Ascultă acest articol


În aprilie anul trecut aveam să mă lămuresc dacă tag-line-ul “Awesome” i se potrivește lui Samsung Galaxy A52 și în urma testelor am decis că într-adevăr mobilul celor de la Samsung aduce sarea și piperul pentru utilizatorii mid-range încât să-și merite Awesomeness-ul, dar iată că la scurt timp producătorul dă drumul unei noi versiuni care bifează un “S” în coada numelui căruia i se adaugă cea mai nouă conectivitate a zilelor noastre, “5G”.

Samsung a decis că merită să-l încercăm și pe acesta să vedem dacă îmbunătățirile aduse face ca noul model să-și găsească locul pe o piață deja saturată de terminale mobile și dacă tag-line-ul merge mai departe păstrat. Așadar, l-am testat și revenim cu impresii despre Samsung Galaxy A52s 5G!

Pachet

A52s vine într-o cutie albă din carton tare, caracteristicile ambalajului fiind asemănător cu cel al A52, singura diferență fiind sticker-ul cu specificațiile și codurile de bare.

De asemenea și conținutul cutiei este același și include cablul de date USB-USB-C, alimentatorul pentru curent, smartphone-ul, cheița pentru SIM și carticica de garanție respectiv ghidul de pornire.

Aspect

Fie că optezi pentru Awesome Black, Awesome White, Awesome Mint sau cel pe care l-am testat noi, Awesome Purple, A52s este Awesome când vine vorba de aspect general. E subțire, are dimeniuni nici prea mari dar nici prea mici ale ecranului, iar capacul spate are o textură… de plastic și culori vi și atrăgătoare, iar în jurul camerelor s-a optat pentru o zonă foarte ușor scoasă în relief și cu muchii rotunjite.

Pe spate se observă ușor cele 4 camere și LED-ul Flash grupate în partea dreaptă, sus, iar în partea de jos, pe centru avem scris “Samsung” nu foarte citeț plus alte informații cu font foarte mic.

Pe un chenar metalic de o nuanță lila, avem pe latura din dreapta butonul de Power și cel de Volume +/-, latura opusă fiind lăsată liberă, iar pe cea de sus avem un microfon și sertarul pentru SIM, laturei de jos rămânând pentru portul USB-C pentru date și încărcare, difuzorului, microfonului și… jack-ului pentru căști!

Colțurile sunt rotunjite ușor, iar pe partea din față, display-ul are în partea de sus, pe centru camera și difuzorul deasupra, alături de senzori, iar în partea de jos, sub display se ascunde cititorul optic de amprente.

Tehnic

A52s aduce “cifre” mai bune față de varianta non-S, cel puțin la CPU, GPU și frecvența display-ului, 5G-ul fiind practic marele update care este scos în evidență, dar observăm și includerea tehnologiei Wi-Fi6.

Dimensiunile lui A52s sunt de 159.9 x 75.1 x 8.4 mm și cântărește 189 de grame, partea din față fiind de sticlă (Gorilla Glass 5), iar capacul spate din plastic într-o combinație în așa fel încât să fie rezistent la apă și praf, fiind certificat IP67.

Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm) este responsabil de procesare, iar GPU este Adreno 642L, memoria RAM variază între 4 și 8GB, iar cea de stocare între 128 sau 256GB care poate fi extinsă prin card microSDXC.

Display-ul Super AMOLED este de 6.5 inch și suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli cu o densitate a acestora de 405 ppi; este protejat de Corning Gorilla Glass 5 și funcționează la 120Hz.

La conectivitate avem, bineînțeles, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, USB Type-C 2.0, NFC și GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), iar pe partea de audio dispune de difuzoare stereo și jack 3.5mm pentru căști.

Camera selfie este de 32 MP, f/2.2, iar cea principală, Quad este formată dintr-o cameră de 64 MP, f/1.8 (wide), una de 12 MP, f/2.2 (ultrawide) și două de 5 MP, f/2.4 una pentru macro și una pentru depth. Atât camera selfie cât și cele Quad pot filma la rezoluții 4K@30fps, 1080p@30/60fps și avem prezent pe spate și un LED Flash.

Bateria este Li-Po 4500 mAh cu suport Fast Charging la 25W și pe partea de senzori avem cel de amprentă, optic, accelerometru, gyroscop, compas și de proximitate, iar ca sistem de operare avem Android 12 cu One UI 4.0.

