Ca student/elev sau ca adult cu un job de tip office ești mereu pus pe drumuri la școală/liceu/facultate/job și probabil cel mai important gadget este laptopul – un instrument extrem de efectiv de care ai nevoie pentru a-ți rezolva temele sau sarcinile de serviciu.

Vorbim așadar despre portabilitate. Smartphone-ul este mereu cu tine, este adevărat, dar când ai de lucrat ceva ce necesită spațiu vizibil extins sau un timp îndelungat de lucru ai nevoie de un laptop sau o tabletă. Dacă optezi însă pentru tabletă ai nevoie de o husă cu tastatură, iar dacă optezi pentru laptop ai tastatura, dar display-ul nu-l poți face tactil.

Deciziile însă par să ducă la soluția perfectă: un laptop cu display tactil! Dacă se poate transforma ușor și într-o tabletă și are și pen este și mai bine, iar toate acestea le îndeplinește seria Spin de la Acer. Principala caracteristică a acestei serii este cea în care display-ul se dă pe spate transformând laptop-ul într-o tabletă, iar mai nou includerea unui pen face ca dispozitivul să fie exact ce au nevoie categoriile de utilizatori despre care vă spuneam. Astăzi vom vorbi, așadar, despre modelul Spin 5 SP513-54N – printre cele mai populare ale seriei.

Pachet

Spin 5 vine ambalat într-o cutie clasică de carton tare cu dimensiuni reduse pe care avem un sticker cu modelul și câteva specificații ale sale, plus codurile de bare aferente. În interior, avem câteva cofraje de carton în care este laptopul, acoperit într-un fel de plic de material textil. Tot în pachet găsim și alimentatorul – de asemenea, de mărimi reduse și cablul de alimentare.

Aspect

Modelul testat de noi este în nuanța Steel Grey și la prima vedere este destul de impresionant, luând în considerare aspectul, dimensiunile și greutatea.

Finisajul este foarte plăcut la atingere, iar culoarea, chiar dacă nu e nimic diferit de alte modele, este destul de atrăgătoare. Pe capac avem, pe mijloc, sigla Acer argintie, în partea de sus fiind vizibile balamalele, iar în cea de jos avem două piciorușe subțiri pentru când se rabatează display-ul la 180, respectiv 360 de grade. Pe laterala lungă din spate avem, între cele două balamale, o fantă de aerisire și două difuzoare stereo, iar pe cea din față avem decât un fel de teșitură pentru a fi mai ușor să deschidem laptopul. Pe burta laptopului avem, în partea de sus, un picioruș lung de cauciuc/silicon plus alte două în partea de jos și o fantă mare pentru aerisire.

Pe laterala din stânga avem portul pentru alimentare, 2x porturi USB-C, 1x HDMI, 1x USB 3.1 și un cititor de carduri microSD, iar pe cealaltă laterală avem Kesington Lock-ul, jack audio/microfon, alt port USB 3.1, butonul de On/Off, cele două LED-uri pentru activitate și încărcare și slot-ul pentru pen și pen-ul.

Odată deschis capacul avem display-ul tactil de 13.5 inci în partea de sus cu o cameră HD, iar în cea de jos cu sigla Acer încadrată de stickerele feel by Wacom respectiv unul cu HDMI. Partea de interacțiune include o tastatură QUERTY iluminată, un TouchPad mare care include și un cititor de amprentă, iar in partea de sus, sub ecran, avem un difuzor mare. De asemenea, găsim și 4 piciorușe de cauciuc în toate 4 colțurile, o siglă DTS în partea dreaptă, iar sus, pe centru avem scris numele seriei, SPIN. Găsim și câteva stickere care să ne amintească despre procesor că este Intel Core 7 din generația a 10-a și că include Intel Iris Plus Graphics și alte elemente precum importante precum: display-ul 2K, includerea Thrunderbolt 3, baterie mare cu încărcare rapidă, Stylus reîncărcabil, design subțire și Wi-Fi 6.

Nu încape îndoială că Spin 5 nu are un aspect atrăgător și pare să integreze și îndeajunsă tehnologie care să-l facă să strălucească și la capitolul tehnic, după cum spun stickerele din interior, dar asta vom afla imediat.

Tehnic

Câtă tehnologie și ce performanță ar putea să încapă într-un device atât de mic, care nici nu cântărește foarte mult? Cât de vitezoman să fie un laptop cu dimensiunile de 15x300x235mm și carcasă de aluminiu, totul cântărind 1.20kg?

Să începem cu unul dintre cele mai importante aspecte ale seriei și al acestul model, display-ul! Acesta este un IPS de 13.5 inci (34.3cm) cu tehnilogia CineCrystal care suportă rezoluția maximă de 2K (2256 x 1504 pixeli) și este și touch, iar deasupra acestuia avem o cameră HD.

Procesorul este un Intel Core i7-1065G7 din generația 10, cu 4 nuclee cu o viteză per nucleu de 1.30 GHz, iar soluția grafică aleasă este Intel Iris Plus Graphics. Memoria RAM este de 16GB, cea internă este de 512GB (SSD NVMe) care poate fi extinsă prin card microSD.

La capitolul conectivitate avem porturi 2x USB 3.1 (1x cu funcție de charge) și 2x USB-C (ambele cu funcție de charge, Thunderbolt 3), 1x HDMI, slot pentru card microSD, iar pe partea de rețelistică avem Bluetooth și Wi-Fi 6.

