Ascultă acest articol

Oamenii au nevoie de socializare, de interacțiunea cu cei din jur, cu prietenii și familia și se folosesc de aceasta și pentru locurile de muncă. Comunicarea este elementul cel mai important pentru ființa umană și de câțiva ani buni încoace, mulțumită tehnologiei care a avansat foarte mult, putem comunica între noi din orice colț al lumii prin device-uri mobile precum tablete, telefoane inteligente și laptop-uri în toate formele sale.

Situația pandemică a anului 2020 ne-a forțat să punem și mai mult accent pe acest mod de comunicare, conferințele video și telefonice fiind mai utilizate ca niciodată atât în scopuri personale, cât și la serviciu, dar și în învățământ mulțumită, după cum ziceam, tehnologiei actuale, dar și a vitezei și accesibilității transmisiei de date pe fir sau wi-fi, iar în acest context, împreună cu Samsung România, pentru că tot ne-au împrumutat tableta Samsung Galaxy Tab S6 Lite și smartphone-ul Samsung Galaxy S20 FE 5G, am decis să nu facem recenziile cu care v-am obișnuit, ci să vi le prezentăm sub o altă formă. Da, vom afla și despre ele, dar într-un contex real, ajutat fiind de fiica mea de 8 ani și cum se descurcă ea zi de zi la școală și acasă, împreună cu cele două device-uri.

Ne îndreptăm privirea, în primul rând, la învățământ, cel primar în cazul nostru, și vă spun că pentru un copil de vârsta fiicei mele, ceea ce se întâmplă este un coșmar de care noi, părinții, trebuie, cumva, să-l tranformăm în ceva plăcut. Să ne adaptăm, iar această adaptare este legată de tehnologie mai mult ca niciodată.

Am să trec de la generalizare și am să restrâng aceste rânduri asupra a ce se întâmplă în cazul familiei noastre, în special în jurul fiicei mele. După cum spuneam, utilizarea acestor device-uri este foarte importantă pentru școala online, dar și pentru cursurile adiționale, precum dansurile sau limba engleză. Pentru că situația ne-a forțat să nu mai putem participa la aceste cursuri, printre care enumărăm și actoria și pictura – curs foarte îndrăgit de cea mică, unele s-au oprit de tot, iar altele s-au mutat în online.

Fiica mea folosește foarte mult, pentru școala online, aplicațiile de video conferință, pe care le consideră “cool”, cele mai populare fiind Zoom și Classroom și experiența utilizării lor este pe placul ei, datorită ușurinței de conectare și interacțiune oferite de cele două device-uri Samsung despre care v-am spus că le avem în teste.

S Pen – “cireașa de pe tort”

Tab S6 Lite este o plăcere în utilizarea zilnică, având un display încăpător de 10.4″ și oferind o imagine clară datorită și rezoluției 2000 x 1200 pixeli pe care fiica mea îl consideră “perfect” plus “cireașa de pe tort” – un S Pen care se poate folosi în mai multe activități. S Pen-ul se atașează magnetic de tabletă, în mai multe zone ale acestuia și este foarte ușor de folosit, deseori surprinzând-o pe fetiță lipindu-l în cea mai la îndemână poziție.

Camera selfie de 5.0 MP și microfonul se văd/aud bine și sunt “tot ce aveam eu nevoie”, comunicarea verbală fiind clară, iar legat de cea video, din feedback-ul primit de la ceilalți participanți la chat, reiese că o văd și ei bine. Difuzoarele stereo nu au pus vreo problemă, din contră “sunetul este atât cât trebuie de tare și se aude clar”. Rezultatele vorbesc de la sine și anume, la sfârșitul unei dimineți de școală, dacă cea mică și-a luat toate notițele și știe ce teme are de făcut, este clar că totul a decurs bine.

“N-ar putea trăi” fără conversațiile video/audio prin aplicații sprecum Skype, Facebook Messenger sau WhatsUp – pe care le mânuiește ca o expertă – acestea putând fi folosite și pe S20 FE 5G– un smartphone care, de asemenea, stă și mai bine în cazul camerei selfie care are 32 MP și filmează 4K, iar difuzoarele se aud tare și clar. Bineînțeles, dacă activitatea este prea zgomotoasă se pot opta pentru căști cu microfon pe fir (jack – Tab S6 Lite) – în cazul nostru, fetița roade la ele ca un adevărat “șobolan de pădure”, sau putem opta pentru căști fără fir, căci cele două au suport pentru Bluetooth 5.0.

S20 FE i se pare și mai “tare” chiar dacă are un display mai mic ca tableta, de 6.5″ cu o rezoluție suportată de 1080 x 2400 pixeli, pentru că i se pare că are “culorile mai vii” și care-l fac, de asemenea, potrivit de utilizat pentru la școală, mobilitatea fiind aici un factor important.

“Sunt cool că le poți lua cu tine peste tot”

“Sunt cool că le poți lua cu tine peste tot” referindu-se la mobilitate care constă în mai mulți termeni, primul dintre ei fiind conexiunea la internet (alt element fără de care “viața nu merită trăită”) care în ambele cazuri se poate face prin Wi-Fi-ul care are o acoperire bună, sau prin datele mobile (4G în cazul S6 Lite, respectiv noua tehnologie 5G în cazul S20 FE 5G), care oferă viteze mai mult decât acceptabile de internet și o conexiune stabilă.

