Alina Șerban prezintă o dublă premieră la TIFF 2020: avanpremiera lungmetrajului “Gipsy Queen” în România (ficțiune, 2019, r. Hüseyin Tabak), în care joacă rolul principal, și premiera scurtmetrajului “Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă, debutul ei în regie de film, prin care devine prima regizoare de film romă din România.

Proiecția filmului “Gipsy Queen” va avea loc joi, 6 august, ora 21:30, la Episcopia Unitariană, Cluj-Napoca, iar “Bilet de iertare” va fi proiectat marți, 4 august, la 21:30, în Iulius Parc Open Air, precum și vineri, 7 august, la 00:00, în curtea Liceului Național “George Coşbuc”, Cluj-Napoca.

În coproducția germano-austriacă “Gipsy Queen”, Alina Șerban interpretează rolul lui Ali, o mamă singură de etnie romă, care trebuie să aibă grijă de copiii săi. Pentru a-și putea întreține familia, aceasta se apucă de box, alături de antrenorul și patronul unui club de box. Filmul conține o scenă de box care scrie istorie cinematografică – cea mai lungă scenă de box filmată dintr-o singură dublă.

Pentru acest rol, ea a fost nominalizată în 2019 la categoria “Cea mai bună actriță” în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film și a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin la Tallinn Black Nights Film Festival din Estonia, cel mai important festival internațional de film din Țările Baltice.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare”, debutul în scenariu și regie de film al Alinei Șerban, prezintă povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și mama boieroaică, în proprietatea căreia este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

“Bilet de iertare” este înscris în competiția de scurtmetraj de anul acesta atât la TIFF, cât și la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul.

Alina Șerban este actriță, scriitoare, prima regizoare romă de teatru și film și reprezentanta României la Cannes în 2018 cu pelicula „Singură la nunta mea”. Ea a terminat studiile la UNATC București, New York University – Tisch și a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra, câștigând numeroase premii internaționale pentru interpretare. Este inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, scriind și și regizând “Marea Rușine”, prima piesă a unei regizoare rome care a intrat în repertoriul unui teatru de stat din România. Actrița folosește arta pentru a genera schimbarea socială și a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. În decembrie 2019, Alina Șerban a câștigat premiul Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (ERIAC) pentru toată activitatea sa artistică și implicarea în activismul pentru drepturile romilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.