Ascultă acest articol


Scoob! este unul din filmele care nu au mai ajuns la cinema din cauza evenimentelor binecuscute care au afectat industria noastră preferată, și au fost lansate direct în formatul on-demand. ”

Regizor: Tony Cervone

Scenariu: Matt Lieberman, Adam Sztykiel

Gen: Animație, Aventură, Comedie

Lansare: 15.05.2020

Durata: 1h 33min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Warner Bros.

Clasificare: A.G.

Actori:

Will Forte … Shaggy Rogers (voce)
Mark Wahlberg … Blue Falcon (voce)
Jason Isaacs … Dick Dastardly (voce)
Gina Rodriguez … Velma Dinkley (voce)
Zac Efron … Fred Jones (voce)
Amanda Seyfried … Daphne Blake (voce)
Kiersey Clemons … Dee Dee Skyes (voce)
Ken Jeong … Dynomutt (voce)
Tracy Morgan … Captain Caveman (voce)

Sinopsis:

Scooby și echipa sa au de-a face cu cel mai antrenant mister: un plan diabolic de a readuce fantoma câinelui Cerberus la viață.

Recenzie:

Ce m-a atras la noul film cu Scooby-Doo a fost implicarea mai multor personaje din universul animațiilor clasice Hanna-Barbera, devenind un soi de cross-over promițător. Însă cu voci noi, un stil nou CGI și un scenariu care implică atâtea personaje, este Scoob! un film Scooby-Doo în adevăratul său sens? Ei bine, da și nu…

Văd că noua animație este bombardată pe IMDb cu note de 1 și 2 de la userii care își doreau un film clasic Scooby-Doo, cu accent pe mister, nu pe acțiune – și aici îi înțeleg pe fanii vechi. Nedreptatea se găsește în recenziile care subminează complet munca studioului, criticând aspectul grafic care se îndepărtează de la vechile desene 2D și vocile care „nu fac cinste vocilor vechi”. Trebuie să acceptăm că stilurile grafice și mai ales actorii unor serii consacrate se vor mai schimba în timp și niciodată nu poți recrea complet aceeași atmosferă. Să zicem totuși că dacă își doresc cu adevărat, producătorii le pot cere animatorilor să creeze un film cât mai apropiat de stilul grafic clasic, ca să-i mulțumească și pe fanii vechi. În rest, atâta timp cât arată bine, nu mă deranjează ca o animație să arate uneori diferit. Iar în cazul de față imaginea chiar este punctul forte al desenului animat. Scenariul? Fie îți place fie nu…

Includerea diverselor personaje ca Blue Falcon, Dick Dastardly sau Captain Caveman a influențat cred și tonul scenariului. În loc să urmărim alături de gașca Mystery Inc indiciile care să ne conducă la dezvăluirea răufăcătorului și secretelor sale cu care bagă lumea în sperieți, avem în față o intrigă asemeni unui film cu supereroi. Ni se dă de înțeles la începutul poveștii că aventurile clasice au avut loc deja. După numeroase succese, Fred și gașca vor să își crească influența și să-și creeze oficial firma de investigații. Numai că Simon Cowell (da, chiar el), nu vrea să investeacă în ei atâta timp cât Shaggy și Scooby fac parte din echipă, considerindu-i inutili. Iar de aici lucrurile o iau razna.

Când Scooby și Shaggy își ling rănile în sala lor preferată de bowling sunt atacați de niște roboței ucigași, și sunt apoi salvați la timp de nava supereroului Blue Falcon. Se pare că Dick Dastardly vrea să-l răpească pe Scoob fiindcă pare să fie cheia care îl va ajuta să găsească toate trei cele trei cranii ale lui Cerberus și pentru a le activa. Varianta aceasta de Dick Dastardly mi-a amintit de interpretarea Doctorului Robotnik văzut nu de mult în neașptat de reușitul film Sonic. Bifăm palete de culori similare, mustața fără de care nu ar fi recunoscut și mai ales minionii roboți pe care se bazează pe parcursul acțiunii. Partenerului său canin, Muttley, așa cum îl știai din desenele animate Waky Racers și Dastardly and Muttley in Their Flying Machines, lipsește din peisaj, urmând să se rezolve misterul său mai târziu.

