Ascultă acest articol

Orele de istorie, cultură civică, biologie, literatură sau geografie pot fi mai distractive la Academia Minimest. Un nou proiect educațional dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, programul inspirat din succesul uneia dintre cele mai populare secțiuni Animest le propune cadrelor didactice un instrument practic, util și interactiv prin care copiii se pot familiariza cu arta filmului, dobândind noi cunoștințe și abilități. Pornind de la o selecție de 24 de filme de animație accesibile gratuit pe platforma Animest, activitatea școlară a elevilor poate fi îmbogățită prin teme și exerciții care să le dezvolte creativitatea și gândirea critică. Profesorii și educatorii interesați să acceseze programul pot trimite o solicitare la edu@animest.ro.

Copiii adoră filmele de animație, iar procesul lor de învățare ar putea fi mai eficient prin utilizarea cinematografiei ca instrument de studiu. Deși neinclus în programul național de studiu, filmul rezonează cu preferințele și nevoile copiilor de azi, mulți dintre ei învățând mai ușor dacă informația le este prezentată prin mijloace vizuale dinamice. Pornind de la acest fapt, Academia Minimest promovează, prin selecția de filme propusă, teme precum incluziunea, diversitatea și toleranța (temele și abordarea fiind alese pe trei categorii de vârstă: 6-8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani), gândirea critică, democrația, educația incluzivă și învățarea activă. Cele 24 de filme sunt selectate în funcție de temele abordate, cu accent pe valori precum prietenia, empatia, respectul față de cei altfel decât noi, non-violența, ecologia, dreptul la educație, relația cu familia, relația dintre generații și valorile europene.

Lista completă a poveștilor animate disponibile pentru vizionare, dar și detalii despre temele abordate de creatorii acestora sunt disponibile online, pe pagina dedicată proiectului: https://www.animest.ro/academia-minimest. Filmele accesibile gratuit pe platformă vin însoțite de sugestii de activități care se pot face cu clasa sau individual. Profesorii interesați pot primi pentru fiecare film fișe sau planuri de activități originale, pe nivel de vârstă, de folosit cu elevii la clasă sau ca materiale de lucru pentru acasă, resurse pedagogice adaptate la mediul online și offline.

O serie de ateliere de creație și dezbatere completează lista de activități propuse elevilor și cadrelor didactice în cadrul programului. Pornind de la unul dintre filmele din ofertă, copiii au participat în luna octombrie și încă mai pot participa împreună cu clasa la un astfel de atelier susținut în mediul online, prin intermediul platformei Zoom.

Miercuri, pe 10 noiembrie, începând cu ora 18:00, elevii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani sunt invitați la atelierul Animația și migrația susținut de scriitoarea Mihaela Coșescu, care va folosi ca bază de lucru două dintre cărțile sale ilustrate și un scurtmetraj de animație care s-a bucurat de un succes extraordinar în festivaluri, dar și printre copiii români care l-au vizionat deja în cadrul festivalului Animest și au lucrat pe baza lui în cadrul proiectului Academia Minimest. Înscrierile la atelier pot veni atât din partea cadrelor didactice, cât și a părinților și se primesc pe adresa edu@animesto.ro până miercuri, 10 noiembrie, la ora 12:00.

Toate atelierele și filmele sunt oferite în mod gratuit. Filmele sunt disponibile pe https://online.animest.ro/vod/movies. Pentru înscrieri, cadrele didactice pot trimite o solicitare pe email la edu@animest.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.