Touchpad-ul include cititor de amprente; sistemul audio are suport DTS, Spin 5 are display-ul rotativ la 360 grade urmând ca pe display să folosim stylus-ul care se reîncarcă atunci când este ținut în port-ul lui.

La tehnologii suportate, pe lângă Wi-Fi 6, avem și feel by Wacom, DTS-ul și tot sistemul este alimentat de o baterie de 56mWh.

Cifrele spun, teoretic, că Spin 5 are performanța necesară să îndeplinească cu brio, cel puțin task-urile necesare de tip office și poate și mai mult, dar aflăm imediat din teste.

Teste

După cum spuneam la introducere, Spin 5, pe hârtie, este instrumentul ideal de lucru pentru elevi, studenți și adulții cu job-uri de birou și timp de mai mult de o săptămână am făcut teste să vedem dacă este așa cum spune Acer.

Portabilitatea contează foarte mult, iar Spin 5 pus într-o husă de tip plic, sau într-o geantă de urmăr este aproape invizibil la ochi, iar kilogramul său nici nu atârnă greu chiar și cu alimentatorul – care și acesta e mic și ușor. Bateria este și ea destul de bună, arătând la 94% cu setările pe Best Battery Life, 12 ore ceea ce nu sună deloc rău. Evident, cifrele vor scădea în funcție de activitățile pe care le faci și durata lor. Aceste lucruri spun clar că da, Spin 5 este de luat cu tine la școală/serviciu și vom vedea imediat că numai pentru atât.

Cireașa de pe tort este faptul că Spin 5 se poate transforma într-o veritabilă tabletă cu Windows 10 în câteva mișcări, iar acel Stylus este foarte util. Display-ul este responsive, suportă multitouch și mărimea, respectiv, rezoluția par să fie ideale pentru a-ți desfășura activitățile office în postura de tabletă.

Am fost ușor impresionat și de volumul destul de tare redat de cele 3 boxe de pe Spin 5, în modul tabletă însă acesta mai scade puțin însă, căci se va auzi prin cele două mici difuzoare de sus, cel mare fiind în spate. Pe căști situația se schimbă în bine și suportul DTS ajută și el.

Tastele sunt un pic cam micuțe, dar distanța între butoane și iluminarea ajută să apeși ceea ce trebuie fără să comiți greșeli. Cititorul de amprentă e destul de rapid, iar TouchPad-ul e generos cât să te poți descurca bine cu el fără să simți nevoie neapărată a unui mouse separat.

Am testat și viteza internetului care, la o distanță medie de un router cu net de 1G, am scos cifrele următoare prin Wi-Fi:

Calitatea display-ului face potrivită și urmărirea de materiale media, serialele/filmele/clipurile de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și YouTube neavând probleme să redea în 4K pe micuțul Spin 5 care, poziționat în formă de “V” întors, fac experiența de vizualizare mai plăcută.

Dacă tot eram în zonă, am zis să testăm și câteva joculețe din Microsoft Store și au rulat fără probleme mai ales folosite cu ajutorul touch-ului și dacă tot am pomenit de joace, aplicațiile rulează și ele impecabil, suita Office, Photoshop-ul, programe simple de editare și montare video și audio, rulând bine. Folosit în Social Media și browsing este excelent, mai ales în modul tabletă. Spin 5 are grijă să știi exact ce se întâmplă cu sistemul tău prin aplicația dedicată Acer Care Center; prin Acer Collection îți sunt recomandate și mai multe aplicații și jocuri și Acer are chiar și o aplicație pentru accesare rapidă, Acer Quick Acces. Dacă prin librăria ta Steam, Epic sau GOG ai jocuri de strategie sau RPG-uri mai vechiuțe, te poți bucura de ele, spre exemplu eu am testat Diablo III, Comand & Conquer Red Alert Remastered și Warcraft 3 Reforged și au rulat bine, însă nu au avut suport touch.

În modul tabletă, utilizarea Stylus-ului este o plăcere mai ales în programele de grafică, acel feel by WACOM simțindu-se destul de bine. Nu uita însă ca după ce îl folosești, să bagi pen-ul la locul lui pentru a fi reîncărcat.

Cum suntem într-o perioadă obscură cu pandemia, aplicațiile de video-conferință sunt mai importante ca niciodată și pot spune fără rețineri că Zoom, Skype și Messenger rulează foarte bine pe Spin 5 ajutând și camera și microfonul integrat, sau se poate opta prin căști wireless via Bluetooth experiența de chat devenind și mai bună.

Spin 5 având carcasa de aluminiu nu s-a încălzit în funcționare intensă, iar bateria rezistă binicel în astfel de situații.

Pentru a vedea mai multe detalii tehnice despre Spin 5 am pus câteva progrămele la treabă plus am realizat și câteva teste cu PCMark respectiv Novabench, aici fiind rezultatele:

 Concluzie

Acer Spin 5 m-a cucerit prin simplitate, dimensiuni și greutate reduse, performanță, cireașa de pe tort fiind însă tranformarea sa într-o tabletă utilânzând-ul cu Stylus-ului din dotare. Folosit pentru office și entertainment, Spin 5 aduce bucurie oricui și chiar le dă o șansă și gamerilor casual.

Acer Spin 5 merge cu tine oriunde și te ajută fie la școală fie la serviciu căci are o baterie bună, portabilitate mare și nici nu îți este rușine cu el având un design plăcut.

Acer Spin 5 SP513-54N se comercializează la un preț de aproximativ 5500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.