Ascultă acest articol


Cât de important este pentru omenire, pentru planeta pe care trăim și conviețuim cu animale și plante, să avem un nivel de trai cât mai ecologic și mai puțin dăunător? Foarte important! Și importantă este în mod direct și reciclarea tuturor obiectelor care ies din uz, dar și posibilitatea de confecționare al altora noi prin reciclare. Acest lucru înseamnă că produsele de consum, fie ele alimentare sau pentru orice alt obiect căruia îi trece timpul și trebuie aruncat, să se poată recicla.

Am deschis acest articol așa pentru că în rândurile care urmează vom vorbi despre un laptop cum ar trebui să fie toate:

A Green PC Made From Recycled Plastic

Așadar, haideți să vă spunem cum a decurs testarea Acer Aspire Vero pe care l-am avut în probe de la Acer România.

Pachet

Când vorbim despre un produs făcut din materiale reciclabile ar fi absurd ca ambalajul să nu fie tot la fel, așa că, Vero vine într-o cutie 100% reciclabilă de culoarea lemnului cu un model ca un fel de dune imprimat care-i oferă un aspect plăcut. Cutia e simplă și cât de cât rezistentă și are imprimate pe alocuri sigla Acer, codurile de bare aferente și nu lipsesc nici acele simboluri că totul e reciclabil.

Deschizi cutia și din nou avem scris, de această dată cu litere uriașe procente care ne arată încă o dată că este vorba de un produs reciclabil. În cutie se află alimentatorul și cablul de alimentare într-un fel de cutiuță de carton care poate fi tranformată și în suport pentru laptop, iar între două cofraje protectoare de carton, învelit într-o pungă din material textil, avem laptop-ul Vero.

Aspect

Dacă este să discutăm despre aspect, totul pornește de la ambalaj și nu e greu să-l apreciezi pentru aspect și design și să te familiarizezi cu acele noțiuni de reciclabilitate. O să rămâi un pic surpris de culoarea laptopului, odată ce-l scoți pentru prima oară din punguța sa și după ce-l vei și atinge încă un semn de exclamare va veni imediat.

Culoarea, din depărtare, este un gri deschis (mai exact “Volcanic Grey”), dar dacă-ți apropii privirea vei vedea că este vorba de un mix de mai multe culori, iar textura și felul cum se simte la atingere sunt unice în felul lor.

Observăm pe capac ștanțat logo-ul Acer, iar pe balama sar în ochi două piciorușe de plastic/cauciucate de un galben țipător – o pată de culoare foarte interesantă adusă acestui design cu totul special. Întors cu burta-n sus, încă 4 piciorușe de aceeași culoare – galbenă – observăm și acolo și tragem cu ochiul, prin materialul perforat, la interiorul laptop-ului. Tot pe spate avem și acel orificiu mic pentru baterie, două difuzoare stereo poziționate înspre partea din față a laptop-ului și sculptat, destul de mare, un simbol al reciclării. În găurelele unde sunt prinse șuruburile se observă că acestea au un sistem de manevrare în cruce, mai apoi aflând și noi că sunt pentru a ușura desfacerea sa cât mai ușor și rapid.

Pe muchia din fața laptop-ului se observă un fel de teșitură de unde apuci să ridici display-ul (deschizi laptop-ul), iar pe balama avem acele două piciorușe de susținere pentru când laptop-ul este deschis. Pe aceeași muchie, în stânga, avem sculptat numele modelului: Aspire Vero. Pe latura din stânga avem portul pentru alimentare la curent, portul pentru rețea, un port HDMI și 2x USB și unul USB-C, iar pe cea din dreapta avem jack-ul pentru căști și microfon, un port USB, Kesinghton Lock-ul și cele două LED-uri pentru baterie și activitate.

Deschidem laptop-ul și avem în partea de sus, pe rama display-ului (neagră), camera web și microfon, câte două piciorușe subțiri sus și jos și câte unul în laterale, pentru ca să nu se atingă display-ul de tastatură când este închis. Sub display avem centrat logo-ul Acer cu argintiu, iar pe zona unde vine balamaua, ușor înspre dreapta, avem o zonă de disipare a căldurii din interior.

Pe partea de interacțiune, avem în partea de jos un pic mai spre stânga, TouchPad-ul care are și un cititor de amprente, iar tastatura iluminată este una QUERTY cu tot cu NumPad unde se vor observa că literele E și R sunt întoarse și sunt galbene și sunt simbolice cu semnificația “(R)evolution“. În partea de jos, în dreapta, avem sculptat în carcasă simbolul și textul “Post Consumer Recycled”, iar în partea stângă avem mențiunea că în interior rulează un “intel CORE”.

