Deși e pus în categoria “Monitoare pentru acasă”, pe site-ul celor de la Philips, monitorul din seria Moda, 279C9, prezintă câteva atuuri care-l fac bun și pentru birouri… și nu numai. Haideți să vedem cum am ajuns la concluzia asta, având libertatea, în funcție de cum vi-l descriu eu, să trageți concluzia dacă este așa sau nu.

Așadar, de aproximativ două săptămâni a sosit în teste, la redacția MovieNews.ro, monitorul Philips Moda 279C9 pe care abia așteptam să-l supunem la teste pentru că ne-a atras curiozitatea prin câteva feature-uri ale sale.

Pachet

Ambalajul de carton, cu mâner de plastic atașat, nu este de genul un carton maro simplu cu un sticker cu coduri de bare, ci produsul fiind din gama Moda, are să fie și prezentabil. Cutia lui 279C9 este albă și are pe înscripționat pe ea o imagine în ansamblu a monitorului împreună cu specificațiile cele mai importante, date tehnice și mențiunea că a fost premiat cu două premii importante în industrie: IF Design Award 2020 și Reddot Winner 2020.

E prezentat, de asemenea, și un grafic cum se scoate corect produsul din cutie, ce conține aceasta și codurile de bare.

DESIGN SOBRE

În cutie, protejat de acel material care atenuează șocurile (mai pe românește – “scârță”, este display-ul învelit într-un fel de punguță să nu se zgârie, iar suportul vine desfăcut în două piese – talpa piciorului și piciorul cu sistemul de prindere pe display. Lângă ele avem și un cd cu driveri și ghid rapid de instalare și utilizare, un adaptor pentru priză și cablu de alimentare, cablu HDMI, DP și USB-C.

Aspect

Imediat ce-l scoți din cutie, display-ul de 27 inch iese în evidență prin faptul că e subțire, are o ramă (bezels) foarte subțire, pe latura de jos, pe centru având un joystick care are și buton de Power. Aici se află și un LED de stare. Pe spatele display-ului în partea de sus, pe centru avem logo-ul Philips, pe centru este sistemul de prindere a piciorului, sau se poate prinde de perete (VESA 100 x 100 mm), tot acolo găsind și Kensington Lock-ul.

Panoul de conexiuni, situat pe centru în partea de jos, pe spatele display-ului, dispune de portul pentru alimentarea de curent, 2 porturi HDMI 2.0, mufă audio jack, 1 x DisplayPort 1.4 și 4 x USB 3.2 cu suport de încărcare rapidă 65 W plus portul USB-C care se conectează la unitatea centrală/laptop.

Talpa piciorului de susținere are și ea un logo, în partea din față, este pătrată și oferă posibilitatea rotirii piciorului de susținere. Pe partea care vine pe birou are piciorușe de cauciuc aderente și un sistem de prindere a piciorului de talpă printr-o cheiță. Piciorul se prinde de display printr-un sistem automat, astfel nu sunt necesare instrumente de instalare precum șurubelniță sau altceva.

Talpa de susținere are o gaură pe mijloc, piciorul de susținere are un sistem de prindere a caburilor și permite display-ului să culiseze în jos/sus, dar și să poate fi înclinat, iar talpa de susținere permite rotirea piciorului până la anumite unghiuri.

Culoarea predominantă este negru, totul fiind subțire și plăcut la atingere. Este de înțeles de ce face parte din gama Moda.

Tehnic

Dacă la capitolul Aspect lucrurile sunt destul de clare și denotă că 279C9 este un dispozitiv elegant, partea tehnică de multe ori este cea care face diferența.

Display-ul LCD de 27 inch (68,47 cm) este unul IPS care folosește sistemul de iluminare W-LED și este Antireflex având unghiuri de vizualizare de 178 grade atât pe orizontală cât și pe verticală. Monitorul suportă rezoluția 4K, 3840 x 2160 pixeli la o rată de reîmprospătare (refresh) de 60Hz având densitatea pixelilor de 163 PPI. Dispune de SmartContrast (Mega Infinity DCR), este certificat DisplayHDR 400 și are un raport de contrast de 1300:1, luminozitatea este de 400  cd/m², iar timpul de răspuns este de 5 ms.

La tehnologii suportate avem Stabilizator de Imagine, Flicker Free, AMD FreeSync, Mod LowBlue și SmartErgoBase, iar la conectivitate, avem – după cum v-am spus și la capitolul aspect, portul pentru alimentarea de curent, 2 porturi HDMI 2.0, mufă audio jack, 1 x DisplayPort 1.4 și 4 x USB 3.2 (2x cu suport de încărcare rapidă 65 W) plus portul USB-C care se conectează la unitatea centrală/laptop.

