Ascultă acest articol


Portabilitatea, când vine vorba despre laptop-uri/notebook-uri, devine din ce în ce mai rentabilă, practică și utilă. În fiecare an primim device-uri portabile și ultraportabile mai ușoare și performante cu baterii mai încăpătoare și nu poate decât să ne bucure pentru că ducem o viață socială și profesională activă care necesită deplasări și avem nevoie să știm că instrumentul nostru de lucru face față cerințelor noastre.

Un alt aspect foarte important ești și acel ecosistem interconectabil care aduc laolaltă mai multe device-uri portabile (sau nu), într-un singur circuit putând să interacționăm cu toate la unisol. Spre exemplu, cel mai important aspect de acest gen este conectarea rapidă și ușoară între un telefon mobil și laptop să putem transmite și recepționa date fără să implicăm cabluri, stocări pe HDD-uri sau opțiuni in-cloud.

Anul acesta Huawei a lansat noul MateBook D 15 cu procesor mai rapid, la fel și la conectivitate; baterie mai bună și o greutate mai mică decât modelele anterioare și despre el vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Noul D 15 face parte din device-urile portabile dedicate categoriei de consumatori de tip office, sau pentru la școală și aduce un plus tehnologic și un spor de performanță față de modelele anterioare, dar să vorbim puțin despre ambalaj.

D 15 vine împachetat frumos și protejat împotriva factorilor dăunători externi, în interior regăsindu-se nelipsitul ghid rapid de utilizare, un alimentator asemănător celor pentru mobile și un cablu USB – USB-C. Toate vin într-un ambalaj de carton tare pe care sunt specificate, pe una din laterale, specificațiile importante ale laptop-ului.

Dimensiunile și greutatea ambalajului cu totul înăuntru este un semn că vom pune mâna pe un device mai ușor și mai subțire, iar informațiile tehnice ne aduc la cunoștință că e vorba și despre laptop performant.

Aspect

Cablul USB-USB C și alimentatorul de priză sunt albe, dar culoarea care predomină la D 15 este argintiu (Mystic Silver mai exact). Argintie este întreaga carcasă, singurele elemente de culoare neagră fiind butoanele tastaturii, piciorușele de cauciuc pentru susținere, balamaua dintre display și partea de contact cu tastatura și rama foarte subțire din jurul display-ului.

Pe capacul din spate avem ștanțat cu argintiu Huawei, iar pe partea opusă, avem, după cum spuneam, două piciorușe de susținere și antiderapante în partea de jos, iar în cea de sus este doar un suport de cauciuc/silicon pe toată lungimea. Tot acolo găsim și o zonă cu perforaje, pentru aerisirea laptopului, iar tot pe spate avem și cele două difuzoare stereo, câte una în ambele laterale mici.

În partea din spate la laptop-ului avem balamaua, iar pe cea din față avem o mică teșitură, pe centru, pentru a putea apuca mai bine să deschizi capacul cu display-ul. Pe acea teșitură sunt vizibile și două mici orificii, microfoanele.

Pe laterala din dreapta avem jack-ul pentru căști cu microfon și două porturi USB 2.0, iar pe laterala din stânga avem portul pentru încărcare USB-C, port HDMI și port USB 3.2 Gen 1.

Ridicăm capacul, iar la interior avem display-ul 15,6” încadrat de o ramă de doar 5,3 mm, iar pe centru, sub display apare logo-ul Huawei, cu argintiu. Pe partea de contact, avem în partea de jos un TouchPad voluminos cu câteva stickere în partea dreaptă cu Intel, Iris și Huawei Share, iar în partea dreaptă, sus, e butonul de Power cu cititor de amprente integrat. Tastatura este QUERTY fără Numpad, iar între tastele F6 și F7 se camuflează un buton care, apăsat, face să iasă camera web.

Aspectul general al D 15, cu colțuri rotunde, din plastic și aluminiu, subțire și combinații de negru și argintiu, îl face atrăgător și elegant prin simplitatea sa.

