6 zile rămase până încep școlile? Hmm… nimic nu este cert în ziua de astăzi datorită “faimoasei” pandemii, dar e bine să fim optimiști și în caz că totuși din 8 februarie se începe activitatea școlară este bine să fim pregătiți.
Printre cele mai impotante obiecte pentru școală este clar laptopul/ultraportabilul căci acesta a fost cel mai bun companion în această perioadă în care Zoom, Skype sau Classroom-ul Google-ului au fost utilizate masiv. Avem nevoie de el pentru a ne face temele și proiectele și pentru a ne ușura orele fie că e vorba de școală primară, liceu sau studenție, dar ne putem îndrepta privirile și la munca de tip Office.
Am primit la teste un ultraportabil Acer Swift 3 SF314-59 despre care vrem să aflăm mai multe și să ne lămurim dacă se prestează cerințelor pentru o utilizare ușoară și oferă performanțele necesare. Să începem!
Pachet
Pentru acest tip de device-uri Acer pune mai mult accent pe protecție decât pe ambalaj, lucru poate nu tocmai fericit dacă potențialul client merge prin magazine să caute produsul la raft, căci un o cutie care să atragă atenția și să ofere informații despre produs, este un avantaj. Dar, pe de altă parte cele mai multe produse de acest gen se comandă online, fiind de ajuns să fie specificate informațiile de ordin tehnic și poze cu produsul.
Să ne întoarcem la ambalaj, Switft 3 – model nou, vine într-o cutie de dimensiuni reduse de carton pe care sunt specificate, pe un sticker, strictul necesar de informații și codurile de bare. Dimensiunile reduse ale cutiei ne fac, de asemenea, să ne așteptăm la un device mic și subțire, dar până să ajungem la el trecem de un cofraj de carton tare, împărțit pe din trei, un fel de plic din material textil – în care e băgat ultraportabilul și o cutie cu alimentatorul și cablurile pentru priză (pentru diferite regiuni globale, inclusiv să se potrivească și la priza noastră).
Aspect
La prima vedere, da, este micuț ca dimensiuni, este versiunea argintie – există mai multe opțiuni de culori – și este destul de subțire. Arată bine și e ușor.
În partea de sus avem logo-ul Acer, argintiu lucios, pe mijloc, colțurile sunt rotunjite, iar pe partea de jos avem 4x piciorușe de cauciuc, în partea dinspre utilizator cu o pereche de boxe stereo, iar pe lângă stickerele aferente, avem în partea din spate un grilaj lung pentru aerisire.
Pe laterala lungă din față avem, pe mijloc, un fel de fantă de unde să apucăm și să deschidem ușor laptopul, iar pe cea din spate, avem o pereche de fante de aerisire.
Pe laterala din stânga avem portul pentru alimentare de la curent, un port USB-C și unul USB 3.1 și HDMI-ul, iar pe partea cealaltă Kesington Lock-ul, un port USB 2.0, jack-ul pentru căști și microfon și două LED-uri de stare pentru baterie și activitate.
Deschidem capacul până la maxim 180 de grade și avem display-ul de 14 inchi cu o cameră HD și microfon în partea de sus, iar sub display avem logo-ul Acer, argintiu.
Tastatura QUERTY, fără Numpad, cu butoane negre, este integrată în partea de interacțiune a utilizatorului, sub având un Touch Pad și un cititor de amprentă în partea dreapta, iar deasupra tastaturii, tot pe această parte, avem inscripționat “DTS”.
Tehnic
Oare ce ascunde acest Switft 3 subțirel și simpatic la aspect sub capotă? Ei bine, la doar un pic peste 1Kg al său (1.14 kg mai exact) și dimensiunile 323 mm x 219 mm x 16.5 mm, ultraportabilul are în piept un CPU Intel Tiger Lake Core i5-1135G7, ajutat de 16GB RAM și o memorie internă de stocare SSD de 512 GB. Placa video este Intel Iris Xe G7, iar display-ul IPS de 14 inch suportă rezoluția maximă Full HD, iar microfonul și camera HD 720p cu HDR sunt gata pentru videoconferințe.
La conectivitate avem Bluetooth 5.0 și Wi-Fi 6 Gig+ plus un port USB-A 3.1, unul USB-A 2.0 și unul USB-C cu Thunderbolt 3, dar și HDMI. Partea de sunet este asigurată de cele două difuzoare stereo, ajutate de suportul Dolby, iar dacă se dorește conectarea la căști, se poate face prin jack sau prin BT.
Bateria este de 48 Wh și promite cam 8 ore de utilizare cu setări diminuate și avem inclus, lângă tastatură și un cititor de amprente.
Testare
Dacă este să ne facem o primă părere, în funcție de aspect și specificațiile oferite de producător, Switft 3 pare să fie un ultraportabil rentabil și recomandabil, dar să vedem cum răspunde acesta testelor.
