Ascultă acest articol


Muzica este printre cele mai populare forme de relaxare și arta poate cu cei mai mulți adepți la nivel global. Muzica creează sentimente și senzații ascultătorilor. Muzica este, de asemenea, și un motiv întemeiat de socializare și o cultură care dăinuiește de generații.

Sunetul ajută la orientare, poziționare și este necesar la comunicare verbală, iar în ziua de astăzi, acest gen de comunicare este întâlnit pretutindeni și a primit un boost de importanță în perioada recentă de carantină. Sunetul contează nu numai în viața reală ci și în jocurile video, muzică și filme, să dăm câteva exemple.

Muzica este o formă de manipulare ritmatică a sunetului și este redată de echipamente muzicale, confecționate sau electronice și bineînțeles, vocal. În cazul echipamentelor muzicale, avem printre ele și boxele care redau pentru mai mulți oameni și mase, iar căștile aduc muzica la nivel individual.

Tehnologia a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, investindu-se mult în calitatea sunetului și al muzicii, iar de la apariția tehnologiei fără fir (wireless) și Bluetooth acum totul este mai simplu. Bluetooth face posibilă conectarea căștilor/boxelor la device-urile electronice sau mobile (TV, smartphones), la distanțe limitate și redarea muzicii/sunetului fără conectarea la fir. Automat, când există device-uri fără fir, există și baterie care să le asigure funcționarea.

Multe companii au investit și continuă să investească, în tehnologia fără fir care a devenit mai mult ca accesibilă atât ca produse cât și ca preț. Producătorii de smartphone-uri sunt o parte din această piață, căștile wireless fiind un accesoriu aproape de nelipsit pe lângă un smartphone. Dintre aceste companii, Huawei a început să producă seria de căști fără fir,  FreeBuds, care a ajuns în zilele noastre la modelul 3i. În cele care urmează ne vom concentra atenția asupra lor.

Pachet

A treia generație a Huawei FreeBuds, care-și mai adaugă și un “i” în coadă, vine într-un pachet de dimensiuni parcă prea mari față de produsul în sine, dar o să vă spunem imediat motivul.

Cutia este albă, cu denumirea modelului și al producătorului, Huawei, scrise cu auriu în partea din față a cutiei, lângă imaginea clară cu cele două căști wireless și cutiuța care servește și ca încărcător mobil pentru acestea. Pe latura de jos avem un timbru care atestă originalitatea produsului, codurile de bare, culoarea produsului (ceramic white) și bineînțeles, numele modelului. Pe spate avem descrierea modelului în mai multe limbi (inclusiv română) și date ale producătorului.

De ce e ambalajul de dimensiuni mai mari decât produsul în sine? Ei bine, dacă dăm “capacul” jos, în cutie găsim “săpunelul” – cutiuța cu căștile, iar pe lângă aceasta găsim și un cablu USB – USB C, pentru încărcare, 4 perechi Ear Tips albe de silicon de mărimi diferite (L, M, S, XS), ghid rapid, informații pentru siguranță și card de garanție.

Aspect

Disponibile în două variante de culoare Ceramic White (cea pe care o avem și noi în test) și Carbon Black, totul arată finisat, cu mici nuanțe binevenite care ne scot din albul care predomină.

Cutiuța albă, are forma unui săpunel și are în partea de sus inscripționat “Huawei” cu gri, iar pe partea opusă, avem imprimate, cu aceeași culoare, date tehnice. Pe laterala din față, capacul se deschide aproape de la jumătate și locul de unde apucăm să-l deschidem are o mică adâncitură pentru a putea face asta mai bine. Sub acea adâncitură avem un mic LED de stare. Pe partea opusă avem, central, balamaua și sub ea avem portul de încărcare USB-C și un buton.

