Ascultă acest articol


N-am să vă mai repet despre cât de importante sunt acestea pentru noi, într-o eră a internetului, mai ales în perioada actuală de pandemie globală. Este vorba de routere care sunt responsabile de furnizarea internetului fie prin cablu fie wireless pentru masa largă de consumatori. Acestea, ca orice alt dispozitiv tehnologic, au parte de upgrade-uri, respectiv update-uri în timp, pentru a rămâne în pas cu tehnologia sau să aducă elemente noi.

Tenda este unul dintre producătorii de routere care au un portofoliu extins de dispozitive și care încearcă să ofere consumatorilor cele mai noi tehnologii și produse de accesibile d.p.d.v. al prețului și al calității.

De asceastă dată am primit în redacție pentru testare Tenda AC1200 Dual Band Gigabit Wi-Fi Router (AC11) și sperăm, ca de fiecare dată, să vă oferim tot ceea ce trebuie să știți înainte de a achiziționa produsul.

Pachet

AC11 vine într-o cutie parcă mai mică decât alte modele din categoria sa, aceasta fiind mai subțire, mai ușoară și cu dimensiuni mai mici (365 x 286 x 70 mm). Paleta de culori se păstrează (portocaliu, negru și alb), la fel și materialul folosit și anume carton tare.

Pe partea din față avem o imagine de ansamblu cu AC11, modelul și câteva dintre avantajele aduse, dar și mențiunea că beneficiază de 3 ani garanție. Pe latura lungă de sus avem simplu logo-ul Tenda, portocaliu, cu un font mare, iar pe latura opusă sunt codurile de bare.

Pe laterala din stânga avem precizate, pe lângă denumirea modelului, sistemul necesar pentru utilizare a acestui router, iar pe laterala din dreapta sunt menționate specificații tehnice și din nou denumirea modelului.

Pe partea din spate avem o descriere despre categoria de utilizatori pentru care este dedicat acest model; sunt precizate acele avantaje (features) și conținutul cutiei, apoi avem un tabel de comparație între 3 modele, AC8, AC10 și AC11, cel din urmă fiind cel mai performant. Tot pe spate găsim și o descriere a conexiunilor posibile, respectiv avantajele pe care le aduce acest model. Aici mai găsim, de asemenea și un sticker pe care este menționat că avem Support Tehnic Gratuit.

În cutie se află un cofraj din carton tare unde găsim un ghid rapid de instalare și utilizare, un cablu de rețea (UTP), alimentatorul pentru curent și router-ul într-o punguță.

Ambalajul este important atât pentru a proteja produsele în caz de transport, dar și pentru a oferi potențialilor clienți din magazinele retail toate informațiile necesare despre produs.

Aspect

“Roboței”, “crabi”, “crabi roboței”, “mașini sport” – comparații pe care le-am făcut cu routerele Tenda din seria AC*, care se prestează, oarecum și pentru AC11, pentru că este tot negru, LED-urile de stare sunt albastre, iar formele lui aduc aminte de comparațiile menționate. Ca material este folosit tot plasticul tare și de această dată nu avem suprafețe lucioase, dar chiar și așa, după cum se cunoaște, praful nu este tocmai prietenul echipamentelor negre.

N-ai cum să nu observi cele 5 antene cu un “sculpt” interesant care păstrează stilul design-ului router-ului, acestea fiind prinse și nedetașabile două pe lateralele AC11, și 3 pe partea din spate (2 în colțuri și 1 pe mijloc). Pe partea de sus, avem plastic tare cu un aspect de armură, iar pe partea de susținere avem 4 picioare de plastic, pe mijloc un sticker cu codurile de bare, iar întreaga suprafața este cu perforaj pentru a respira router-ul. Tot aici avem și un sistem de prindere pe perete.

Pe lateralele stânga și dreapta, pe lângă câte o antenă sunt, la fel, zone cu perforații, iar pe partea din față, cu aspect de crab nervos (na că am mai găsit o descriere alternativă) avem LED-uri albastre pentru SYS, WAN, LAN și WiFi.

Partea de conectică, cea din spate, include 3 porturi galbene Gigabit (una dintre ele și pentru IPTV) despărțite de una dintre cele 3 antene de portul WAN albastru, portul de alimentare și două butoane pentru WiFi și RST/WPS.

AC11 este un router simpatic ca formă și design și poate fi pus pe birou la vedere sau agățat pe perete, după cum dorește utilizatorul.

Tehnic

Dimensiunile lui AC11 sunt 220 x 141.5 x 49 mm și include 5 antene externe 6 dBi nedetașabile și are 3 moduri de operare: Router, Universal Repeater și WISP.

AC11 dispune de un procesor de 1G (28 nm), are 4 porturi (1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps), două butoane pentru Reset/WPS și WiFi și funcționează pe două benzi IEEE 802.11ac wave2/a/n 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n 2.4 GHz, având rate de transfer 5 GHz: până la 866 Mbps, iar pe 2.4G Hz: până la 300 Mbps. De asemenea, sunt prezente pe aparat și LED de staare pentru Sys, WAN, LAN și WiFi/WPS.

