Dacă accesați acum magazinul HUAWEI veți găsi o ofertă care mi se pare foarte potrivită, cel puțin pentru cei care-și doresc o tabletă bună cu un sistem de operare rapid și bine optimizat și cu un M-Pencil (2nd Generation) respectiv o husă cu tastatură (Smart Magnetic Keyboard) inclusă în preț! Da, ați auzit bine, toate la un preț de 1.999 lei.

Dacă erați în cautarea unui astfel de device, sau doreați să achiziționați pe viitor, înainte de a adăuga produsul în coș haideți să vă spunem câteva cuvinte atât despre tableta HUAWEI MatePad 11, căci despre ea e vorba, cât și despre cele două accesorii respectiv sistemul de operare HarmonyOS 2.0.

Pachet

Cutia de carton tare își păstreasză stilul specific seriei MatePad – albă cu scris auriu – și este destul de subțire și ușoară. Pe partea de sus avem scris denumirea produsului pe mijloc, dimensiunea display-ului 10.95′ și logo-ul într-un colț, logo pe care-l întâlnim și pe una din laturile lungi, iar pe una din laturile mai mici avem codurile de bare unde sunt trecute și modelul DBY-W09, culoarea Grey și capacitatea internă de stocare și RAM-ul (128GB/8GB).

Dăm capacul jos și într-o punguță avem tableta, iar sub ea două cutii: una cu alimentatorul și una cu cheița pentru SIM, cablul de date/alimentare USB/USB-C și un ghid rapid de utilizare, dar și un adaptor USB-C – jack audio.

Accesoriile vin, de asemenea în cutii cu un stil asemănător celei pentru MatePad 11, însoțite de ghid rapid de utilizare, respectiv device-urile în sine M-Pencil respectiv husa cu tastatură (Smart Magnetic Keyboard). Spre deosebire de ambalajul tabletei, pe cel al M-Pencil-ului și al husei avem pe spate și câteva informații tehnice și de utilizare.

Aspect

MatePad 11 are un display de 10.95′ desupra căruia se observă camera selfie și un mic LED de stare, pe mijloc sus și este încadrat de o ramă nu foarte lată. Colțurile ușor rotunjite fac plăcută atingerea, la fel și capacul spate. Culoarea predominantă este “Grey”, iar pe spate avem pe centru sigla HUAWEI cu argintiu, iar în treapta sus avem camera principală, LED-ul Flash și un microfon.

Pe ambele laturi mici avem câte două difuzoare, în stânga fiind prezent și butonul de Power. În dreapta, între cele două difuzoare, este portul USB-C, pe latura lungă de jos avem sertarul pentru SIM, iar pe cea de sus avem butoanele de volum +/- și trei microfoane.

M-Pencil-ul are un look metalic și o teșitură de-a lungul pen-ului – zona magnetică cu care se prinde de tabletă, și nu are niciun buton (are zonă touch). Vârful se aseamănă cu unul de pix. Este plăcut la atingere și se ține în mână la fel ca un pix.

Smart Magnetic Keyboard e de culoare neagră și pe exterior are o textură ușor ridată pentru a sta bine în palme, iar interiorul diferă ușor ca model de textură. Folosește un sistem magnetic de prindere a tabletei și are un decupaj care se potrivește perfect cu zona camerei principale de pe tabletă. Pe partea frontală avem, de asemenea, sigla HUAWEI, argintie.

În interior, în partea de sus, avem o sticker cu instrucțiuni de folosire care se poate da jos, iar partea cu tastatură are două zone unde poți sprijini tableta pentru a fi cu display-ul întreptat mai sus sau mai în jos. Tastatura este QUERTY cu buton adițional FN pentru extra shortcuts (asemănător laptop-urilor) și are un buton Home (poziționat unde ar veni cel de Windows în cazul tastaturilor de PC). Tastele sunt rotunjite la colțuri și cu spațiu destul de încăpător între ele pentru a nu apăsa din greșeală mai multe taste deodată. Nu toate tastele au aceleași dimensiuni fiind câteva și mai micuțe. Materialul folosit la husă este unul din plastic ușor maleabil și poți folosi tableta atât cu tastatura cât și ca tabletă, dacă se dă pe spate partea cu tastele.

