Căștile wireless sunt din ce în ce mai populare, fie că este vorba de cele mari cu bandă și cupe fie cele mici intr/auriculare, deși cele mici au prins mult mai bine la public. Conexiunea se face prin Bluetooth, la device-urile mobile și îți oferă libertate de mișcare, fără fire, la distanțe de până la 10 metri contând, bineînțeles și capacitatea bateriei.

Aproape toți marii producători de telefoane mobile au în portofoliu și căști intr/auriculare wireless și fiecare încearcă să iasă în evindență cu câte ceva, tehnologiile implementate și specificațiile tehnice fiind cele mai importante, design-ul și aspectul contând, bineînțeles și ele.

Am avut plăcerea de a testa mai multe modele de la branduri diferite, iar acum, că am primi și cele mai noi căști wireless de la Huawei, FreeBuds 4i, înainte de a vorbi despre ele mi-am făcut un top 3 pentru căștile wireless în balanță punând aspectul, performanțele și nu în ultimul rând, prețul și pot să spun că acestea se clasează pe primul loc, raportul calitate – preț fiind unul important.

Pachet

Acea mică cutie de carton tare, în care vin 4i nu diferă de cea de la modelul anterior și are pe partea din față o imagine cu cutiuța și cele două căști de culoare albă (există și variante de culoare roșu și negru), iar deasupra avem scris logo-ul și denumirea modelului, cu auriu și avem precizate două dintre feature-urile cele mai importante ale acestui model și anume: Active Noise Cancellation și utilizarea timp de 10 ore la o singură încărcare completă.

Pe laterala din dreapta și sus nu avem nimic scris, în partea de sus fiind însă prezent un sistem de prindere pentru expunerea în magazinele retail, iar pe partea din dreapta este precizat importatorul tradus în diferite limbi. Pe latura de jos avem codurile de bare și denumirea modelului (T0001 pentru căști și T0001C pentru Charging Case) și culoarea, în cazul nostru, Ceramic White.

Pe partea din spate, un sticker ne informează că sunt compatibele cu Bluetooth 5.2 pentru Android și iOS și este extinsă lista de feature-uri cu alte 3 specificații importante.

Deschidem capacul și înăuntru avem, centrat pe mijlocul unui carton și acoperit cu o folie anti-zgâriere, “săpunelul” – Charging Case-ul, iar dedesubt avem cablul de date USB – USB-C și o cutiuță în care avem un ghid rapid de conectare și garanția și două pliculețe cu perechi de protecții albe de silicon de mărimi S și L. În Charging Case avem cele două căști cu protecții albe de silicon deja montate.

4i-urile vin într-un pachet gata de etalat la raft, pe cutie având scrise cele mai importante avantaje aduse fiind ready to play.

Aspect

Săpunelul are o formă mai rotundă decât 3i, pe partea din față având imprimat logo-ul Huawei cu argintiu, sub acesta fiind un mic LED de stare, iar pe laterala din dreapta, foarte puțin vizibil, este un butonaș rotund. În partea de jos este portul pentru alimentare USB-C, iar odată deschis căpăcelul acem cele două căști, prinse printr-un sistem magnetic, în interior.

Căștile sunt numerotate cu gri cu L (stânga), R (dreapta), au în partea de jos sistemul de prindere magnetic și se pot observa mai multe microfoane, de voce respectiv pentru anularea zgomotului de fundal. Partea care se introduce în ureche are acele doape de silicon care se pot schimba pe mărimi și acoperă acel grilaj pe unde este redat sunetul.

Forma este foarte plăcută și se așază bine pe urechi, iar în partea opusă a difuzorului avem o zonă tactilă care poate fi accesată fie printr-o apăsare, două sau continuă. Pe partea care se introduce în ureche avem scrise, foarte mic, modelul și număr de serie.

Nu încape îndoială că 4i nu ar fi niște căști pe cât de simple pe atât de elegante, iar optarea pentru culoarea roșu pentru ele le face și mai atractive.

Tehnic

Înainte să începem să discutăm despre specificațiile tehnice trebuie să vă spun cât de incredibil este să vedem atâta tehnologie încorporată în ceva atât de mic. Evoluția este parcă pusă pe repede înainte și avansul tehnologic este halucinant.

Fiecare cască are dimensiunile de 37.5 x 21 x 23.9 milimetri și cântărește 5.5 g, iar carcasa cu funcția de încărcare are dimensiunile de 48 x 61.8 x 27.5 mm și 36.5 g.

Ambele căști au driveri dinamici de 10mm, senzori capacitivi încorporați și baterii Li-On de 55 mAh, iar cea din carcasă este de 215 mAh, ceea ce promit, conform Huawei, 10 ore de redare de muzică continuă cu funcția de anulare zgomot oprită, 7.5 ore de redare de muzică continuă cu funcția de anulare zgomot pornită.

Conexiunea se face prin Bluetooth 5.2 și include tehnologiile de anulare activă a zgomotului și anularea zgomotului apelurilor. Suportă, de asemenea, comenzi prin apăsare tactilă precum apăsare simplă, dublă sau apăsare lungă.

4i este disponibil, după cum spuneam, în trei variante de culori: Red, Ceramic White și Carbon Black.

Mici, arătoase, cu tehnologii care promit mult și driveri care par capabili de redarea unui sunet de calitate. Asta ne vom lămuri imediat pentru că trecem la testare.