Printre avantajele tehnologice aduse de AC11 avem posibilitatea de a activa/dezactiva SSID Broadcast, selectarea puterii de transmisie: mare, medie, mică, Beamforming+ și MU-MIMO, iar pe partea de securizare avem WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2.

Ca și în cazul celorlalte routere din seria AC, AC11 poate fi instalat, configurat și administrat din aplicația dedicată Tenda WiFi care poate fi descărcată gratuit pentru mobile și tablete, sau de pe desktop accesând tendawifi.com. Printr-un software foarte user friendly (Easy Setup) avem acces la multe setări și ne putem personaliza router-ul exact cum dorim.

Testare

Înainte de toate, montarea și instalarea. Se stabilește locul unde va sta router-ul (așezat sau pe perete), se alimentează la curent, se conectează cablul cu sursa de internet la portul albastru WAN și se accesează aplicația Tenda WiFi sau tendawifi.com unde urmează câțiva pași de completat prima dată apoi avem acces la toate opțiunile de configurare/administrare și sunt destul de multe.

Pe un net de 1G de la DIGi, la locație, am făcut un test de viteză via wifi (5G) de pe un mobil cu o placă de rețea performantă, la o distanță de aproximativ 2 metri între router și mobil, fără nimic să interfereze între ele, iar rezultatul a fost acesta:

Rămânând tot la faza de testare WiFi am conectat în același timp, pe lângă mobilul deja conectat, alte 2 smartphone-uri, o consolă PS4 Pro și una Switch Lite, 2 televizoare smart, o tabletă cam ponosită, un laptop și un PC (cu placă de bază cu placă wireless integrată). conform producătorului putânduse realiza până la 35 de conectări simultane. Am dat drumul la diferite operațiuni pe toate acestea (fie streaming de media sau jocuri și transferuri) pentru a vedea dacă AC11 se încălzește sau intervin probleme. Nu a fost cazul, router-ul încălzindu-se foarte puțin, conexiunile au fost stabile și nu au existat întreruperi și pentru fiecare device în parte s-a simțit cum banda a fost împărțită (mulțumită MU-MIMO) neexistând interferențe.

Tot la capitolul WiFi, am testat puterea de acoperire și vitezele într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton, iar în cel mai îndepărtat colț opus router-ului, acoperirea a rămas aproape maximă, vitezele având puțin de suferit, iar semnalul a fost stabil (mulțumită Beamforming+). Cu alte două routere active în apartament, AC11 nu a pus probleme nici de interferențe.

Am testat și câteva jocuri online, unul dintre ele fiind Call of Duty și Need For Speed, iar altele prin aplicația GeForce NOW și din punct de vedere al conexiunii de internet și al stabilității acesteia, nu au fost nici aici probleme. Pe partea de media, am pus la treabă Netflix-ul, HBO GO-ul, Amazon Prime-ul și YouTube-ul pe mobil rulând în 4K fără a interveni buffer-uri, iar streaming-ul de muzică via Spotify nu a pus nici el probleme.

Al doilea pas pentru testare a fost prin cabluri de rețea conectând la AC11, consola PlayStation 4 Pro, un smart TV și PC-ul. Primul pas a fost să dau și în acest caz un teste prin SpeedNet să aflăm valorile:

Valorile fiind mai mari decât cele prin WiFi, se subînțelege că în cazul streaming-ului de media și muzică totul a funcționat fără probleme, iar în cazul jocurilor am pus din nou la bătaie GeForce NOW unde am testat Death Stranding, Watchdogs 2 și Horizon Zero Dawn și nu a intervenit nicio problemă, sau întrerupere a semnalului.

Prin aplicație ai libertate de configurare și destul de multe opțiuni. Poți, spre exemplu să unifici cele două benzi lăsând device-ul care se conectează la rooter să-și aleagă singur banda compatibilă, sau să dai prioritate sau să limitezi device-urile conectate la router sau să setezi Parental Control. Poți înăspri setările de securitate dacă dorești, poți prioritiza un anumit device prin Demilitarized Zone (DMZ) și poți face upgrade de firmware dacă exsistă unul disponibil. Tot din aplicație poți programa să se restarteze router-ul la anumite ore sau îl poți restarta pe loc sau reseta la setările de fabrică. Bineînțeles, posibilități mai sunt destule, am enumerat doar câteva dintre ele, care probabil vor fi cele mai utilizate.

Concluzie

AC11 prezintă câteva caracteristici care pot avantaja acest router față de altele din aceeași gamă, ale Tenda sau ale concurenței, iar cele 5 antene puternice și posibilitatea extinsă de configurare și administrare oferită de aplicația și software-ul dedicat sunt și ele demne de luat în considerare.

Puterea de acoperire și vitezele posibile de transfer dar și posibilitatea de până la 35 de conexiuni în același timp fac din AC11 router-ul potrivit pentru aparamente, sedii de birouri de dimensiuni mici sau/și mijlocii sau clase de elevi/studenți.

Tenda AC1200 Dual Band Gigabit Wi-Fi Router (AC11) se comercializează la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.