vrei să-i foloseşti camera sau pentru selfie.

Am văzut clar că, din punct de vedere tehnologic, terminalul este un adevărat mini-PC şi am vrut să vedem mai multe detalii inclusiv să dăm un test standard de benchmarking cu AnTuTu.

De asemenea, am testat şi vitezele de transfer cu Speed.net, atât prin Wi-Fi cât şi prin 4G (DIGI nu are acoperire 5G în zona mea rezidenţială). De menţionat aici este că viteza maximă de transfer a netului local este de 300Mbps.

Jocurile rulează fără probleme (cele care vor să ruleze, căci spre exemplu Asphalt 9 – recomandat de Huawei, s-a instalat dar s-a încăpăţinat să se deschidă) şi ţin să precizez că este o plăcere să le joci la 90Hz şi se văd superb pe display-ul terminalului.

De asemenea şi filmele/serialele (Netflix, HBO GO) se văd foarte bine, dar şi clipurile HD de pe YouTube-ul rulat din browser. Când vine vorba de sunet însă, chiar dacă se aude destul de tare, sunetul nu este stereo, dar inconvenienţa se rezolvă atunci când pui căştile din pachet sau redai prin Bluetooth la căştile personale sau pe un sistem audio.

Pe parcursul acestor teste terminalul s-a încălzit dar nu atât de mult cât să fie foarte deranjant şi pentru asta cred că e vinovat acel sistem de răcire SuperCool.

Bateria la 96%, în regim standard, arăta o durată de utilizare de 30 ore şi 52 minute, dar, bineînţeles, contează foarte mult ce faci pe terminal şi cât timp stai pe el. Încărcarea wi-fi, la un device non-Huawei este de aproximativ 3-4 ore, iar prin încărcătorul din pachet şi cablul, aceasta este mai rapidă. Am testat şi acel mod de Wi-Fi Power Share cu un alt device care suportă încărcare Wi-Fi şi a funcţionat fără probleme. De asemenea şi acel device poate încărca Huawei P40 Pro 5G ceea ce dovedeşte că nu este neapărat nevoie să foloseşti numai produse Huawei, chiar dacă acestea sunt recomandate de producător (la risc).

Pe partea de telefonie, convorbirile se aud impecabil şi datorită suportului VoLTE oferit de operatorul de telefonie, iar conversaţiile prin aplicaţii de tip video conferință, sunt, de asemenea, plăcute şi fără întreruperi.

În sfârşit am ajuns şi la camera foto pe care, cu regret, am putut s-o testez foarte limitat datorită situaţiei cu care ne confruntăm şi de aceea am şi zis mai sus că această recenzie este una Home Edition. Primele teste le-am făcut în mod Photo cu A.I. pe auto şi am tras câteva cadre pe timp de zi, începând de la Wide şi până la treptele de zoom maxime (50x) către Stadionul Naţional Lia Manoliu.

Am păstrat acelaşi cadru şi am făcut poză şi la un apus, respectiv pe timp de noapte în mod-ul Night. Îmi doream foarte mult să fac şi o poză la lună (care m-a impresionat foarte mult la P30 Pro), dar efectiv luna s-a încăpăţinat să apară în perioada foarte scurtă în care am avut terminalul la teste.

Am mai făcut şi o poză tot la mod-ul Photo cu A.I. dat drumul şi la o parte din camera fetiţei, pentru a surprinde cât mai multe culori, iar apoi l-am luat ca subiect de foto (de aproape şi în mod portret) pe motanul Oscar.

Am spus că la teste a sosit, pe lângă Huawei P40 Pro 5G şi Huawei Band 4 – o brăţară de fitness foarte uşoară, comodă, cu autonomie a bateriei destul de mare şi încărcare a ei rapidă şi simplă (via USB). Brăţara se conectează rapid la terminalul nostru şi ştie să ne spună numărul de paşi făcuţi în diferite moduri de activitate, bătăile inimii, ne anunţă când primim mesaje şi putem controla muzica şi are cronometru şi timer. Putem opta pentru câteva feţe (teme) de schimb şi are inclusă şi aplicaţia Find My Phone. Display-ul este touch şi se deschide atunci când atingem acea liniuţă de jos. Prin meniu putem face scroll de pe ecran (sus/jos). Imaginile cu Huawei Band 4 sunt făcute tot cu P40 Pro 5G:

Am făcut şi un test cu filmare 4K @ 60fps pentru a vă face o idee cum înregistrează P40 Pro 5G:

*Ţin să precizez, că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Concluzie

Dacă P30 Pro a fost printre smartphone-urile mele preferate, de anul trecut, cel puţin din punct de vedere al camerei, anul acesta Huawei a ridicat şi mai mult ştacheta şi pe lângă introducerea suportului 5G, încă o dată demonstrează tuturor că sunt printre cei mai buni la capitolul cameră foto cu P40 Pro 5G. Acesta este un terminal parcă un pic mai greu şi mai gros, dar acestea sunt sacrificiile pentru a încăpea multă tehnologie de top şi de a oferi o rezistenţă mai mare.

Performaţele sunt mai mult decât este nevoie în tot ce facem acum, ecranul este foarte plăcut de folosit şi de privit în absolut orice faci, muzica sună bine prin căşti, iar aspectul sigur atrage priviri în orice variantă de culori îl alegi. Personal mi s-a părut alunecos, dar husa transparentă din pachet a rezolvat nu numai această inconvenienţă ci şi şansele să nu mai zgârii camera de pe spate atunci când ţi terminalul culcat.

O mică problemă am întâmpinat la refuzul deschiderii unui joc recomandat de Huawei, chiar dacă am dezinstalat şi instalat de mai multe ori, dar vin cu câteva întrebări importante pentru utilizatorii de terminale cu Android: Aţi trece, acum, la P40 Pro 5G ştiind că nu aveţi acces la librăria de aplicaţii Google şi câteva aplicaţii foarte importate de Social Media? Într-adevăr, numărul aplicaţiilor din AppGallery creşte de la zi la zi, dar ce facem dacă Huawei va fi constrâns sau va decide să se îndrepte către ceva asemănător Apple, cu magazin de aplicaţii, sistem de operare proprii ş.a.m.d.? Cât de mult vor conta specificaţiile tehnice, aspectul, camera şi chiar şi brandul, dacă se va ajunge acolo?

Huawei P40 Pro 5G este disponibil în România la prețuri în jur de 4.500 lei fără abonament.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.