Este clar că acest model de Switft 3 este dedicat portabilității în primul rând datorită dimensiunilor și a greutății reduse, iar aici contează mult și bateria cât de bună este, dar chiar și așa, alimentatorul este destul de micuț și nici el nu cântărește mult și-l poți pune liniștit în gentuță, lângă ultrabook fără să te tragă în jos.
Personal, mi se pare prea micuț pentru mâinile mele de Kong, dar chiar și așa, tastatura e foarte user friendly și nu a fost greu să mă adaptez. Tastele se apasă foarte ușor și plăcut, iar spațiile dintre taste sunt îndeajuns de mari să nu apeși aiurea pe mai multe deodată. Problema intervine însă la butoanele cu săgețile de direcție și Enter-ul care este practic lipit de tasta “/”. Cu ele m-am descurcat mai greu, dar și cu butonul de Backspace care, dacă ești obișnuit să scrii rapid, sunt șanse să nu-l nimerești din prima și vei apăsa pe butonul de On/Off poziționat chiar lângă acesta.
Sub tastatură, TouchPad-ul are dimensiuni respectabile și răspunde bine la comenzi, iar cititorul de amprente este și el destul de responsive. M-am simțit comod să folosesc Switft 3 fără să fie nevoie să includ un mouse/tastatură adițională, cel puțin în mod de utilizare normală în Windows 10 respectiv Social Media, Office sau browsing unde ultrabook-ul excelează. E atât de subțire și ușor încât chiar nu vrei să te complici cărând după tine și alte accesorii adiționale. Câteodată să păstrezi lucrurile cât mai simplu este tot ce e nevoie.
Difuzoarele nu sunt ele cele mai bune, dar poți opta oricând pentru căști pe fir sau wireless pentru a te putea bucura de un sunet plăcut și datorită suportului DTS, fie că-ți asculți playlist-ul preferat pe Spotify sau conversezi cu prietenii, colegii prin video chat. Se aude bine, microfonul își face datoria și cei din spatele camerei spun că m-au și văzut destul de bine. Switft 3 este clar potrivit pentru acest gen de interacțiuni, mai ales când vine vorba și de școală.
Poți reda fără probleme, de asemenea, și conținut video full HD de pe serviciile preferate de streaming, Netflix, HBO GO sau Amazon Prime Video, sau clipurile de pe YouTube, display-ul, chiar dacă e micuț ca dimensiuni, calitatea imaginii și unghiurile de vizibilitate sunt bune.
Dacă tot eram în zonă am zis să încercăm și câteva joculețe din magazinul Microsoft, dar și din App Explorer, care vine pre-instalat pe Switft 3, așadar cel mai nou joc din seria Asphalt și orice alt joculeț din magazine rulând fără probleme. Am încercat și câteva titluri de strategie și RPG (StarCraft 2, Diablo III, WarCraft Reforged, Comand & Conquer Remastered) și s-au descurcat bine pe ultraportabil cu mențiunea că bateria se duce repede și că este nevoie să o comuți pe modul Performance. Aplicațiile rulează și ele bine, Office-ul fiind foarte plăcut de utilizat, iar prin aplicația Acer Care Center poți vedea informații despre sistem și starea de funcționare a acestuia.
Semnalul wireless este destul de bun, cel puțin într-un apartament de 60mp conexiunea fiind mereu stabilă și maximă, la orice dinstantă față de router, iar la conexiunea de 1GB, din testele cu Speed Net reiese că Wi-Fi 6 Gig+ se descurcă destul de bine:
Pentru și mai multe informații de ordin tehnic am pus la treabă câteva aplicații și am dat și două teste de performanță cu PCMark și Novabench pentru cei care vor să compare rezultatele:
În timpul acestor teste, am vrut să văd cum se prezintă bateria, iar aceasta era la 69%, iar comutată pe Best Battery Life fiind, zicea că mai poate rezista încă 3 ore. La o utilizare normală, cifrele sunt decente, însă dacă dai drumul la jocuri, mai bine îl vei ține legat la priză. Oricum, încărcarea se face destul de rapid, deci nu ai motive să te îngrijorezi prea tare. Swift 3 s-a și încălzit puțin, în partea din stânga sus, dar se pare că ventilatorul își face treaba căci, chiar dacă se aud când sunt la turație maximă, temperatura scade repejor atunci când nu mai sunt folosite resurse.
Swift 3 este clar un ultraportabil potrivit elevilor și studențior, dar și celor care lucrează la birou și portabilitatea își spune cuvântul.
Concluzie
Modelul acesta de Switft 3 este ceea și atât cât trebuie pentru elevi, studenți și pentru cei care lucrează mult cu Office-ul, pentru că are o performanță bună, arată bine și este portabil, ba chiar poți să instalez și un joc două și să-l pui la treabă în multimedia.
Acer Swift 3 SF314-59 se comercializează la un preț de aproximativ 3700 lei, putând să-l găsești chiar și mai ieftin pe diferite magazine online care oferă reduceri.