Cinematografele sunt închise, iar sălile de jocuri nu mai există de mult, gaming-ul de acasă rezumându-se la TV sau monitorul din dotare. Dar toate acestea se pot schimba cu ajutorul unui simplu proiector prin care poți reda jocurile și filme pe un ecran de până la aproape 4 metri! Cum sună asta?

Ei bine acest lucru este posibil cu ajutorul BenQ TH585 Home Entertainment Projector creat special pentru utilizare acasă oferind o experiență de joacă sau vizionare de filme de proporții cinematice! Mulțumită BenQ, l-am testat și noi și avem să vă spunem cum a fost.

Pachet

BenQ TH585 vine împachetat atent într-o cutie de carton tare, reciclabil, pe care avem câteva informații despre conținut; dispune de un mâner pentru un transport ușor și are scrise pe ea câteva informații utile despre proiector, printre cele mai importante fiind că este capabil de redare la rezoluție Full HD, are suport 3D, include două porturi HDMI, difuzor de 10w, alimentare prin USB și proiecție de 254cm la o distanță de 3.32m.

În cutie, protejat de doi bureței moi, avem proiectorul, un cablu de alimentare și unul VGA (opțional), ghid rapid de instalare, garanție și telecomandă cu două baterii incluse AAA.

Îmi place decizia BenQ de a utiliza ambalaje reciclabile, iar proiectorul este bine protejat, dar la accesorii n-ar fi stricat să includă și un cablu HDMI.

Aspect

BenQ TH585 are o carcasă din plastic de culoare albă, cu detalii și finisaje atent realizate, fiind un proiector pentru acasă contând destul de mult aspectul.

Partea de sus are o textură foarte interesantă, elegantă, și avem ștanțat acolo logo-ul BenQ cu gri-argintiu, lângă fiind panoul digital de comenzi și cele 3 LED-uri pentru Power, Temp și Light. Sub butonul de Power avem un senzor IR, apoi lângă un cerc cu 4 direcții pentru navigat prin meniu, dar și pentru modificarea sonorului +/-, respectiv pentru modificarea aspectului proiecției. În cerc este un buton mare “OK”. Tot acolo avem și butonul de Source și cel Eco Blank, dar și trei butoane cu Back, Mennu și Auto. În partea de sus, în stânga, avem două inele de reglaj pentru Zoom și Focus și un simbol că nu este bine să “tragi” cu ochiul la lampă, iar în partea dreaptă avem un simbol care ne avertizează că pe acel colț este disipată căldura din interior.

Pe “burtă” avem 3 piciorușe reglabile pe înălțime, cu cauciuc pe ele, 2 poziționate pe spate și unul pe față și tot acolo avem mai multe opțiuni de prindere pentru standurile de tavan, dar și două stickere cu codul de bare și alte informații. Pe partea dreaptă avem un grilaj mare pentru aerisire, iar pe latura din stânga, chiar pe colț avem, la fel, un grilaj pentru aerisire, care în spatele lui, are un ventilator de disipare a căldurii din interior. Ventilatorul este iluminat.

În partea din față, în colțul din stânga, este grilajul de care am pomenit mai sus, apoi avem logo-ul BenQ cu gri-argintiu, incripție cu “1080p”, un senzor IR și lampa de proiecție, iar pe spate avem conexiunile. Două jack-uri pentru audio IN și OUT, două porturi HDMI (unul cu MHL), portul de alimentare la curent și cel de alimentare via USB, două porturi VGA (PC și Monitor Out) și port RS-232. Și aici avem sigla BenQ, cele HDMI și DLP, dar și Kensington Lock-ul.

BenQ TH585 are colțurile rotunjite, un sistem de conectare destul de stufos și o textură foarte interesantă în partea de sus.

Tehnic

BenQ TH585 are dimensiunile 312 x 110 x 225 mm și cântărește 2.79 kg și un sistem de proiecție DLP capabil de redare la rezoluția maximă 1080p (1920×1080) – prin VGA la 640 x 480 și prin WUXGA pânp la 1920 x 1200. Luminozitatea (Brightness) (ANSI lumens) este de 3500lm și are o rație a contrastului (FOFO) de 10,000:1. Poate reda până la 1.07 miliarde de culori (30 Bits), are o rație de aspect nativ de 16:9, iar sursa de lumină, lampa, are o viață de utilizare normală de 4.000 ore, în modul Eco ajungând la 10.000 ore, în SmartEco la 8.000 ore, iar în cel LampSave la 15.000 ore.

Proiectarea se poate regla la un unghi de maxim 30 de grade doar pe verticală și este capabil de zoom de până la 1.1x, la 3.32 de metri de suprafața de proiectare putând să afișeze imagini de 254cm. Include, pe lângă un ventilator de disiparea căldurii și un difuzor de 10-watt și de Low Input Lag în modul Gaming (timp de răspuns de 16ms) și de un mod de afișare 3D.

Telecomanda are, la fel ca butoanele de pe BenQ TH585, un cerc pentru direcții cu buton “OK” pe mijloc, butoane separate pentru volum mai mare, mai mic și mut, cele 3 butoane, Back, Menu și Source, buton pentru reglarea geometriei imaginii pe verticală, buton pentru modurile PIC, și Lumexpert Boost. Avem, bineînțeles și butoanele pentru On (verde) și Off (roșu), dar și unul Sound Mode, Eco Blank și butoane de control multimedia: Play, Pause, Stop, Forward, Backward, Skip Forward și Skip Backward. Telecomanda este albă, în partea de jos având o textură ușor granulată unde este prezentă sigla BenQ. Se alimentează cu două baterii AAA.