Testare

Puse unul lângă celălalt, A52 și A52s, în cifre nu se văd diferențele căci la capitolul aspect, dimensiuni și greutate sunt același. Conexiunea 5G este headlight-ul lui “s” plus un procesor și un GPU mai bune și un suport la 120Hz al display-ului (față de 90Hz), dar și suport pentru tipul de conexiune Wi-Fi6.

Precum A52, A52s este un telefon parcă de jucărie prin paleta de culori ale capacelor din spate, dar și prin textura interensată a plasticului din care este făcut. Rama are și ea o culoare în ton cu capacul spate, iar grupul de camere Quad sunt așezate frumos într-o zonă care nu iese foarte mult în relief.

Cum A52s are versiuni noi ale Qualcomm și Adreno, era și normal să fie mai rapid decât A52 care oricum funcționa perfect pe Android 11 dar A52s face un pas mai în față pentru că, atunci când îl scoți din cutie și-i dai drumul apare înștiințarea că update-ul pentru Android 12 cu One UI 4.0 așteaptă să fie făcut. Android 12 cu One UI 4.0 este o plăcere de utilizat pe A52s pentru că este rapid, configurabil și destul de user friendly, după părerea mea. Am trecut o fugă prin sistem și într-un clip scurt și câteva cadre extrase pentru a vă face o idee despre ceea ce vă spuneam:

Pe A52s cu Android 12 aplicațiile de tip office, browsing-ul, aplicațiile de social media, chiar și joculețele din magazinele Galaxy Store sau Google Play rulează impecabil, iar experiența audio prin difuzoare este acceptabilă și foarte bună dacă te conectezi prin Bluetooth la niște căști bune. Și să nu uităm că avem și posibilitatea de a conecta pe fir, prin portul jack 3.5mm deci șansele de a te bucura de muzică pe A52s sunt mari.

Display-ul rămâne (aproape) același în ambele cazuri, diferența făcând-o doar suportul pentru 120Hz în cazul A52s, față de cei 90Hzz ai A52 și este și el o plăcere de privit dar și utilizat prin touch. Filmele și serialele se văd foarte bine, display-ul având unghiuri bune de vizualizare dar și un contrast/luminozitate decente.

În mână, A52s se simte plăcut, stă bine la mine în palmă numai că acea textură plăcută a capacului, colțurile rotunjite și marginea sunt alunecoase. Smartphone-ul fiind și foarte subțire poți să-l scapi ușor din mână, datorită acelor aspecte, chiar dacă priza cu mâna pare bună. O husă ar rezolva rapid problema și chiar dacă are un display protejat de Gorilla, merge să-i mai pui un strat de protecție. Cum vă spun la fiecare recenzie de smartphone, husa elimină și acea problemă de balans al A52s atunci când în folosești, pus pe o suprafață plană, datorită camerelor ieșite un pic în evidență.

La viteze de transfer este clar că stă mai bine A52s decât A52 datorită suportului 5G dar și cel al Wi-Fi6 și se vede și într-un test clasic cu Speed Net:

Convorbirile telefonice se aud bine și sunt auzit bine, la fel și cele de videoconferință, iar bateria am reușit să o țin în viață timp de o zi, cu o utilizare moderată a lui A52s. Noaptea mergea la încărcat, aceasta făcându-se destul rapid mulțumită Fast Charging, iar de dimineață terminalul era gata de treabă și… entertainment.

Camerele sunt perfecte pentru amatorii de fotografie dând rezultate bune pe timp de zi, cu cât mai soare cu atât mai bine și multitudinea de moduri de fotografiere și filmare nu are cum să nu te mulțumească. Am tras câteva cadre în mai multe moduri de fotografiere și avem chiar și două mici sample-uri video la 4K respectiv Full HD:

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

A52s este un smartphone pe care-l văd targetat de către Samsung pentru tineri în primul rând datorită aspectului “jucăuș” și apoi performanțelor de ordin tehnic care oferă posibilitatea utilizatorului nu numai de conversații audio/video, dar și de a fi folosit în scopuri de entertainment.

Concluzie

Da, A52s 5G e la fel de “Awesome” ca și A52 lansat în urmă cu doar câteva luni, pentru că practic aduce în plus puterea de procesare, un display cu o frecvență mai bună și o conexiune mai rapidă mulțumită 5G și Wi-Fi6 – toate elemente care-l poziționează în zona smartphone-urilor mid-range “ready” pentru orice buzunar.

Samsung Galaxy A52s 5G poate fi comercializat de la un preț de pornire de 2.100 lei prețul variând în funcție de capacitatea de stocare internă și fiind mai mic prin abonament prin diferiți operatori de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.