Odată deschis capacul (90 de grade) avem locașurile unde vin puse căștile, marcate cu litererele gri “L” (stânga) și “R” (dreapta). Între ele avem un micuț LED. Lăcașurile sunt prevăzute cu un sistem magnetic și fiecare dintre ele au câte două puncte metalice pe unde se efectuează încărcarea căștilor. Încărcarea începe atunci când se deschide capacul, iar LED-urile ne semnalează când încărcarea cutiuței respectiv al căștilor, este în desfășurare sau când aproape s-au descărcat și s-au încărcat complet.

Căștile, 2 la număr, sunt inscripționate și ele cu literele “L” și “R”, cu gri, iar la capătul piciorușului avem o bandă argintie și microfonul. În partea de sus, pe spate, avem un al doilea microfon, iar când întoarcem casca cu fața, avem cele cele două puncte pentru încărcarea din cutiuță, cu magnet în interior. Un al treilea microfon (feedback) se află în interiorul căștilor. Partea care intră în ureche, cu difuzorul, nu este rotundă ci ovală și are o mică sită argintie. Această parte este acoperită cu Ear Tip care îl alegi de mărimea potrivită urechii. Partea din spate, atunci când le scoți din cutie pentru prima oară, vine cu un mic sticker aplicat pe care scrie “Touch Area” pentru a fi înștiințați că de acolo se preiau comenzile tactile. Sticker-ul se dă apoi jos.

La capitolul “aspect” avem un look care chiar arată ca fiind ceramică, dar totul este de fapt un plastic tare. Formele rotunjite, atât la cutiuță cât și cele ale căștilor, sunt plăcute și se simt bine în ureche. Un aspect simplu, în care predomină albul, cu mici elemente colorate (argintiu și cele două LED-uri) și un design abstract, fac din FreeBuds 3i mici bijuterii elegante.

Tehnic

Vizual, FreeBuds 3i ne-au convins, dar oare de ce sunt în stare din punct de vedere tehnologic? Începem cu cutiuța (WAL-CT026) care este capabilă să ofere baterie pentru până la 14.5 ore de utilizare a căștilor datorită bateriei reîncărcabile de 410 mAh (încărcare completă via USB-C în 115 min). Săpunelul are dimensiunile 80.7 x 35.4 x 29.2 mm și cântărește 51 g, iar sistemul magnetic de prindere a căștilor, respectiv cele două LED-uri de notificare a stărilor de încărcare și micuțul buton sunt tot ce e nevoie pentru astfel de device.

Căștile (WAL-CT025) au dimensiunile de 41.8 x 23.7 x 19.8 mm și cântăresc 5.5 g fiecare, iar bateriile lor de 37 mAh fiecare, la o încărcare completă (o oră), le oferă 3.5 ore de redare audio sau 2.5 ore de convorbiri.

Căștile se conectează prin Bluetooth 5.0, au suport pentru Wearing Detection (se opresc/pun pauză automat dacă nu sunt purtate) și Active Noise Cancellation, respectiv Call Noise Cancellation (anularea zgomotului de fundal). Controlul lor se face prin touch pe cele două căști (Double Tap și Long Tap – apăsări lungi și scurte), iar împreună cu cutiuța ajung la un total de 14.5 ore de redare audio sau 10.5 ore de convorbiri. Difuzoarele dinamice sunt de 10 mm capabile de redarea unui bass puternic, conform Huawei.

Controlul touch printr-o apăsare lungă comuți ANC (Active Noise
Cancellation) On/Off, iar prin două apăsări scurte dai Play/Pause la muzică, respectiv răspunzi sau închizi convorbirile telefonice. Acestea se pot modifica prin aplicație.

Conectarea la device-ul mobil Huawei se face prin aplicația dedicată AI Life, disponibilă gratuit în Huawei AppGallery care găsește imediat FreeBuds 3i (deschizi cutiuța) și pe acolo poți vedea starea bateriilor căștilor și al cutiuței și poți alege și alte comenzi touch decât cele standard. Tot prin aplicație poți activa/dezactiva Wear Detection și poți verifica dacă există Update-uri noi. În funcție de smartphone-ul Huawei cu care folosești (Huawei P40 Lite în cazul nostru) FreeBuds 3i, ai acces, prin Android 10 EMUI 10.1, la mai multe setări audio care îmbunătățesc și mai mult calitatea sunetului, respectiv al muzicii redate. Ca bonus primești și 14 melodii odată cu FreeBuds 3i.