Tehnic

Cu o greutate de doar 485 g, dimensiunile sunt pe măsură MatePad 11 având 253,8 x 7,25 x 165,3 mm, display-ul IPS fiind de 10.95′ cu o rezoluție maximă suportată de 2560 x 1600 pixeli cu o densitate a acestora de 275 PPI. Rata de reîmprospătare este de 120Hz.

Procesorul este Qualcomm Snapdragon 865 și GPU Adreno 650, memoria internă de stocare e de 128GB, iar cea RAM este de 8GB.

La conectivitate avem WiFi 6, 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO, Bluetooth 5.1 și USB-C 3.0 și dispune de 4 difuzoare (cu efecte HUAWEI Histen 7.0) și 4 microfoane.

La senzori avem de lumină, busolă, de gravitație și giroscop, iar pentru locație avem GPS, GLONASS, BeiDou, GALILEO, QZSS.

Bateria este de 7.250 mAh cu suport pentru încărcare rapidă cu ajutorul alimentatorului inclus, iar sistemul de operare este HUAWEI HarmonyOS 2.

Camera selfie este de 8 MP (f/2.0), iar cea principală de 13 MP (f/1.8) lângă care se află și un LED Flash.

M-Pencil are o latură magnetică, vârf transparent cu cartuș acoperit cu platină și sensibilitate la presiune și înclinare, iar Smart Magnetic Keyboard are un răspuns tactil de 1,3 mm care oferă feedback tactil în timpul tastării, suportă comenzi rapide, integrează tehnologia Tap to Share și este magnetică.

Testare

După cum am început articolul, faptul că HUAWEI a ales să facă un pachet cu tabletă, pen și husă cu tastatură mi se pare excelent, mai ales când are și un preț bun pentru acesta, iar noi am testat timp de aproximativ o săptămână cele trei, acest articol fiind scris de pe MediaPad 11 cu Smart Magnetic Keyboard.

În mână, MediaPad 11 nu ai cum să nu recunoști că e foarte mișto, cu un aspect slim, colțurile ușor rotunde și spațiul mare de lucru pe care-l oferă display-ul. E adevărat că poate să-ți alunece ușor dacă-o ți cu o singură mână, mai ales când o folosești în mod landscape, iar în mânuțele copiilor e și mai riscant, dar atunci când îi pui carcasa magnetică (se pune foarte ușor), situația se schimbă.

Poziționată pe birou, în carcasă, tableta are două unghiuri de poziționare și este foarte ușor de utilizat, iar M-Pencil se poziționează exact pe partea de sus a tabletei și ești notificat dacă nu-l așezi corect. Odată pus corect pe tabletă, apare pe display nivelul bateriei M-Pencil. Împerecherea cu cele două accesorii parcă se face natural și nu ai nevoie să răsfoiești manualele să o realizezi, iar Smart Magnetic Keyboard am observat că știe să blocheze tastele atunci când dai peste cap tastatura pentru a folosi tableta în mod touch.

Smart Magnetic Keyboard e o plăcere de utilizat la birou, experiența de tastare fiind rapidă și destul de exactă dacă ești familiarizat cu laptop-urile/notebook-urile, iar M-Pencil mi-a plăcut că se simte în mână ca un pix adevărat și arată ca unul.

De când Google nu a mai fost prezent pe terminalele HUAWEI, începerea dezvoltării unui sistem de operare proprietar, HarmonyOS a strâmbat nasuri la clienții obișnuiți cu aplicațiile gigantului Google, dar iată că ajuns la versiunea 2, n-am putut decât să admir rezultatul și să cred că se îndreaptă spre și mai bine de atât. HarmonyOS se dezvoltă frumos, are un aspect curat cu animații plăcute acolo unde este cazul fără a sacrifica multe resurse și din cât l-am butonat nu am întâlnit vreo problemă gen sacadări, blocări sau să nu răspundă la comenzi.