Tehnic vorbind, aparent BenQ TH585 are multe avantaje, dar sunt și câteva chestii care lipsesc. Despre astea, imediat la testare!

Teste

În primul rând să se consemneze faptul că BenQ TH585 trebuie pus perpendicular pe suprafața de afișare căci nu există reglaje ale geometriei imaginii pe orizontală. Trebuie, așadar, ori pus drept ori agățat undeva pe sus pentru că tot are fel de fel de sisteme de prindere.

Am fost foarte încântat să aud că există un proiector de Home Use și pentru gaming și mi s-a părut o soluție bună pentru o imagine mult mai mare decât ar putea să-ți ofere și TV-ul cu diagonala cea mai mare, să nu mai vorbim de monitor. Faptul că poate proiecta o imagine de dimensiunea de 254cm la o distanță de 3.32 metri în rezoluția Full HD, este excelent, iar calitatea imaginii redată se cere a fi bună.

Bineînțeles, nu vă gândiți acum la jocuri la rezoluția 4K căci nu este cazul, dar la Full HD @ 60Hz, cu o imagine de 254cm arată foarte bine. Am reușit să ating aproape maximul imaginiii posibile, proiectorul montându-l la 3 metri distanță de un perete alb în sufragerie, musai chiar pe mijloc.

Primele teste le-am făcut conectând pe rând, laptopul și PC-ul prin port HDMI și am testat prin GeForce Now, Death Stranding și Watch_Dogs 2, dar și Horizon Zero Dawn și Gears of War 4, Diablo 3 și StarCraft 2. Menționez că mi-am ușurat sesiunile de gameplay cu un controller bătrân, dar eficient, de Xbox 360 și experiența a fost super.

Al doilea set de teste le-am făcut cu PlayStation 4 Pro unde am testat tot Horizon Zero Dawn și Death Strandig, dar și Mafia 2 și 3, NFS Heat și The Last of Us II. Experiența a fost superbă și mi-am închipuit că, cu un suport 3D, datorită imaginii de dimensiuni mari, imersiunea ar fi putut fi și mai bună.

La numai câteva ore de teste de jocuri, chiar dacă eram cu zâmbetul pe buze de la experiența de joc, ochii mei parcă au suportat vânturi grele cu nisip – mă usturau și abia mai puteam să-i țin deschiși, iar noroc cu aerul condiționat, căci BenQ TH585 degajă o căldură infernală.

După o pauză de-o zi am făcut și câteva teste cu filme, Blu-ray-urile văzându-se aproape impecabil pe perete. Bineînțeles, detaliile, de aproape, nu sunt ca cele oferite de un TV sau monitor, să nu mai vorbim de o rată de refresh mai mare de 60Hz sau suport HDR, dar, imaginea fiind mare, imediat cum dai drumul la un film ți se face dor de cinematograf și fugi imediat să-ți faci floricele și să-ți pregătești un suc rece. Să nu mai vorbim de concerte sau documentare de care m-am bucurat și mai mult după ce am conectat soundbar-ul TV-ului la jack-ul Audio Out al proiectorului. Să mai spun cum ar fi să proiectezi o finală sportivă alături de prieteni!?

Meniul este simplu de lucrat cu el (are chiar și o opțiune foarte simplificată), iar de acolo poți face câteva modificări precum alegerea sursei (are și o funcție care caută automat), reglajul pe verticală a geometriei imaginii, poți seta la Picture Mode mai multe preset-uri (eu am ales Living Room – locul de teste și Gaming pentru testele de jocuri), poți alege inclusiv limba Română la afișare și dacă vrei o afișare 3D, în caz că ai ochelari pentru așa ceva. Setările nu sunt multe, dar poți să-ți faci reglajele de bază pentru cea mai bună experiență de utilizare.

Nu ar fi fost rău să fie inclus un cablu HDMI în pachet, iar portul USB este doar pentru a alimenta un device care are nevoie de așa ceva și nu avem aici nici Bluetooth pentru redarea sunetului pe boxe sau sisteme audio cu acest suport și nici Wi-Fi/LAN (pentru a putea rula materiale din rețea). Un port USB ar fi fost bine primit pentru a putea vedea filme sau clipuri de pe el și nu avem nici posibilitatea de a reda de pe terminale mobile imagini sau video direct pe proiector (miracast). Chiar și fără acestea, să nu uităm că vorbim de un proiector de entertainment pentru acasă, care face destule și oricum HDMI-ul rămâne cel mai la îndemână.

Am făcut câteva poze și o filmare scurtă cu Horizon Zero Dawn, din mai multe unghiuri, pentru a vă face o idee despre cum arată totul:

Concluzie

BenQ TH585 este capabil să ofere acea senzație de participare la competițiile de eSports din sălile mari sau stadioane atunci când te joci jocuri de pe PC sau console, sau experiența unui film de cinema, mai ales după ce conectezi un sistem audio la proiector și pur și simplu te face să pătrunzi mai mult în tot ce faci datorită imaginii de până la 254cm.

Un proiector Full HD @ 60Hz dedicat vizualizării de filme și jocuri de care se poate bucura oricine atâta timp cât sesiunile nu utilizare nu sunt lungi pentru că ochii se vor resimți, dar și restul corpului datorită căldurii degajate de proiector. Sunt poate două inconveniențe foarte mici în balanță cu ce poate oferi BenQ TH585.

BenQ TH585 Home Entertainment Projector se găsește în România la un preț de aproximativ 2.800 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.