“[…] Persona 5 Strikers nu este doar un musou action game continuare a Persona 5 ci păstrează foarte multe elemente care aduc aminte de un visual novel mai mult decât orice Warriors pe care l-am jucat până acum.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 20 februarie 2021

Studio: ATLUS, Omega Force, P Studio

Distribuitor: CD Media

Platforme: PlayStation 4, Nintendo Switch, Microsoft Windows PC

Clasificare: 16+

Sinopsis:

Acest roleplaying game este continuarea titlurilor anterioare din seria Persona și utilizează un nou motor de joc, o poveste interesantă și un concept bine definit. Astfel, Persona 5 Strikers se distanțează de alte jocuri din genul JRPG și garantează multe ore de joc captivant!

Recenzie:

Luna asta, vestul a avut şi el ocazia să pună mâna pe unul din cele mai aşteptate jocuri ale anului 2021, ceva ce nu părea, dar este o continuare directă a celui mai apreciat JRPG din ultimii ani, ca să nu zic dintotdeauna, PERSONA 5, cu un nou sistem de joc care a ţinut fanii cu sufletul la gură. Vorbim despre Persona 5 Strikers, o nouă aventură a găştii Phantom Thieves, cu un nou mod de luptă, departe de clasicul turn-based combat.

Şi dacă povestea în care eroii noştrii, după o reîntâlnire, plănuiesc o vacanţă pe cinste doar ca să fie prinşi într-o nouă aventură în care este implicată cealaltă lume cu care ne-am obişnuit. Cei care am jucat deja seria și care o să fie total nouă pentru cei care vor pune mâna pentru prima dată pe acest joc, dar cu câteva şanse de a rata mici detalii, cu siguranţă gameplay-ul va mişca totul înainte fără dar şi poate. Personaje noi dar şi cele vechi, au o dezvoltare mai amplă în Strikers, dar de multe ori revin la original pentru a lega totul într-un storytelling mai fluid şi continuu care îi dă jocului un status de sequel în loc de ceva banal şi în plus, un simplu spin-off.

You’ll never see it coming

Dacă povestea este un pic mai greu de explicat şi trebuie mai degrabă jucată şi experimentată de fiecare jucător în parte, limbajul comun îl are gameplay-ul, care, cum am zis mai sus, diferă mult de la original. Şi nu chiar. P5S funcţionează pe acel sistem de luptă cunoscut ca Musou, făcut popular de jocurile Warriors, fie ele Dynasty sau Samurai şi mai târziu folosit în alte jocuri precum Devil Kings (Sengoku Basara), Bereserk sau cel mai recent în Hyrule Warriors: Age Of Calamity. E genul ăla de sistem de luptă în care de unu singur omori sute de inamici cu un singur erou şi întotdeauna este povestea turbanelor galbene contra celor roşii.

Strikers implementează acest sistem de luptă, acest gameplay general, însă nu îşi pierde nici esenţa nici identitatea. Strikers nu este un simplu reskin de Warriors ci chiar este un joc Persona. Tot motorul cunoscut de jucători este transformat să se potrivească ca o mănuşă universului stabilit în Persona 5, personajelor şi celorlalte elemente care reprezintă acel joc. Mă refer aici că peste cele două butoane clasice de atac, din care faci combouri, au reuşit să integreze şi Persona-urile eroilor, sistemul de luptă în echipă cu schimb între personaje la o simplă apăsare de buton şi cu acestea un nou sistem de bonding care să îl înlocuiască pe cel clasic de confidant.

