Router-ul – dispozitivul care face posibil accesul internetului via Wi-Fi și instrumentul nelipsit din casele oamenilor, școlilor și al birourilor de lucru. Fiind un element atât de important global pentru a putea avea acces la informații via internet, avem multe branduri și produse de acest tip de unde să ne alegem exact ce ni se potrivește nouă.
Ultimele două săptămâni am primit la testare un astfel de dispozitiv, este vorba mai exact de Mercusys AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 Router, pe scurt Mercusys MR70X despre care vom discuta în rândurile următoare!
Pachet
Roșu, alb și negru sunt cele trei culori pe care le întâlnim pe ambalajele router-elor din portofoliul Mercusys, iar de această dată avem și un strop de auriu care vestește disponibilitatea tehnologiei Wi-Fi 6 și suntem informați și despre suportul Gigabit.
Pe partea frontală a cutiei de carton din lemn tare avem o imagine de ansamblu cu router-ul, modelul și un sticker care ne anunță că produsul beneficiază de 3 ani garanție, respectiv Suport Tehnic Gratuit, iar în partea de jos sunt menționate 4 dintre avantajele și tehnologiile acestui dispozitiv, precum viteze superioare datorită Wi-Fi 6, integrare MU-MIMO, Protecție crescută și suport Beamforming.
Pe laterala lungă de jos avem codurile de bare și detaliu asupra frecvențelor suportate, iar pe cealaltă latură avem logo-ul și numărul modelului, lângă o mică imagine cu produsul. Pe lateralele mici avem lista completă a specificațiilor tehnice, respectiv o mică schemă a conexiunilor și tehnologii suportate, iar pe partea din spate avem câteva tabele de comparație între Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6, mențiune despre o capacitate de acoperire a mai multor device-uri conectate și informații despre suport pentru protocoale diferite, conexiune smart și alte detalii.
Desfacem cutia și într-un cofraj de carton tare avem router-ul cu cele 4 antene mobile dar nedetașabile, într-o punguță, iar atât partea de sus a acestuia cât și fiecare antenă în parte sunt protejate de țiple pentru a nu se zgâria. În pachet avem și un ghid rapid de instalare și configurare, un cablu de rețea (UTP) și alimentatorul.
Aspectul ambalajului și informațiile detaliate despre produs, inclusiv poza cu acesta, sunt de mare ajutor atunci când produsul se află la raft, iar acele elemente aurii ies în evidență atât cât trebuie să crească interesul potențialului viitor client.
Aspect
Deși router-ul nu este în general un dispozitiv care să-l ți la vedere, sau pe birou, cu MR70X nu ți-ar fi rușine dacă s-ar vedea, pentru că are un aspect plăcut care prezintă două elemente contradictorii la capitolul design. Culoarea neagru predomină, iar acele porțiuni lucioase din partea de sus îl fac elegant dar în același timp sunt și un magnet de praf și impurități.
Vorbeam așadar despre parte ade sus, cea mai vizibilă, aceasta e împățită elegant între acea partea lucioasă și un fel de cuburi din plastic negru perforat, iar pe mijloc, cu argintiu, avem poziționat perfect logo-ul Mercusys. Toate marginile router-ului nu sunt nici rotunde dar nici colțuroase, forma generală fiind foarte interesant realizată. Router-ul este destul de subțire și înclinat ușor în față unde are un LED central multicolor. Pe laterale, spre spate avem câte o antenă fixă dar care se poate direcționa după plac, celelalte două antene fiind pozițonate pe spate, între ele fiind panoul de conexiuni reprezentat prin portul de alimentare la curent, un buton de Reset/WPS și 4 porturi Gigabit, unul dintre ele fiind cel de WAN.
Pe partea de dedesubt mă așteptam să văd piciorușele de cauciuc, des întâlnite la acest gen de device-uri dar în cazul MR70X avem niște ridicături din plastic, 4 la număr, iar mare parte din plasticul de acolo este perforat, pentru a circula aerul. Pe mijloc avem sticker-ul cu codurile de bare și nu există un sistem de prindere pe perete.
Design-ul MR70X nu este o capodoperă, dar după cum spuneam, nici nu ai de ce să te rușinezi cu el la vedere, iar faptul că nu se poate prinde de perete mi se pare totuși un dezavantaj.
“Mai rapid, mai inteligent”
Tehnic
Pornind de la tagline-ul produsului, “Mai rapid, mai inteligent” ne așteptăm ca pe partea tehnică să se prezinte mai bine decât stă la capitolul aspect. Haideți să vedem dacă așa este.
