Filmul “Imaculat” regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în secțiunea competitivă Giornate degli Autori, a primit cel mai mare premiu pentru regizori aflați la debut – “Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, precum și premiul principal al secțiunii – “Giornate degli Autori Director’s Award”.

Prestigiosul “Lion of the Future” în valoare de 100.000 USD este acordat celui mai bun debut, câștigătorul fiind ales din toate secțiunile competitive ale Festivalului de Film de la Veneția. GdA Director’s Award este oferit celui mai bun film din secțiunea Gironate degli Autori și a fost acordat de către un juriu format din 27 de tineri cinefili, câte unul din fiecare ţară a Uniunii Europene, juriu care anul acesta a fost condus de regizoarele Mina Mileva și Vesela Kazakova.

La înmânarea premiului juriul a făcut următoarea declarație: “ Imaculat este un film puternic cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Imaculat reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină aflată în procesul de reabilitare, filmul având niște performanțe impresionante din partea actorilor. Filmul se concentrează pe interacțiunea dintre pacienți într-o clinică de dezintoxicare și pe instituția în sine, fără a pune accentul pe punctul de vedere al personalului medical. Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, “Imaculat” reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică: o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării.”

De asemenea autoarea Monica Stan a primit premiul pentru cel mai bun scenariu intitulat “Autrici under 40” din partea “Venezia a Napoli. Il cinema esteso”, un premiu care este înmânat anual în memoria regizoarei Valentina Pedicini.

Monica Stan: “Filmul a încolțit în mine într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea, eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine. Distilarea acestui ”ceva” și transpunerea sa într-un limbaj cinematografic a fost însă un proces îndelungat și complex. Știam că mă interesează relațiile care se creează între oameni în contextul unei dinamici de grup aflat într-un mediu izolat și claustrant și cum aceste relații de putere ne alterează profund simțul propriei identități. Scrierea scenariului și realizarea filmului au fost un proces de autodescoperire, dar și de deschidere la experiențele actorilor și la felul în care au interpretat ei scenariul. Pentru mine cele mai mari recompense au fost procesul în sine și oamenii cu care am lucrat, cărora le sunt extrem de recunoscătoare. Mă bucur foarte mult că aceste premii sunt o recunoaștere a muncii și a talentului lor. “

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Având la bază o pregătire în psihologie, Monica Stan a lucrat ca scenarist mai mulți ani. “Imaculat” reprezintă debutul ei în regie.

George Chiper-Lillemark a regizat și co-regizat mai multe scurtmetraje printre care și “Palmele” selecționat la Locarno și Rotterdam IFF, cât și documentarul de lung metraj “Omul care a vrut sa fie liber” împreuna cu Mihai Mincan. În calitate de director de imagine a lucrat în diverse țări și a realizat numeroase lungmetraje printre care și “Touch Me Not” regizat de Adina Pintilie. George semnează și imaginea filmului.

Filmul este produs de Marcian Lazăr prin casa de producție Axel Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Castingul a fost realizat de Viorica Capdefier, montajul de Delia Oniga, sunetul de Filip Mureșan și Vlad Voinescu, scenografia de Ana Gabriela Lemnaru, costumele de Sonia Constantinescu și Anca Miron, iar machiajul de Sandra Potamian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.