Ascultă acest articol


În momentul de față există nenumărate opțiuni de device-uri pentru transmiterea semnalului de internet fără a fi nevoie de fire. Wi-Fi-ul este omniprezent și avem nevoie de el pentru acasă și la servici, și nu numai. Nu este niciun secret că România e printre țările fruntașe cu cel mai rapid și ieftin internet, iar accesoriile și device-urile cu care punem în mișcare semnalul de internet, sunt extrem de importante.

Am tot avut în teste diferite routere, mesh-uri sau alte echipamente de internet și am aflat că și acestea sunt împărțite pe categorii precum cele pentru gaming și streaming, cele pentru business și cele casual. În cazul de față am testat un router din gama casual, dar care are două atuuri: un preț decent și o acoperire mai mare. Este vorba de modelul Tenda AC1200 Dual-band Gigabit Wireless Router model AC8, incredibil de mic și ușor, dar cu 4 antene mari și puternice care oferă o acoperire mai mare decât un router obișnuit, la un preț mai mult decât decent.

Pachet

AC1200 AC8 vine într-un ambalaj un pic mai gros decât router-ul în sine, iar acesta din urmă este foarte subțire. Pe lângă device, într-un cofraj de carton, avem și un ghid, alimentatorul (de asemenea de dimensiuni reduse), dar și un cablu de rețea. Pe cutia, care combină culorile negru și portocaliu – tipice Tenda – avem o imagine mare cu produsul și informații tehnice despre acesta.

Aspect

Odată scos din cutie, fanii benzilor desenate DC, respectiv cei ai lui Batman, s-ar putea să exclame căci AC1200 AC8, pe lângă culoarea neagră, are forme, unghiuri și este destul de subțire, asemănându-se cu costumul supereroului mascat. Mai exact, are dimensiunile 200x127x33.6mm.

Pe partea de deasupra avem un singur LED albastru, poziționat pe centru, în dreapta avem ștanțată sigla Tenda, iar pe spate avem piciorușe anti-alunecare, aerisiri și sloturi pentru a putea fi agățat pe perete.

Pe latura lungă din față nu avem LED-uri, cum ne-am aștepta, precum alte routere ci nu avem nimic, iar pe laturile mici avem porturile unde se înșurubează câte o antenă, de fiecare parte. În partea din spate, pe lângă două porturi unde se înșurubează antenele, avem portul de alimentare, un buton WPS/Reset și 4x porturi LAN Gigabit, din care unul este WAN, iar unul recomandat pentru IPTV (portul 3).

Cele 4 antene sunt destul de masive, au vârfuri ascuțite și pe ele este ștanțat logo-ul Tenda.

Per total acest device Batman surprinde prin simplitate, forme, greutate și dimensiuni reduse.

Technic

Faptul că are dimensiuni și greutate reduse nu este un impediment pentru a îndesa tehnologii performante și tragem această concluzie datorită procesorului Realtek care lucrează cu standardele IEEE802.3, IEEE802.3u, IEEE802.3ab, la frecvența de 1GHz (28nm) inclus; cele 4 porturi Gigabit 10/100/1000Mbps și prin Wi-Fi (dual-band) la 1167 Mbps cu standardele IEEE 802.11ac/a/n @5GHz, IEEE 802.11b/g/n @2.4GHz, vitezele de tranfer de date fiind de 2.4GHz: 300Mbps, 5GHz: 867Mbps.

Antenele sunt Dual Band 6dBi, destul de măricele ca dimensiuni, dar care oferă o acoperire extinsă, iar la securitate avem WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2 și Wireless Security cu posibilitatea de a o opri sau porni, după plac.

Modurile de operare ale router-ului sunt Wireless Router Mode, AP Mode, Universal Repeater Mode și WISP Mode și poate fi folosit prin DHCP, conexiunile putând fi stabilite prin PPPoE, Dynamic IP sau Static IP și oferă și Firewall.

Configurarea se poate face conectând router-ul la PC/laptop și accesând http://192.168.0.1, sau direct prin aplicația pentru mobile Tenda WiFi, despre care am vorbit mai în detaliu aici.

Testare

Înainte de teste țin să precizez că internetul utilizat este de la DIGI cu o bandă de maxim 300Mbps și testarea am făcut-o cu trei modele de laptopuri (unul de office și două de gaming), tabletă, smartphone, smartwatch, două smart TV-uri și PC. La PC și unul din smart TV-uri am testat prin cablu direct, iar la celălalte prin Wi-Fi.

Prin cablu direct între PC și smart TV, vitezele de transfer au fost maxime și limitate la capacitățlle celor două device-uri, de 300Mbps, transferurile de date fiind stabile și fără întreruperi. Situația stă foarte bine și în cazul streaming-ului de jocuri și filme unde rezoluția full HD, respectiv 4K nu au pus nicio problemă de sacadare sau întreruperi.

Pe smartphone, transferurile/steaming-ul sunt, de asemenea maxime, iar acoperirea la fel, într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton, mai mult de atât, chiar și în fața ușii apartamentului aveam semnal. Bineînțeles, contează și viteza de net a providerului și încărcarea rețelei (garantarea de bandă).

Pentru cei care vor să intre în detalii de configurare o pot face atât de pe PC cât și din aplicația de mobile dedicată de unde au acces la multe setări, iar cei care nu au habar și vor pur și simplu să aibă net Wi-Fi și/sau Lan, alimentează routerul, bagă firul cu semnalul de internet în portul WAN și asta a fost.

De mai mult de două săptămâni am folosit Tenda AC1200 AC8 zi de zi și nu am avut situații să se întrerupă, oprească sau să se încălzească și mi-a plăcut aspectul care te face să-l pui la vedere, nu să-l ascunzi în vre-un colț.

Concluzie

Prețurile routerelor au scăzut foarte mult căci, după cum am spus la introducere, internetul este un element foarte important pentru țară, sau cel puțin pentru capitală și lucrurile și tehnologiile evoluează rapid. Producătorii de astfel de echipamente se înmulțesc, dar e ușor să-ți dai seama că doar foarte puțini dintre ei și-au pus amprenta și oferă o calitate la un preț mai mult decât bun. Unul dintre acești producători este Tenda și o spun pentru că am avut plăcerea să testez câteva echipamente ale lor și n-am fost dezamăgit niciodată.

Tenda AC1200 Dual-band Gigabit Wireless Router model AC8 este un model rapid, elegant și ușor de utilizat; nu ocupă spațiu, iar fanii geek, cărora le plac DC și al său Batman, sigur vor fi încântați de aspectul său și-l vor pune la vedere. Acestea sunt atuurile lui plus cireașa de pe tort: antenele care oferă o acoperire extinsă a semnalului.

Tenda AC1200 AC8 îl găsiți în România la un preț de 150 lei (100 lei la promoții).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.