Hardware

Având dimensiunile 357,8 mm x 229,9 mm, o grosime de doar 16,9 mm și o greutate de 1,56 kg, D 15-le se prezintă excelent la acest capitol, display-ul HUAWEI FullView de 15,6 inch de tip IPS fiind însă highlight-ul ediției 2021 mândrindu-se cu un raport ecran-corp de 87% cu o rezoluție maximă suportată Full HD, un unghi de vizualizare de 178 grade și raport contrast de 800 : 1. La capitolul certificări avem Flicker-Free și Reduced Blue Light de la TÜV Rheinland.

În piept bate un Intel Core i5 de generația 11; ca soluție grafică s-a optat pentru Intel Iris Xe, iar la memorii avem cea RAM 16 GB DDR4, iar cea de stocare internă SSD de 512GB și beneficiază o răcire pe măsură cu ajutorul HUAWEI Shark Fan.

La conectivitate avem IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax prin noul Wi-Fi 6 (un alt highlight al acestui model 2021) pe două benzi, 2,4 GHz și 5 GHz, capabil de transferuri de până la 2.400 Mbps (2,4 Ghz), de 2,7 ori mai rapid decât generația trecută – conform Huawei. Nu lipsește Bluetooth 5.1, iar la porturi avem USB 3.2 Gen1, 2x USB 2.0, USB-C, HDMI și jack de 3,5 mm pentru căști și microfon.

Camera web, ascunsă într-un buton de pe tastatură, este de 720P, iar pe butonul de Power avem cititor de amprente. Cele două difuzoare sunt de 2 W, sunt incluse și două microfoane, iar bateria este de 42 Wh cu suport SuperCharge.

Un al treilea highlight al acestui model D 15 2021 este, de asemenea și Huawei Share care face posibilă conectarea via Bluetooth/NFC cu smartphone-ul pentru transfer direct și rapid de fișiere, dar și Multi-Screen cu posibilitatea de preluare automată a apelurilor telefonice direct de pe laptop.

Testare

Este drept că nu am avut generațiile anterioare D15 la testare, dar o să mă axez strict pe acest model nou și mai ales pe acel Huawei Share pentru că este un highlight important pe care îl voi pune la testare cu un Huawei Mate P40 Pro, dar întâi să vorbim despre laptop (notebook).

În mână chiar mi se pare un laptop subțire, ușor și frumos prin simplitatea sa acestea sporind portabilitatea și făcându-l ușor de purtat cu tine fie la serviciu sau la școală. E plăcut de manevrat și greutatea redusă (chiar și cu încărcător) te face să-l iei cu tine peste tot, un lucru care mi se pare un standard la acest gen de device-uri.

Îmi place tastatura cum se comportă, distanțele între taste și camera cucu-bau, pitită într-un buton printre F-uri, deși, când o utilizezi ești afișat oarecum de jos în sus și arată oarecum ciudat. Și dacă tot spuneam de cameră, acel micuț LED care se aprinde când camera e utilizată, e destul de util pentru securitatea personală. Conferințele video rulează excelent cu camera și cele două microfoane încorporate, cu toate că o pereche de căști cu fir sau via Bluetooth ar face vocea mai clară să fie auzită de către participanții la Zoom, Skype, Messenger sau oricare alt program de acest gen – teleconferință.

Butonul de Power este bine așezat pe partea de interacțiune a utilizatorului, iar cititorul de amprentă răspunde rapid, cât despre TouchPad e o plăcere de utilizat pentru că are dimensiuni generoase și e foarte responsive.

Difuzoarele, deși plasate strategic, cumva, sub partea din față a suprafeței de contact, nu are o putere prea mare (2W), dar, după cum spuneam, o pereche de căști mai bune, rezolvă și cu puterea audio, dar și cu claritatea. Am testat Spotify cu căștile Huawei FreeBuds 4i și rezultatele sunt peste medii, spre foarte bune.

Display-ul este, într-adevăr, eroul acestui model pentru că aproape că nu are deloc bezele (bezels), are unghiuri de vizualizare aproape maxime și un contrast și luminozitate destul de mari cât să se distindă ceva pe ecran și-n lumină puternică. Filmele și serialele HD de pe Netflix, HBO GO și Amazon Prime rulează impecabil pe D15, se văd bine și clar sunt o metodă excelentă de relaxare.

