Ca în fiecare primăvară, Centrul Ceh vă invită în luna martie să vă petreceți serile de luni cu Documentary Mondays, ce a devenit, în cei peste 13 ani de existență, o adevărată tradiție. În prezent, acesta continuă în mediul online, unde publicul din toată țara va putea urmări de acasă, gratuit, cinci filme documentare cehe, pe platforma DAFilms, între 1-29 martie 2021.

Temele documentarelor vor fi, ca întotdeauna, mai actuale ca niciodată, pentru toate gusturile, tratând câte un aspect scos din peisajul Cehiei ultimei decade, dar relevant în mod universal. Elementul unic din acest an, numitor comun pentru cele cinci filme, are legătură cu prezența din spatele camerelor: toate cele cinci sunt regizate de femei, iar plaja subiectelor abordate pornește cu dragostea și căsătoria și se întinde până la obligativitatea vaccinurilor.

Pe 1 martie, Documentary Mondays începe cu „Czech Journal: The Limits of Work” (r. Apolena Rychlíková, 2017), un documentar ce urmărește o jurnalistă ce investighează condițiile de muncă de la job-urile „invizibile” ale oricărei societăți. Muncește pe rând într-o spălătorie dintr-un spital, într-o întreprindere avicolă, în spatele unei case de marcat și la o stație de sortare a deșeurilor, totul fiind surprins pe camera ascunsă din ochelarii săi. Concluziile pe care le trage sunt sumbre.

Pe 8 martie vorbim despre niște realități inconfortabile când vine vorba de relații – „Talking About Adultery” (r. Bára Jíchová Tyson, 2019) pune cap la cap un mozaic format din confesiunile unor soți, soții, iubiți, amanți, persoane în relații non-monogame, urmărind ce au toți de spus despre infidelitate, iubire, încredere și relația de cuplu. Documentarul aruncă privitorul în New York, în Cehia, acasă la protagoniști, și-n grădini de cactuși din însorita Sicilie. Documentarul începe obiectiv, dar se termină cât se poate de subiectiv, când realizatoarea îndreaptă camera spre ea într-o neașteptate întorsătură de situație.

„Mallory” (r. Hana Třeštíková, 2015) spune povestea personajului eponim, pe 15 martie, ce încearcă din răsputeri să-și lase trecutul în urmă pentru a putea zâmbi din nou. Lucrurile se schimbă odată cu nașterea fiului său, acesta reprezentând pentru Mallory un semn clar că trebuie să se schimbe. Caută să renunțe la droguri și să-și găsească un cămin stabil, dar cel mai important, întinde o mână de ajutor celor ca ea – nevoiașilor marginalizați de societate.

„Epidemic of Freedom” (r. Tereza Reichová, Hynek Reich Štětka, 2017), care va fi disponibil pe 22 martie, ridică la fileu unul dintre cele mai discutate și actuale probleme din această perioadă: vaccinarea obligatorie. Documentarista Tereza Reichová începe să analizeze natura acestei acțiuni odată cu nașterea fetiței sale. Deși Reichová și soțul său vorbesc cu medici pediatri, ministrul sănătății, etc., căutând neîncetat informații, nu ajung la un rezultat concludent, ceea ce îi impinge să dea în judecată statul ceh.

Seria de documentare se încheie pe 29 martie cu „Illusion” (r. Kateřina Turečková, 2018), ce prezintă viața în Ungaria din timpul lui Viktor Orbán. Autoarea a decis să atragă atenția asupra unor probleme de natură socio-politică într-un mod interactiv, transformând, astfel, documentarul într-un joc video unde fiecare nivel reprezintă un subiect – fie că vorbim despre libertatea artelor sau dreptul la educație, până la sfârșitul filmului nimeni nu va mai fi turist în Ungaria.

Nu uitați, fiecare seară de luni din martie se petrece în fața ecranului de la voi de acasă, la Documentary Mondays! Și, de asemenea, trebuie să aveți alături o bere cehă, ca să păstrați spiritul programului ce, în mod normal, aducea proiecțiile de film la pachet cu o sticlă de bere.

Documentarele vor fi disponibile pe teritoriul României gratuit, timp de 24 de ore, începând cu ora 8 dimineața în zilele de luni. Pentru a putea viziona documentarele, este nevoie să vă creați un cont pe site-ul DAFilms.com.

Documentarele de pe 8 și 22 martie vor fi discutate în cadrul unor dezbateri internaționale, organizate de rețeaua Centrelor Cehe. Mai multe detalii vor fi oferite pe pagina de Facebook și pe site-ul Centrului Ceh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.