Dimensiunile MR70X sunt 208.8 × 171.6 × 41.7 mm și dispune de 4× antene fixe 5 dBi și compatibilitate cu standardele Wi-Fi 802.11ax/ac/a/b/g/n, prin cele două benzi atingându-se viteze de până la 1201 Mbps (5 GHz), respectiv 574 Mbps (2.4 GHz).
La conectivitate dispune de 1× Port WAN Gigabit + 3× Porturi LAN Gigabit, are un buton de Reset/WPS, iar semnalul wireless beneficiază de criptare WPA-PSK / WPA2-PSK/ WPA3 și se pot activa/dezactiva semnalul radio wireless și WMM.
Din punct de vedere al software-ului, ne oferă acces de administrare și management la funcții precum DHCP, NAT Forwarding și al rețelei de vizitatori și avem și suport VPN Passthrough.
MR70X integrează tehnologiile OFDMA și MU-MIM, este Eco-Friendly având un consum redus de energie; cu ajutorul BSS Color se asigură o interferență minimă a transmisiei Wi-Fi, iar prin funcția Smart Connect se alege în mod inteligent cea mai bună bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv prin Beamforming asigurându-se că ajunge cel mai bun semnal la ele.
Odată pus alimentatorul la priză și cablul la router, instalarea se face rapid accesând http://mwlogin.net, (nefiind încă disponibilă o aplicație dedicată de mobile), iar după ce ai conectat router-ul prin cablu WAN la internet poți da drumul la personalizare/administrare și management. Am descris anterior cum se fac acești pași, aici. Un ghid rapid video au realizat și cei de la Mercusys și-l găsiți la încheierea acestui articol.
Testare
MR70X pare să fie genul de router dedicat apartamentelor sau spațiilor medii de birouri sau pentru învățământ, în clase și tind să cred că am dreptate pentru că, spre exemplu într-un apartament de 60MP cu toți pereții de beton, la distanța cea mai îndepărtată de router, acoperirea rămâne aproape neschimbată, folosind ca metode de test via wireless mai multe dispozitive mobile precum 2x laptop-uri, 3x telefoane mobile, o consolă Switch Lite și o tabletă veche. Toate s-au conectat rapid, semnalul este aproape maxim, iar viteze scad, într-adevăr, nu foarte mult însă.
Primul test, cel de conectare a fost simplu și nu a pus niciun fel de problemă așa că am decis să mai facem câteva conectări, pe lângă device-urile mobile. Așadar am conectat via wireless și 2x TV-uri și am făcut și câteva teste de streaming, în același timp, dar conexiunea s-a ținut bine și nu am întâmpinat probleme.
Am conectat și o consolă PS4 Pro, un PC, un laptop, dar și unul dintre cele două TV direct prin cabluri la router și am făcut, de asemenea niște teste de transfer, vitezele fiind variabile în funcție de fiecare capacitate a dispozitivelor. Transferurile au fost stabile, iar la sfârșitul testului temperatura se prezenta decentă la MR70X.
Streaming-ul video prin Netflix, HBO GO, YouTube și Amazon Prime Video s-a putut face și la calitate maximă (4K – Netflix, YouTube) și nu au existat sacadări sau buffer-uri, aici având un cuvânt de spus și lărgimea de bandă de care dispunem la locație (1G Digi). Și streaming-ul audio merge bine via Spotify și am vrut să încercăm și câteva jocuri online să vedem cum se comportă conexiunea. Prin GeForce NOW, indiferent de pe ce device am testat prin MR70X, conexiunea a fost stabilă și jocurile au rulat bine și separat am testat și titluri precum Fortnite, Call of Duty Warzone și experiența de joc nu a fost afectată în vreun fel de către conexiunea la internet.
Cred că nici nu mai e nevoie să pomenesc de experiența conferințelor video/audio, a browsing-ului și a social media, căci MR70X face față cu siguranță la toate. Despre acoperirea semnalului, mulțumită Beamforming-ului, nu sunt probleme nici când te plimbi de colo-colo, semnalul stabilindu-se, însă, la o valoare mai mare după ce te oprești din bâțâială.
Partea cu interferențele nu am știut cum să le testez căci nu am avut niciodată probleme de acest gen la locație, dar presupun că este un avantaj și acel BSS Color. La momentul testării am avut atât router-ul celor de la DIGI activ, cât și cel personal, iar MR70X nu a fost afectat în vre-un fel de acestea.
Concluzie
MR70X poate să acopere fără probleme mai multe device-uri conectate simultan oferindu-le fiecărora semnal bun pe distanțe medii, iar prin software-ul care, din păcate nu are o aplicație dedicată, ai acces la destule setări și posibilități de administrare și management încât să-ți configurezi exact cum îți place router-ul.
Mercusys AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 Router se găsește pe piața românească la prețuri în jur de 300 lei, la promoții prețul fiind mai mic.