De la FreeBuds 3i la FreeBuds 4i – de la HUAWEI acum avem plăcerea să testăm FreeBuds 4, care, după cum era și normal, avem ceva așteptări având în vedere update-ul la tehnologiile implementate.

Da, discutăm astăzi despre noile HUAWEI FreeBuds 4 pe care, sincer să fiu, chiar le-am așteptat pentru că mi-au plăcut 3i și 4i. Portabilitatea oferită de acestea, calitatea sunetului redat și chiar și aspectul, fiind elementele cele mai atractive. Așadar, să discutăm un pic mai în amănunt.

Pachet

Cutiuța mică, albă, din carton tare și cu agățătoare pentru expunere la raft, e mai departe prezentă în seria HUAWEI FreeBuds, cu toate nuanțele de auriu întâlnite la denumirea produsului și sigla.

După cum am fost obișnuiți, pe partea frontală avem imagine cu produsul, în cazul nostru cutiuța și cele două căști și sunt menționate acele tehnologii importante implementate, iar pe spate acestea sunt descrise mai în amănunt, iar acolo avem și codul de bare și alte detalii informaționale. Pe latura de jos, avem date despre model și culoare (T0004/Silver Frost) dar și S/N-ul și alte precizări.

În cutie un cofraj de carton tare se mulează perfect pe formele cutiuței de andocare și alimentare care, la rândul ei, este prinsă cu un fel de bandă de hârtie care se dă jos la prima folosire și care include grafice informative despre cum se scot căștile din aceasta. În cutiuță avem cele două căști, iar sub aceasta avem cablul de alimentare USB-USB-C, alb, și o cutie în care sunt cărticele de garanție, ghid și una cu informații de siguranță și stickere cu codul de bare.

Compactă, rezistentă și simplă ca aspect vizual, cutia lui FB4 este gata s-o iei de pe raft, s-o desfaci și să te bucuri de interior.

Aspect

Deși cutiuța a suferit câteva transformări ca formă, continuă să fie de dimensiuni reduse, semi-lucioasă și gata de purtat în buzunar, având și funcția de încărcare a căștilor, chiar dacă nu e conectată prin cablul USB.

Cutiuța FB4 e rotundă de o culoare semi-lucioasă spre mat, nuanța Silver Frost (existând și varianta Ceramic White) și are un sistem de deschidere interesant. Sigla HUAWEI este încadrată într-un pătrat și este poziționată pe spatele cutiuței, deschiderea făcându-se pe partea din față unde există și un mic LED de stare, iar pe una din laterale are un butonaș rotund bine camuflat. În partea de jos este portul de alimentare unde intră USB-C.

Cele două căști se fixează magnetic în cutiuță în două feluri de șanțuri sculptate în forme interesante, pe interiorul capacului fiind imprimate câteva date. Culoarea căștilor aduce a metalic, dar materialul este plastic. Dacă privești atent căștile încep să se observe detaliile. Căștile nu sunt de acel tip cu puncte de silicon care sunt de diferite mărimi ci sunt din plastic (open-fit) gândite pentru fixarea directă în ureche.

În partea de sus a căștilor se observă sita neagră care se poziționează spre canalul auditiv al urechii și are un alt microfon și punct magnetic, negre, pentru fixarea în cutiuță și alimentarea lor. În partea opusă a ieșirii difuzorului, dar și în partea de sus se observă microfoanele pentru anularea zgomotului de fundal. Pe laterala tijei e o zonă touch pentru diferite comenzi.

Ca formă și design, FB4 sunt atrăgătoare, culoarea aceasta testată fiind destul de îndrăzneață, în nuanțe metalice. Cutiuța cu logo pe spate, are forme interesante în interior.

Tehnic

Fiecare model al seriilor aduc îmbunătățiri de ordin tehnic și mai rar în design, dar FB4 ne-a convins că e ușor diferit ca aspect de modelele anterioare și aflăm imediat cum stăm pe partea de specificații tehnice.

Cutiuța are dimensiunile 58 x 21,2 mm și cântărește 38 gr (cu tot cu căști), iar o cască are 16,8 x 41,4 x 18,5mm și 4,1 g – dimensiuni foarte reduse, la fel și greutatea.

Difuzoarele căștilor folosesc driveri de 14,3 mm, iar bateriile acestora sunt de 30 mAh fiecare, cutia având o baterie de 410 mAh.

La conectivitate avem Bluetooth 5.2 cu conectare duală (se poate împerechea cu două device-uri mobile simultan), include mai multe microfoane și senzor detectare purtare, dar și zonă touch pentru comenzi prin atingere (glisare, dublă atingere, controale cu apăsare lungă).

Tehnologiile audio implementate constau în Open-fit ANC 2.0 (active noise cancellation), anularea zgomotului în timpul apelurilor și sunet de înaltă calitate.

După cum se observă, detaliile tehnice sunt promițătoare și așa și trebuiau pentru a fi la înălțimea aspectului, dar acum să vedem se comportă la teste!

Testare

3i au fost foarte bune la vremea lor având o autonomie bună, aspect interesant și funcții și tehnologii atrăgătoare, iar 4i a ridicat și mai mult ștacheta. 4-ul era de așteptat să sufere modificări minore, însă atât la cutiuță cât și la căști se observă un design ușor diferit, tehnologii updatate și funcții parcă mai bine finisate.

“Căștile sunt proiectate ergonomic ca să ți se potrivească perfect în ureche, cu o formă care îți oferă super confort.”

