Ascultă acest articol


Închipuiți-vă viața fără internet, sau viața fără internet-ul wireless. Cum ar fi să #StămAcasă fără a avea acces la ele? Fie că ești gamer și rupi banda cu stream-urile, sau că preferi să binge-uiești Netflix-ul ori pur și simplu lucrezi de acasă cum ar fi să NU AI ACCES LA NET?!? Să ai lângă tine smartphone-ul, tableta, laptop-ul, PC-ul sau consolele dar fără accesul la internet… Este un scenariu de neînchipuit!

Dar, având în vedere că router-ele și providerii de internet sunt aproape peste tot, probabil că majoritatea avem internet și ne face viața mai ușor de trecut prin ea, în aceaste momente grele. În caz că ai de gând să-ți schimbi router-ul, sau să-ți iei unul, mulțumită Tenda România, am mai primit în teste un astfel de dispozitiv și vom vorbi puțin despre el, iar tu vei decide dacă acesta ți se potrivește și merită achiziția.

Pe numele său întreg, Tenda AC10 Router WiFi Gigabit dual-band inteligent AC1200, este router-ul pe care l-am avut în teste o perioadă și despre el vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Tenda și-a făcut o imagine, un design special, aparte, pentru produsele sale, cel puțin din gama router-elor și acesta combină culorile negru și portocaliu pe care le vedem și pe ambalajul device-ului nostru din teste. Pe cutia de carton lucios (dimensiuni 390 x 198 x 70 mm, greutate 810 g) vedem imagini cu produsul, aflăm detalii despre performanțele și tehnologiile incluse; vedem, de asemenea și puterea de acoperire și aflăm informații despre specificațiile acestuia, dar și despre conținut. Merită să subliniem faptul că mi-a plăcut dintotdeauna ca pe cutia unui produs să fie cât mai multe informații posibile, acest lucru ajutând atunci când mergi într-un magazin retail și ești în căutarea unui astfel de dispozitiv. Aspectul, dar și informațiile oferite contează, chiar dacă probabil după ce achiziționați produsul și-l puneți în funcțiune cutia va dispărea rapid.

Odată deschisă cutia, în interior avem, într-un cofraj de carton tare, router-ul Tenda AC1200 model AC10 cu 4 antene omnidirecționale, un cablu Ethernet (1m), alimentatorul și un ghid rapid de instalare (inclusiv în limba română), iar de menționat ar mai fi că pe cutie se află și un cod de bare care te ajută să descarci aplicația Tenda WiFi prin care instalezi și configurezi rapid device-ul.

Aspect

Îmi place evoluția aspectului router-elor care, dacă în urmă cu câțiva ani era simple cutii de metal sau plastic cu antenă, au ajuns, în zilele noastre, să arate ca mici roboței fioroși și gata de atac sau ca niște bolizi de curse. În general router-ele stau puse în colțuri de casă/birou, departe de ochiul lumii, dar acum pot fi foarte bine puse și pe birou sau la vedere, căci sunt arătoase și la urma urmei sunt un element important al încăperii și vieții de zi cu zi.

Pe burta device-ului avem 4 piciorușe de plastic (destul de înalte), între care se află un sistem de prindere pe perete și un sticker cu detalii despre dispozitiv dar și despre MAC, SN, SSID, Password și WPS Pin și certificări (CE, FCC, RoHS, BSMI, NCC, EAC, IC), iar întreaga suprafață are perforații pentru aerisire. Pe latura mare de sus nu avem nimic, dar nu ai cum să nu admiri design-ul care arată ca o armură sau carapace.

Pe cele două laterale avem, de asemenea, perforații pentru aerisire dar și câte o antenă, iar pe latura din față, care se aseamănă cu un robot supărat, avem 4 LED-uri cu SYS, WAN, LAN și WiFI. Pe latura din spate avem alte două antene între care avem port-ul pentru alimentare, două butoane unul de WiFi și unul pentru Reset/WPS și 4 port-uri, unul WAN pentru sursa de internet și 3 port-uri gigabit LAN pentru cablurile de rețea.

Per total Tenda AC1200 AC10 arată ca un roboțel-crab foarte supărat, care iese în evidență cu antenele masive și cele 4 piciorușe mai înalte decât la alte modele de routere, care fac aerisirea device-ului mai bună.

Tehnic

Tenda AC1200 AC10 este echipat cu procesor de 1 GHz, realizat în tehnologia de 28 nm cu o putere de procesare mare și de un consum de energie redus; are dimensiunile de 220 x 141.5 x 49 mm și o greutate de 350 g, iar cele 4 antene dual-band omni-direcționale sunt de 5 dBi capabile la frecvența de 5GHz de transferuri de până la 867 Mbps, iar la frecvența de 2.4 GHz de până la 300 Mbps. La 5Ghz funcționează pe IEEE 802.11ac/n/a, iar la 2.4GHz pe IEEE 802.11n/g/b. Conexiunile maxime posibile sunt de 30, fără pierderi de semnal/date datorită tehnologiei MU-MIMO.