Teste

După cum am spus și mai sus, la teste am folosit un Huawei P40 Lite (verișorul mai mic al Huawei P40 Pro 5G pe care l-am testat și noi), iar conectarea prin aplicația AI Life făcându-se instantaneu. E de ajuns să deschideți cutiuța și împerecherea se face imediat prin Bluetooth. Mi-a plăcut că de acolo pot vedea exact cum e starea bateriei atât la căști, individual – le poți folosi foarte bine și câte una – cât și la săpunel.

P40 Lite vine cu un arsenal bogat de setări audio și cu FreeBuds 3i ajungi la o calitate superioară a redării sunetului/muzicii. Îți setezi exact cum vrei totul, în funcție de ceea ce faci și astfel poți obține un spectru auditiv bogat cu înalte și joase în funcție de genul muzical preferat la fel și în cazul în care urmărești clipuri video, YouTube, Netflix, HBO GO etc. Spotify este mereu la îndemână și găsești ce muzică îți dorești, iar convorbirile telefonice sau prin aplicații de conferință video, se aud foarte bine. De asemenea și cei cu care conversezi te aud bine chiar și când există zgomot în fundal. Unul dintre teste a fost să port o convorbire telefonică în timp ce aveam muzică la boxe date la un volum mediu. Cel de la capătul “firului” a putut să înțeleagă ce spun, ceea ce a fost de ajuns.

Nu știu ce să vă spun însă de modalitatea fiecărui producător de a face compatibile device-urile lor numai între ele. Probabil decizia îi va rămâne clientului/utilizatorului să opteze cu brandul cu care se înțelege cel mai bine. Pe lângă acestea mi se pare un lucru decent să poți strânge toate device-urile tale la un loc printr-o singură aplicație smart dedicată, de unde le poți controla sau sincroniza între ele.

De-a lungul mai multor zile am utilizat căștile atât pentru conținut video/audio cât și la convorbiri și aplicații de video conferință și bateriile căștilor au ținut aproximativ două ore. Le-am pus la încărcat la cutiuță, încărcarea s-a realizat în aproximativ o oră și am avut cred vreo 4-5 cicluri de încărcare a lor la cutiuță până a fost nevoie să o bag pe aceasta la încărcat (a durat cam două ore).

Îmi plac ca aspect, atît căștile cât și săpunelul. Ocupă spațiu puțin (merge pus în buzunar) și căștile stau bine în urechi. Aspectul său ceramic și cu acel argintiu în capăt probabil nu sunt cea mai originală combinație, dar arată bine în urechi. Presupun că rezistă bine în ureche și în caz de făcut ceva sport, dar nu știu cum ar reacționa dacă ar cădea pe asfalt.

Controlul touch e responsive și am testat și alte comenzi decât cele standard și funcționează foarte bine.

Concluzie

Huawei FreeBuds mai urcă o treaptă a seriei cu 3i care oferă o autonomie și o calitate a sunetului mai bună la care contează și setările audio ale dispozitivului Huawei cu care este împerecheat. Conexiunea cu acesta se face rapid, iar setările audio scot tot ce e mai bun din FreeBuds 3i.

Fie că asculți muzică, urmărești clipuri video sau porți conversații telefonice sau prin aplicații de conferințe video, FreeBuds 3i își face cu brio datoria și mai mult de atât, sunt și arătoase.

Săpunelul nu numai că este mic și simpatic foc, dar este și un prieten de nădejdie al căștilor, oferindu-le reîncărcări repetate și rapide prelungindu-le utilizarea la un număr decent de ore.

Huawei FreeBuds 3i se găsesc în magazinele retail și online din România la un preț de aproximativ 550 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.