Pentru a ne lămuri de performanțele hardware am pus la treabă un PC Mark și NovaBench, pe perioada căruia am supravegheat eficiența acelui ventilator silențios, care-și face datoria, D15 încălzindu-se ușor doar în partea de sus.

Cum obișnuim, am instalat și câteva aplicații care ne oferă mai multe detalii despre hardware, pentru cei care vor să afle mai multe:

Am spus mai sus că filmele/serialele prin serviciile de streaming video rulează bine aici intervenind și eficiența conexiunii Wi-Fi 6 cu care este înzestrat D 15, oferind transferuri maxime de date și pentru acest aspect am făcut și un test Speednet pentru a vedea niște cifre:

Tot la capitolul viteză de transfer, dar și capacitățile procesorului, memoriei RAM, al SSD-ului, dar și a soluției video integrată, am testat și câteva jocuri, prima oară din magazinul de aplicații Windows (Asphalt 9: Legends), dar și separat de pe alte magazine online de gaming de unde am testat Warcraft 3 Reforged, Diablo 3, Comand & Conquer Red Alert Remastered – toate trei rulând optim pe D15. De asemenea, am forțat un pic nota, am împerecheat prin Bluetooth un controller DualShock de PS4 Pro și am instalat GeForce NOW pe unde am încercat Death Stranding, Watch Dogs 2 și Horizon Zero Down și ne-am distrat de minune, acestea rulând și ele fără probleme.

Browsing-ul este o plăcere pe D15, dar și navigarea prin aplicațiile de socializare, iar cele tip office merg și ele foarte bine. Avem, de asemenea și aplicația PC Manager de unde vedem tot ce se întâmplă cu device-ul nostru și avem grijă să aibă driverii la zi și să-l verificăm dacă funcționează în parametrii normali, dar aici, ce-a mai importantă funcție este cea de conectare cu mobilul prin Huawei Share și controlul acestuia prin Multi-Screen. Împreună cu un Huawei Mate P40 Pro 5G am trecut la teste, iar în primul rând se face conectarea, comutând Bluetooth-ul pe ON la ambele device-uri și NFC-ul pe mobil, iar împerecherea se face printr-o simplă plasare a smartphone-ului în jumătatea din dreapta a D15. Apare un mesaj dacă sunteți de acord să împerecheați și asta a fost toată treaba!

Simplu, rapid și eficient!

Odată conectat poți face transferuri rapide între device-uri, poți face mirror de asemenea – poți vedea ecranul smartphone-ului pe D15 și poți prelua chiar și apeluri telefonice direct de pe laptop. Totul funcționează rapid și chiar mi se pare o aplicație utilă.

Cu căștile Huawei FreeBuds 4i, un Huawei Watch Fit, un Huawei Mate P40 Pro 5G și MateBook D15 – toate în tandem, se simte o oarecare libertate de utilizare și le controlezi mai ușor și sincronizezi între ele (cele care suportă acest lucru).

Bateria la 85% setată pe mod Eco, arăta aproape 5 ore de utilizare, dar după câteva teste de utilizare autonomia scade. Un lucru e cert însă, se încarcă foarte repede, iar alimentatorul nu este dintre acelea brick grele, pe care le știam noi ci e mic, ușor și încarcă repede.

Concluzie

Ediția 2021 pentru D15 aduce câteva îmbunătățiri la capitolul performanță, față de modelele anterioare și nu face decât să-i crească rentabilitatea pentru clasa mijlocie de utilizatori de office pentru la muncă sau la școală, dar poți strecura și un joculeț sau te poți bucura să-l utilizezi în mod de multimedia.

Acel Huawei Share este însă un avantaj demn de precizat, cel puțin pentru cei care lucrează atât cu laptopul cât și cu smartphone-ul și trebuie să le facă să interacționeze cât mai eficient între ele.

Huawei MateBook D15 (2021) se comercializează în România la un preț de aproximativ 4.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.