Cele 4 port-uri sunt, după cum spuneam și mai sus, 1x WAN (IP/PPPoE Dinamic/Static) și 3xLAN Gigabit; la funcții de bază avem MU-MIMO și SSID Broadcast, iar ca mod de lucru poate fi folosit ca Router/AP/Universal Repeater/WISP. Cum era de așteptat și la capitolul securitate stăm bine căci avem suport pentru encripție WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2, WPS Fast Encryption.

Tenda AC1200 AC10 este compatibil cu Microsoft Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8/8.1/11, MAC OS, UNIX sau Linux, iar instalarea, configurarea și administrarea se face accesând tendawifi.com sau http://192.168.0.1 sau, cel mai ușor, prin aplicația gratuită pentru mobile, Tenda WiFi, pentru terminalele mobile cu sistem de operare Android și iOS.

Testare

Poziționezi router-ul fie pe perete, prin sistemul de prindere, fie pe birou, conectezi cablul sursă a internetului la portul WAN și accesezi aplicația Tenda WiFi (recomandat) de pe mobil (sau prin browser http://192.168.0.1). După parcurgerea primilor pași importanți vor apărea disponibile conexiunile Tenda 5G, respectiv Tenda 2.4G și te conectezi la cea pe care dorești (recomandat ar fi cea 5G pentru posibilitatea unui transfer mai mare de date).

Despre aplicația Tenda WiFi am vorbit în recenziile anterioare, inclusiv aici, și v-am zis că o recomandăm pentru că este ușor de administrat și aveți acces în amănunt la diferite setări.

Vă reamintesc că testele au fost făcute pe o lățime de bandă de maximum 300Mps (DIGI) și chiar dacă am testat de pe un laptop și PC prin cablul de rețea pe o conexiune gigabit, vitezele din testele de transfer au fost maxime (300Mbps) fără întreruperi, blocaje de router sau mai știu eu ce alte inconveniențe tehnice. Testele le-am făcut atât prin streaming de jocuri (GeForce Now, sau jocuri online ex. Fortnite, Call of Duty Warzone), muzică (Spotify) și filme și seriale (Netflix 4K, YouTube HD/4K), dar și prin transfer de fișiere.

Aceleași teste le-am făcut și prin Wi-Fi, pe conexiunea Tenda 5G, iar rezultatele au fost asemănătoare ca și în cazul conexiunii pe cablu. Am dat, bineînțeles, și un test cu Speed.net și așa arată rezultatul:

Nu aveam cum să nu fac și un stress test în care am pus la bătaie un 2xTV (LAN și WiFi), o consolă PS4 Pro (LAN și WiFI) și una Nintendo Switch Lite, o tabletă, trei smartphone-uri, un laptop (LAN și WiFi), un netbook (LAN și WiFi) și un PC (LAN și WiFi prin Tenda W322E Wireless N300 PCI Express Adapter) în timp ce era conectată via WiFi chiar și Alexa. Am încercat să dau la fiecare în parte câte ceva de făcut să consume cât mai multă bandă și după minute bune de teste, Tenda AC1200 AC10 a rezistat vitejește crescându-i doar puțin temperatura (dar departe de a fi ceva problematic). Viteza a rămas constantă și nu au fost sacadări, pe întreaga perioadă a testului.

Testele au fost făcute într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton, iar și în cel mai îndepărtat colț față de router, semnalul a rămas la fel de puternic. Asta datorită tehnologiei Beamforming+ care permite concentrarea puterii astfel încât semnalul să pătrundă prin mai mulți pereți.

Pe cutie specifică despre router că este dedicat streaming-ului de gaming 4K și că acoperirea și viteza trasmiterii de date este extinsă și după testele făcute nu am ce să contrazic, căci din punct de vedere tehnic roboțelul-crab a rezistat și și-a făcut datoria cu brio.

Concluzie

Atunci când faci de mult timp un lucru (recenzii la multe routere, în cazul de față) începi să devii foarte atent și critic cu produsele pe care le primești în teste, dar atunci când acestea sunt conform producătorului, nu poți inventa tu chestii numai să vii cu ceva critică negativă.

Tenda AC10 Router WiFi Gigabit dual-band inteligent AC1200 este un astfel de produs, care face tot ce spune producătorul și este, după opinia mea, alegerea perfectă în categoria din care face parte. În urma testelor, dispozitivul mi se pare potrivit pentru un apartament sau un sediu cu birouri de suprafață medie, pentru că are o acoperire bună și o viteză de transfer care face față utilizării mai multor dispozitive în același timp fără întreruperi.

Fie că te joci, faci transferuri de date sau pur și simplu asculți muzică/urmărești un film/serial nu ai niciun motiv de îngrijorare dacă internetul tău este conectat la Tenda AC1200 AC10 și ca să închei cu ce am început articolul, dispozitivul este ceea ce trebuie în cazul situației #StămAcasă, în care se află acum lumea întreagă.

Tenda AC10 Router WiFi Gigabit dual-band inteligent AC1200 se găsește în România la un preț în jur de 170 lei.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.