Temele filmului sunt puterea prieteniei și faptul că toți avem un rol important

Temele filmului sunt puterea prieteniei și faptul că toți avem un rol important chiar dacă nu se vede din prima sau nu este rol palpabil în echipă așa cum Velma este recunosctă din prima ca geniul echipei. Și mai ales nu trebuie să lăsăm un critic recunoscut internațional ca Simon Cowell să ne strice percepția asupra propriei persoane. În cursa pentru cele trei cranii și mai ales după obținerea lor, gașca Mystery Inc. învăță aceste lecții importante.

Sunt cinefili, părinți în mare parte, care au criticat filmul ca fiind prea violent. Într-adevăr, vei avea parte de mai multe alergături și lupte cu roboți înarmați decât erai obișnuit cu un desen Scooby-Doo. Deși vizual arată spectaculoasă, toată această acțiune va fi ușor de uitat, inclusiv bătălia finală, care nu aduce nimic creativ.

În schimb creative mi s-au părut umorul și atenția la detalii ce trebuie musai subliniate. Poantele sunt aduse la zi, se vede că e un film din 2020 și mi-au plăcut auto-ironiile referitoare la univers (poliția are coduri pentru orice). Așa cum e la modă aparent, sunt câteva momente care sparg puțin al patrulea zid. Dar s-ar putea să apreciezi mai mult ironiile și referințele față de alte filme care domină industria, cum ar fi o aluzie clară adusă eroilor Marvel. Apropo de referințe, căutătorii de easter eggs vor fi încânțați de acestea, unle cinstind nume importante din istoria creației personajelor Scooby-Doo.

acțiunea face un popas într-un parc de distracții abandonat din România

Animația ajunge și prin România. Și slavă cerurilor nu a fost vorba de un subplot cu clișeele transilvănene. Nu, pur și simplu la un moment acțiunea face un popas într-un parc de distracții abandonat din România. Ce m-a mirat a fost că toate panourile cu titlul fiecărei atracții (până și un grafitti!) sunt desenate în limba română. Corect și cu diacritice, vedem „Jocuri Electronice” sau „Snopește Șobolanul”. Nu era nevoie, fiindcă suntem obișnuiți ca filmelele care se petrec în țara noastră fie au panourile traduse în engleză fie se oferă o autenticitate stângace. Nici măcar The Nun, care o bună parte a fost filmat pe teritoriul nostru, nu a beneficiat de așa ceva! Și totuși, pentru câteva scene care nu au importanță critică asupra scenariului, animatorii au decis să fie autentici. Nu găsesc un nume român în departamentul de animație, ceea ce mă face să cred că echipa pur și simplu a fost dedicată filmului până la cele mai mici detalii.

Și pe bune că dacă scârțăie la scenariu sau poate interpretarea lasă de dorit pentru alții, animația asta arată în unele cadre ridicol de bine. Poate nu îți place stilul abordat dar detaliile de pe fețele persoanjelor canine sunt de apreciat, și așa cum am exemplificat mai sus, până și fundalul este atent realizat.

Apropo de interpretare, pe mine nu m-au deranjat vocile, multe dintre ele seamănă cu originalele, mai ales Will Forte este un Shaggy pe cinste. Mark Wahlberg a făcut o treabă bună pentru Blue Falcon iar pe Ken Jeong nu l-am recunoscut deloc în rolul lui Dynomutt, cel mai rațional personaj. Jeong pare să aibă un talent ascuns și pentru voci.

Scoob! este unul din filmele care nu au mai ajuns la cinema din cauza evenimentelor binecuscute care au afectat industria noastră preferată, și au fost lansate direct în formatul on-demand. Dacă nu ai pretenția să fie un film clasic cu Scooby dar vrei să vezi o animație reușită cu grupul Mystery Inc. și o selecție de alte personaje din universul Hanna-Barbera de care îți era dor, Scoob! merită achiziționat și văzut alături de copii. Scenariul lasă de dorit nu pentru nu este în linie cu formatul de thriller, ci pentru că e acțiune obișnuită plină de roboți ucigași și ființa supranaturale adevărate care nu aduce mare lucru ca inovație. Dar măcar glumele nu sunt enervante ci chiar proaspete, iar distribuția face în mare parte cinste personajelor. Dacă nu te convinge altceva, merită văzut măcar ca realizare tehnică – se vede că departamentul vizual a muncit de zor.

Rămâne, așadar, să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Scoob! poate fi văzut on-demand din 15 mai.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.