Display-ul se poate roti la -175/175 grade, înclina la -5 – 20 grade și pivota la 90° / – 90°, înălțimea putând fi reglată la 130 mm.

Greutatea este de 5.85 Kg, iar dimensiunile sunt de 612 x 218 x 527 mm și face parte din clasa G de energie (consum de 31 kWh la 1000 ore de utilizare).

Așadar, și cifrele tehnice sună la fel de bine ca cele legate de aspect, dar vom vedea imediat cum s-a comportat la teste.

Testare

Văzând că 279C9 are rezoluție suportată 4K și HDR, imediat m-a dus gândul la jocuri, dar înainte să vă spun dacă acest display din gama Moda se descurcă sau nu și la jocuri și e doar un monitor “de casă” o vom lua treptat și vom ajunge și acolo.

Hai să vă zic și cum e cu despachetatul și montajul pentru că nu e niciun motiv să vă luați cu mâinile de cap că ar fi complicat. V-am spus deja că nu aveți nevoie de ustensile pentru a realiza montarea ci e vorba de un sistem automat de prindere a display-ului de piciorul cu talpa de susținere, aceasta din urmă prinzându-se simplu de picior cu un fel de cheiță pe care o strângeți cu mâna. Băgați apoi cablul de alimentare la locul lui, nu uităm de cel pentru alimentarea hub-ului USB, cablul de redarea semnalului video (HDMI sau DP) și gata “șmecheria”.

279C9 este plăcut vizual și display-ul îți fură ochii datorită ramei subțiri, iar rezoluția 4K afișează culori aprinse chiar dacă rata de contrast nu e foarte mare. Posibilitatea de conectare extinsă și acele porturi USB-C care pot alimenta device-uri la o putere de 65 W sunt exact ce trebuie pentru device-uri mobile sau chiar și laptopuri/tablete care se alimentează prin astfel de porturi.

Meniul nu este deloc complicat, din contră, navigarea este intuitivă și se face ușor cu acel joystick, iar pentru a vedea și voi exact care sunt setările care se pot modifica v-am pregătit o serie de capturi ale meniului:

Faptul că se poate roti foarte mult și culisa, înclina destul de mult îl face potrivit pentru orice poziție la birou, iar acea clemă pentru cabluri vine și ea în ajutor pentru un aspect atrăgător pentru birou.

Reglarea imaginii în funcție de utilitate o poți face ușor, în regim de office și în social media 279C9 fiind excelent de lucrat cu el. Deși cu dimensiuni mici, rezoluția ajută mult pentru o afișare a cât mai multe detalii și spațiu de lucru ceea ce-l face bun și pentru programe de editare video/audio/imagine. Filmele și serialele de pe HBO GO, Netflix, YouTube, Amazon Prime Video se văd foarte bine pe 279C9, iar după activarea HDR-ului (pentru filmele/serialele suportate) te aștepți să scoată culorile și mai mult în evidență deși nu este chiar așa, sau cel puțin impactul nu este atât de evident.

Am ajuns, în sfârșit și la gaming și n-am stat pe gânduri și am dat drumul la Resident Evil Village, Outrider, Horizon Zero Dawn, Forza Horizon 4 și Death Stranding să le văd în 4K și arată excelent, dar din nefericire doar la 60 Hz – setare care face diferența între un monitor de gaming și unul non-gaming. Activarea HDR nu s-a evidențiat nici în cazul rulării jocurilor. Am dat drumul și la GeForce Now pentru a testa și de pe acolo jocuri, dar a fost ușor irelevant pentru că nu se poate face streaming la mai mult de Full HD.

Aș mai sublinia o chestie, care poate pe unii îi vor ajuta dacă vor decide să achiziționeze acest model și anume că ocupă puțin spațiu pe birou, iar în cazul optării pentru un sistem de prindere de perete, VESA, va fi și mai bine. E important acest aspect, mai ales că cine dorește poate să utilizeze 2x 279C9, datorită ramei subțiri, fiind o alegere ideală de dual-screen.

Concluzie

279C9 este monitorul ideal pentru cei care vor să lucreze de acasă, dar despite categoriei în care a fost integrat de Philips, poți la fel de bine să lucrezi la el și la serviciu 🙂 și mai mult de atât poți să te relaxezi (în pauză) și la conținut multimedia și chiar și jocuri, pentru că este capabil datorită rezoluției 4K.

Chiar dacă HDR-ul nu e tocmai evident, pe lângă acel 4K, eleganța, conectivitatea și dimensiunile reduse fac din 279C9 o alegere bună pentru munca de acasă și birou fie că vorbim de teme/serviciu sau chiar și puțină distracție.

Philips Moda 279C9 se poate comercializa în România la un preț de aproximativ 2000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.