Testare

Ca utilizator a FreeBuds-urilor 3i, așteptările nu au fost foarte mari de la 4i și a fost bine că a fost așa pentru că acestea au reușit să mă impresioneze în primul rând prin calitatea sunetului redat apoi prin capacitatea bateriei și apoi pentru eficiența acelei anulări a zgomotului de fundal.

Carcasa pentru depozitare și încărcare nu mai are acea formă de pastilă precum la 3i și adoptează forma unui mini-săpunel de dimensiuni un pic mai măricile pentru a intra probabil o baterie mai încăpătoare, iar cele 10 ore de redare de muzică promise mi se par chiar importante și mai mult de atât, Huawei spune că durata de viață se extinde la 22 de ore dacă se folosește încărcarea prin carcasă, ceea ce e chiar impresionant.

Săpunelul (carcasa cu funcția de încărcar) are forme plăcute, iar pe culoarea roșu arată pur și simplu cool putând să-l asortezi (împreună cu căștile) cu obiecte vestimentare sau alte device-uri pe care le folosești. LED-ul ne oferă informațiile necesare și anume când este încărcată complet, când încarcă cele două căști, sau pe fiecare în parte, iar butonașul rotund din laterală e folosit pentru împerechere cu device-urile mobile de pe care este redat sunetul/muzica.

În interior avem sculpturi perfecte în carcasă, pentru cele două căști, care se fixează perfect, magnetic, nefiind mare bătaie de cap cu ele, iar conectarea la device-urile mobile se face simplu prin Bluetooth și prin aplicația dedicată Huawei AI Life.

Căștile sunt micuțe, au forme plăcute și se vede cu ochiul liber sistemul magnetic și multitudinea de microfoane de pe ele. Sunt foarte ușoare, iar la o utilizare îndelungată uiți că le ai în urechi. Acestea au și o mică zonă touch care suportă o atingere, două sau apăsare continuă pentru a reda/pauza muzica, prelua/închide o conversație și pentru a activa/dezactiva acea funcție de anulare a zgomotului de fundal (apăsare continuă).

Să trecem la partea cea mai importantă și anume la calitatea sunetului redat. Recunosc că am fost impresionat de ce pot face acei micuți driveri de 10mm, muzica auzindu-se la o calitate de căști over ear, având un spectru de sunete bine reglat cu un bass plin și înalte înțepătoare și un volum maxim foarte bun. Muzica, filmele/serialele, jocurile se aud excelent cu 4i, să nu mai vorbim de convesații fie ele telefonice sau prin video conferințe.

Participanții la conversațiile telefonice/video au precizat că mă aud cu un fel de ecou (în încăperi) respectiv se aude ce se întâmplă în jur, ceea ce nu e tocmai ok, dar nu este așa mare problemă, în schimb, am fost, de asemenea, impresionat de funcția de anulare a zgomotului de fundal, cu ea pe ON, efectiv nu auzeam nimic din exterior și dacă vrei totuși să ai o idee ce se întâmplă în jur există un mod Awareness care îți permite acest lucru. Comutarea între Noice Canceling, Awareness sau nici una dintre acestea se poate face direct și de pe căști prin apăsare lungă pe touch.

Dacă conectarea prin Bluetooth a funcționat instant pe două dispozitive mobile care nu sunt Huawei, dar și pe un televizor, prin aplicația Huawei AI Life, în cazul de fază de Android, am avut probleme cu afișarea căștilor 4i acestea nefiind nici măcar figurate în lista dispozitivelor în aplicație. Motivul a fost descărcarea direct din magazinul de aplicații Google Play, dar am cerut ajutor la suport Huawei care au fost drăguți și rapizi în a mă sfătui să descarc magazinul de aplicații AppGallery și de acolo să instalez Huawei AI Life. Acest procedeu a funcționat.

Huawei AI Life este aplicația fundamentală a Huawei unde apar majoritatea dispozitivelor și funcționează și pentru 4i având posibilitatea de acolo să vezi starea bateriei fiecărei dintre căști și a carcasei; poți alege între mai multe preseturi pentru funcțiile butonului touch de pe căști și anume ce să facă atunci când apeși de două ori și apăsare continuă; să faci update de firmware și ai și o listă de FAQ care te-ar putea ajuta la întâmpinarea unor probleme.

Touch-urile sunt responsive și te obișnuiești rapid cu ele, iar bateria m-a ținut mai mult de o zi pentru sesiuni de ascultat muzică, conferințe telefonice/video. Jocurile pe mobil sunt o plăcere de utilizat cu 4i și nu m-am lovit de probleme gen să se încălzească sau să se deconecteze de la device-urile împerecheate. Încărcarea căștilor se face foarte rapid din cutiuță, iar cutiuța se încarcă și ea rapid, cel puțin de la o sursă de alimentare cu suport de încărcare rapidă.

Luând în considerare aspectul, dimensiunile, variantele de culori, capacitatea bateriei și eficiența Active Noice Cancellation, dar și un alt aspect important, prețul, sper ca cele spuse și descrise să denote de ce am ales FreeBuds 4i ca fiind pe primul loc în topul meu la căști wireless în raportul calitate – preț.

Concluzie

Huawei FreeBuds 4i sunt căștile perfect echilibrate la categoria căști wireless în raport calitate – preț pentru că oferă un sunet foarte bun, au o baterie bună cu încărcare rapidă și acel Active Noice Cancellation foarte eficient, iar opțiunile de culori aduc un plus ca stil.

Huawei FreeBuds 4i se comercializează la prețul de aproximativ 400 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.