Fiica mea preferă să foloseasă tableta în casă (“pare mai logic așa”), iar afară smartphone-ul și suntem amândoi de acord că, legat tot de portabilitate, avem în mâini două device-uri subțiri (8.4 mm smartphone-ul, 7 mm tableta) cu dimeniunile de 159.8 x 74.5 mm respectiv 244.5 x 154.3 mm care pot fi scăpate ușor din mâini dacă nu e atentă și nu folosește ambele mâini. Nici greutatea celor două nu este deranjantă și nu a pus probleme mâinilor fetiței, 190 g pentru smartphone și 467 g pentru tabletă fiind mai mult decât OK.

Un alt element important legat de mobilitate este bateria, iar în cazul celor două terminale mobile ale noastre nu prea este motiv de îngrijorare căci vorbim aici de baterii de 4500 mAh (S20 FE 5G) respectiv 7040 mAh (S6 Lite) care au ținut o zi întreagă la utilizare pentru școala online respectiv distracție. “Mi-ar fi plăcut să se poată încărca una pe cealaltă”, dar nu toate dispozitivele dispun de Wireless PowerShare. Oricum, chiar dacă se epuizează bateriile, încărcarea se face rapid mulțumită fast-chargere-lor din pachetul fiecăruia cu un plus pentru S20 FE care are suport și pentru încărcare wireless, iar aici micuța a “certat” Samsung că fac “firele de încărcare prea scurte”.

Pe partea de creativitate, fetița mea a optat pentru desen pentru că-i lipsesc cursurile pe care le făcea, dar mulțumită aplicației speciale pentru S Pen de pe Tab S6 Lite își poate da frâu liber, din nou, creativitații. De fapt, prima oara când a încercat aplicația de S Pen a fost când am primit în teste Note20 Ultra 5G (la care a participat și ea cu vreo două lucrări) și de atunci am observat că-i place și se descurcă bine cu aplicația și S Pen-ul. Tot la capitolul creativitate ar intra, de asemenea și cursurile de dans online la care se conectează și le parcurge la fel de bine pe ambele device-uri. “Nu știu ce m-aș face fără dansuri și colegi”.

După școală, cursuri și temele de executat, se dezlănțuie cea mai plăcută “activitate”: distracția! Sesiuni de Robloxx, chat video/audio cu prietenele prin grupuri și iarăși desen (îi place mult) și bineînțeles un pic de Spotify, Netflix, HBO GO, YouTube și TikTok – toate merg bine atât pe S6 Lite cât și pe S20 FE 5G și ajungem într-un final la o altă plăcere pe care o împărtășim amândoi, fotografia.

Ambele device-uri au camere bune pe spate, 2x12MP și 1x 8MP S20 FE și 8MP are cea de pe S6 Lite, iar ca rezultat puteți observa în pozele atașate în acest articol toate fiind făcute cu cele două device-uri (o parte dintre ele de către fetiță) cu mențiunea că am redus ușor calitatea și rezoluția pentru a le putea publica aici. Filmările sunt și ele importante, iar smartphone-ul e capabil de filmeze în 4k pe când tableta în full HD, și nu avem de ce să ne facem griji de spațiul de stocare căci avem la dispoziție spațiu intern de 128GB (S20 FE 5G) respectiv 64GB (S6 Lite) existând și variante cu 256GB respectiv 128GB pentru ele. Dacă nici atât nu considerați că e de ajuns, se poate extinde capacitatea memoriei de stocare internă cu spațiu adițional prin card-uri microSDXC. Spre exemplu fata mea uită că după ce dă drumul la o filmare trebuie să o și oprească și e musai să fie “la calitatea cea mai bună!”

Un lucru important de precizat este și sistemul de operare de pe cele două device-uri, Android 10 cu ONE U.I. 2.5 care este rapid și foarte ușor de lucrat cu el și-ți dai seama imediat de asta atunci când vezi un copil de 8 ani cum umblă cu el, bineînțeles că viteza se datorează și forței de procesare Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (Adreno 650) respectiv Exynos 9611 (Mali-G72 MP3).

Printre lucrurile care ne-au plăcut au fost, de asemenea și culoarea celor două device-uri (Oxford Gray/Cloud Navy), faptul că S20 FE 5G este rezistent la apă și praf și că ambele au și tot felul de senzori.

Experiența de utilizare zilnică a celor două device-uri oferă foarte mult suport pentru cea mică și contribuie la acea socializare și comunicare despre care vă vorbeam în introducere, chiar dacă nu va înlocui niciodată interacțiunea umană directă. Dar luând în considerare aceste vremuri, digitalizarea este mai importantă ca oricând și toate produsele de acest gen, inclusiv cele testate de noi smartphone-ul Samsung Galaxy S20 FE 5G și tableta Samsung Galaxy Tab S6 Lite, sunt un factor important în comunicare, socializare, educație și distracție. Și ca să încheiem cu ceva rău și ceva bun, rău – “tati îmi pare rău că trebuie să le dai înapoi”, iar ceva de bine… Black Friday e aproape aici și poate reușiți să prindeți produsele Samsung preferate la prețuri promoționale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.