Tot pe partea de gameplay trebuie menţionat că Persona 5 Strikers nu este doar un musou action game continuare a Persona 5 ci păstrează foarte multe elemente care aduc aminte de un visual novel mai mult decât orice Warriors pe care l-am jucat până acum. Şi asta nu este un lucru rău. Este o formă de a dezvolta personaje nu doar prin simplul fapt că se bat împreună ci pentru că au discuţii, interacţionează şi chiar ai variante de răspuns. O altă diferenţă, – şi aici sar iar din una într-alta – sunt dungeon-urile care transformă fiecare oraş pe care îl vizitezi în ceva diferit şi totuşi destul de restrâns comparativ cu ce câmpuri de luptă ne-au obişnuit jocurile Warriors. Cel puţin Lu Bu nu mai vine călare să ne strice distracţia.

By the time it hits you

Stilul ales pentru joc cumva este păstrat de la original, adică de la P5, doar că parcă prinde un pic mai multă viteză. Ceea ce se întâmplă în Strikers în schimb, fiind acel episod din toate anime-urile în care gaşca, în cazul acesta, The Phantom Thieves, merg cu toţi la mare, este că jocul devine unul mult mai colorat. Nu doar în cut-scene-urile care sunt animate în cel mai “anime-episod” mod posibil ci şi pentru cele in game, pentru discuţii şi pentru joc în totalitate. Există o anumite diversitate vizuală care nu a fost explorată atât de mult în jocul anterior însă P5S profita la maxim atât în lumea reală cât şi în Metaverse, acea lumea de care vorbeam mai sus. Fiind o aventură prin toată Japonia fiecare locaţie are particularităţile ei plus fiecare se transformă într-o altă lumea în metaverse numită JAIL, adică pe româneşte, Puşcărie. Şapte locaţii diferite, şapte ocazii de a scoate tot ce este mai bun vizual din joc.

P5S nu încearcă să rupă bariere grafice nici să reinventeze cel shading-ul, dar are un stil atât de particular şi nişte detalii pe care de la primul contact cu această serie le vei recunoaşte imediat. Culorile, personajele, costumele chiar şi unele atacuri sunt atât de caracteristice jocului că nu se pot confunda cu altceva din altă serie sau joc.

Your last surprise

Aspectul audio rămâne unul din cele mai mari high-light-uri ale seriei Persona în general, nu doar 5. Având în vedere că există jocuri “spin-off” ale seriei care sunt rythm games, şi pot spune mândru că le deţin, muzica este un factor foarte, foarte important în serie. Nu neapărat că se potriveşte într-o scenă anume ci pentru că este o parte intrinsecă din joc. La fel cum am menţionat mai sus culorile şi personajele, muzica este şi ea un element care te ajută să recunoşti jocul cu ochii închişi. Nu cred că se aseamănă cu nimic ce am ascultat până acum într-un joc şi găseşti playlist-uri întregi pe YouTube unde poţi direct să te delectezi cu ce are de oferit această serie în termeni muzicali. Este o parte esenţială a jocului şi pentru multă lumea unul din lucrurile cu care rămân după ce termina un joc precum Persona.

Change of heart

Dacă The Phantom Thieves sunt puşi pe furat inimi ca să le schimbe eu tot nu am nimic de schimbat în legătură cu acest joc. Este o plăcere să joci aşa ceva, este distractiv, este pentru toate vârstele si toată lumea la partea de gameplay şi poate nu pentru toţi la partea de povestea, dar cu siguranţă compensează faptul că poate fi jucat de oricine. Şi oricâtă informaţie ai avea despre jocul precedent, nouă poveste şi noul gameplay cu siguranţă te vor face măcar să vrei să vezi cu ce se mănâncă Persona 5 şi de unde a pornit aventură. Ambiţios, chiar cred că te-ar duce înapoi către un Persona 4 dar deja sunt eu foarte optimist în legătura cu curiozităţile oamenilor. Anul 2021 nu se prezintă foarte generos la jocuri dar ne-a dat, foarte devreme, o bijuterie de joc care din toate punctele de vedere se putea numi Persona 5 – 2.

Persona 5 Strikers îl găsești din 20 februarie atât retail cât și online pentru PlayStation 4, Nintendo Switch, Microsoft Windows PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.