Poate că nu este el original și nu aduce ceva care să atragă în mod special fără să fi văzut acel lucru și în altă parte, dar fluiditatea, simplitatea și viteza sigur merită admirate. Insistența cu care HUAWEI promovează și magazinul proprietar de aplicații, App Gallery, se pare că dă rezultate pentru că baza de date de jocuri și aplicații crește constant și sigur și tot mai mulți producători se adaugă la portofoliu. Știu, există încă acea teamă de a ieși din tiparele Google, a căror amprente sunt lăsate cu aplicația sa de streaming video, respectiv motorul de căutare atât de popular, dar există alternative care nu le-am văzut a fi atât de deranjante încă să spui că nu-ți dorești un terminal HUAWEI tocmai pentru acest motiv.

Tehnologic vorbind, MatePad 11 integrează componente performante, pornind de la un display bun, cu o rată de reîmprospătare mai mult decât decentă (120Hz) și un CPU/GPU rapide care rulează și titluri pretențioase la resurse, iar camerele se descurcă și ele bine. Mulțumită sistemului de operare și a optimizării acestuia pentru tableta din cauză, chiar nu am găsit motiv de a mă plânge de ceva. M-am familiarizat rapid cu comenzile și aplicațiile dedicate și pur și simplu am început utilizarea sa fără nici o bătaie de cap. Încă de la prima pornire ești întâmpinat de pași ajutători chiar utili, fără a insista sau a te forța să faci ceva ceea ce tu nu vrei și apoi dai drumul la utilizare.

Camerele sunt utile atunci când participi la o conferință video, la fel și cele 4 microfoane poziționate oarecum strategic pentru a nu fi estompate dacă, spre exemplu folosești S.M.K-ul și rezultatele sunt bune, cel puțin așa mi-au spus după conferință cei de la capătul firului. Sunet clar, voce clară, imagine bună. Difuzoarele se aud bine pentru că sunt și în număr de 4 și poziționate să ofere un sunet cât mai bun.

M-Pencil-ul a ajuns la teste pe mâna fiicei mele care s-a distrat copios în nu-știu-ce aplicații de desen găsite în App Gallery și am observat că bateria ține destul. Am tot spus că HUAWEI mizează pe acel sistem de share (Tap to Share) care funcționează foarte bine cu dispozitivele din brandul proprietar și văd că l-au implementat și în cazul tabletei, cu brio.

Streaming-ul merge foarte bine (prin Wi-Fi sau prin date mobile) fie el video, audio, de gaming sau pur și simplu de transfer de fișiere online, iar acest lucru s-a auzit perfect cu Spotify, Asphalt 9 a fost o adevărată plăcere de jucat și motorul de căutare Petal mereu îți aduce la cunoștință că aplicațiile care nu apar în App Gallery le găsești sub formă de .apk într-un fel sau altul. Netflix, HBO GO, NVIDIA Geforce Now, Facebook, Twitter, Instagram – printre cele mai populare aplicații fiind doar câteva care nu se găsesc (direct) în App Gallery, dar există posibilități de instalare. YouTube-ul, spre exemplu, rulează fără probleme și din browser.

Viteza de transfer măsurată cu Speenet a dat rezultate bune (pe o conexiune de 1GB) și asta spune destule:

Bateria se încarcă într-adevăr foarte rapid cu ajutorul alimentatorului din pachet deci nu vei rămâne niciodată prea mult pe bară și ține destul când e la 100%, iar pentru comparație, spre exemplu la jumătate din ea (46%) afișa că mai rezistă aproape o zi în Performance Mode și cu 7 ore mai mult în Power Saving Mode, dar bineînțeles că este influențată de ceea ce faci pe tabletă.

Target-ul acestei tablete este unul extins pentru că, alături de cele două accesorii, poate fi utilizată și în regim Office și în gaming, și pentru entertaiment, dar și pentru elevi și studenți. Ai practic tot ce-ți trebuie pentru o experiență plăcută și normală în cam tot ce-ți dorești să faci pe ea.

Concluzie

HUAWEI MatePad 11, împreună cu M-Pencil și Smart Magnetic Keyboard, este completat de HarmonyOS 2.0 și oferă o experiență plăcută pentru o plajă largă de preferințe de utilizare, iar totul are un preț competitiv făță de concurență. Eu am fost convins și vă recomand să o testați și voi atunci când decideți că doriți acest gen de echipament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.