Trebuie s-o zic, înainte să trec mai departe, și anume că în mână pare minusculă cutiuța și foarte alunecoasă, iar căștile sunt precum mici bijuterii metalice deși greutatea te contrazice. Îmi plac așa, la prima vedere, asta până să le pun în urechi, unde, nu știu, la mine nu stau bine și-mi cad și e nevoie des să le împing mai bine pentru a nu se întâmpla asta dar și pentru a se auzi sunetul mai clar/tare. Știu că se tot pune accent pe confort (sunt ușoare, da), dar nu am găsit nicicum o poziție a lor în care să stea fixe fără să-mi fie teamă că vor cădea.

Ambele căști au control touch pe tije și punând des mâna pe căști că-mi cad, ating acele zone și se întâmplă fel de fel de chestii – se preiau comenzile date (glisare, dublă atingere, controale cu apăsare lungă). La polul opus e bine că touch-ul este mai responsive, mai sensibil, nefiind nevoie să insiști să repeți gesturile.

Calitatea sunetului mi s-a părut mai bună. Se aude mai clar, dar și mai încet decât se aud 3i și 4i, într-un fel, explicabil. Cu cât se aude mai clar cu atât volumul maxim tinde să fie mai mic. Bineînțeles, situația depinde de mai mulți factori.

Conectarea se face rapid prin Bluetooth, prin aplicația AI Life App care, imediat după împerechere te va înștiința despre cel mai nou update (dacă există). Instalezi, iar dacă mai există un alt update mai nou vei fi înștiințat din nou și iarăși urmează o instalare. Treaba aceasta se face la câte update-uri au apărut, cronologic, până la cel mai nou. Prin aplicație poți urmări starea bateriei la fiecare dintre căști, dar și la cutiuță; poți personaliza cele trei tipuri de interacțiuni touch (glisare, dublă atingere, controale cu apăsare lungă); poți schimba denumirea device-ului și poți da un Boost pentru înalte sau joase de la EQ effects; poți face să se audă vocile mai bine și, bineînțeles, poți activa ANC-ul când dorești. De asemenea, există posibilitatea de a activa o opțiune care pune pauză rulării fișierelor media dacă una, sau ambele căști sunt date jos din urechi, iar odată puse înapoi, redarea se va relua automat.

Conectarea duală mi se pare o chestie foarte mișto și utilă, spre exemplu să poți împerechea căștile atât pe smarphone cât și pe alt device (ex. tv, laptop, tabletă) și să le poți folosi imediat pe oricare dintre ele dorești, fără a mai fi nevoie să împerechezi de fiecare dată pe device-ul de pe care dorești să asculți ceva. Am observat în descriere că sunt câteva avantaje în plus dacă folosești căștile cu un device pe care rulează HarmonyOS și mi se pare ok. Din păcate nu am avut niciun device cu acel sistem de operare cu care să le testez. Cred că eram cel mai curios de acea latență minimă în cazul jocurilor pe mobile.

Conform HUAWEI autonomia este specificată ca fiind de 22 de ore cu ANC dezactivat (cu bateriile de 100% la cutiuță și la fiecare cască) și 4 ore de redare pe căști având un timp de încărcare de 15 minute pentru a reda 2,5 ore de muzică. Cifrele sunt oarecum foarte bune și am testat să vedem dacă așa este. Am încărcat totul la maxim (căști și cutiuță), conectat căștile la smartphone și am lăsat să ruleze muzică (fără a activa funcția aceea de a se opri dacă nu sunt purtate) și cu ANC oprit. A durat undeva (într-adevăr) pe la 4 ore pe căști apoi le-am pus la încărcat în cutiuță. Am repetat până ce am ajuns undeva la 19-20 de ore de redare, cu pauza de încărcare în cutiuță (care se face relativ rapid, nu am calculat exact dacă sunt conform HUAWEI). Cutiuța se încarcă repede și ea, dacă este pus la un port de încărcare Fast Charging de smartphone-uri, spre exemplu. LED-ul de pe cutiuță ne înștiințează când se încarcă, dacă s-au încărcat sau în cazul împerecherii.

Prin Spotify muzica sună foarte bine, la fel și clipurile/filmele/serialele pe care le-am testat de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și YouTube și am fost încântat să văd că se împerechează ușor chiar și cu tablete/telefoane mai vechi sau TV cu Bluetooth, ba chiar am reușit și pe laptop-uri și un PC cu placă de bază cu Bluetooth integrat. Este clar că FB4 este compatibil cu multe device-uri chiar dacă nu sunt ele brănduite HUAWEI.

ANC-ul este eficient atunci când FB4 stau bine în ureche și mi-a plăcut că este adaptabil în funcție de utilizarea căștilor. Un apel telefonic preluat oprește muzica automat și dacă ANC e bifat, conversația se aude mai clar fără a te deranja zgomotul extern. Convorbirile se aud bine și eficiența microfoanelor este clară performanțele ANC demonstrând asta, dar și confirmarea celui din spatele liniei telefonice. Cei cu care am vorbit (chiar și în teste prin aplicații de conferință și videoconferință) au spus că m-au auzit clar și tare, chiar dacă eu vorbeam un pic mai încet – situație pe care am întâlnit-o des, spre exemplu atunci când ești în public. Deci este clar că tehnologiile implementate sunt bune și funcționabile.

După o perioadă în care am încercat să transform FB4 în căștile mele de zi cu zi pot spune că nici acum nu am reușit să mă obișnuiesc cu ele pentru că am fost preocupat să le tot țin în ureche căci nu stăteau bine deloc. Acest lucru nu l-am pățit niciodată cu căștile intrauriculare (cele cu doape de silicon care vin pe diferite mărimi), dar cine știe, poate că sunt un caz rar…

Concluzie

FreeBuds 4 sunt un pas mai sus decât 4i și păstrează o formă atrăgătoare și consacrată a seriei incluzând cu tehnologii în continuă perfecționare.

HUAWEI FreeBuds 4 se pot comercializa la un preț de aproximativ 650 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.