REview, REthink,

REcycle & REduce

Nu ai cum să nu fii surprins de aspect, material și textură și privit de aproape Vero pare să aibă o carcasă parcă printată la un printer 3D, bineînțeles, nimic în sensul rău cu acest aspect.

Tehnic

Fiind un laptop cu audiență țintă “Eco-minded users” asta nu înseamnă că nu este performant. Vero este gândit cu o putere de calcul pentru utilizare în regim office și are dimensiunile 363.4 x 238.5 x 17.9 (H) mmm și cântărește 1.8 kg, iar carcasa este confecționată din PCR (post-consumer recycled) plastic în procentaj de 30% la carcasă și 50% la taste. Cutia, după cum spuneam e din hârtie reciclabilă 100%.

Procesorul este Intel Core i7-1195G7 și are ca soluție grafică integrată Intel Iris Xe, memoria RAM este de 16GB, iar cea de stocare internă SSD NVMe de 1TB.

La conectivitate avem Gigabit Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 1x USB 3.2 Gen 1, 2x USB 3.2 Gen 1 (unul cu funcție de încărcae), 1x USB 2.0, HDMI 2.0 și jack audio/microfon de 3.5mm, iar sistemul audio stereo include tehnologii proprietare precum Acer True Harmony și Acer Purified.

Webcamul HD este capabil de înregistrare la rezoluția maximă 720p, tastatura este iluminată și TouchPad-ul include și un cititor de amprente, pentru o securitate sporită.

Display-ul IPS (99% reciclabil) este de 15.6″ de tip Acer ComfyView și suportă rezoluția maximă de 1920 x 1080, iar bateria (48 Wh) este Li-ion pe 3 celule. Sistemul de operare rulat este Windows 11 Home.

Testare

Bun, Acer Aspire Vero este un laptop realizat din plastic reciclabil și care se poate recicla la rândul lui și vine într-un ambalaj la fel. Știu că este senzațional la prima vedere, dar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple cu toate produsele de acest gen? Nu e normal ca în zilele noastre acest tip de device-uri să fie confecționate din materiale reciclabile și să se poate recicla la rândul său? Da, dar se pare că acest lucru este încă la început – cel puțin în această categorie de produse – și cu toate că este un pas foarte mare spre un viitor sustenabil, personal cred că acest pas ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă.

Aplaud inițiativa Acer și sper ca exemplul său să fie văzut de toți producători acestor gen de produse și să le urmeze pașii. Revenind la Vero, luat pe mână mi se pare un terminal excelent din punct de vedere al aspectului acel Volcano Grey cu tot cu design-ul simplu dar deosebit și acele puncte de culoare galbenă și textura sub formă de fagure, nu pot decât să te minuneze. La atingere e foarte plăcut, nu este greu și clar atrage priviri.

Luată sub lupă textura este impresionantă și combină mai multe culori – să nu uităm că e vorba de plastic reciclabil – și nici din punct de vedere tehnic Vero nu stă rău. Aspectul atrage atenția la reciclare prin acel Post Consumer Recycled sculptat în carcasă, iar întors cu fața-n jos, acel simbol uriaș al reciclării se asigură că ai înțeles clar despre ce e vorba. Mai mult de atât, carcasa e prinsă în șuruburi clasice, în cruce, pe care le poți desface ușor cu orice șurubelniță, acest lucru fiind încă un semnal tras de Acer pentru o manipulare ușoară îndreptată spre reciclare.

Tastatura este foarte prietenoasă cu utilizatorul prin taste care se apasă ușor, distanțare potrivită între acestea și nu în cele din urmă faptul că este iluminată – un necesar de nelipsit pentru orice laptop din aceste vremuri. TouchPad-ul este mare și te obișnuiești repede cu el iar cititorul de amprente își face treaba cu brio pentru ce a fost creat: o securitate sporită a device-ului tău.

Display-ul Full HD are culori frumoase și unghiuri de vizibilitate largi și faptul că e 99% reciclabil (la fel și rama cea neagră) mi se pare excelent. Trecem la conectivitate, unde portul Gigabit își face treaba excelent pe o conexiune prin cablu, iar Wi-Fi6 sporește viteza de transfer față de Wi-Fi-ul standard. Bineînțeles, am testat acest lucru pe o conexiune de 1GB prin Speed.net rezultatul fiind unul foarte bun (testul l-am făcut la o distanță relativ mică față de router):

Vitezele de transfer nu pun piedică cu nimic atunci când folosești Vero pentru transfer de date, sau streaming de gaming, video sau de muzică. Spotify sună bine pe căști bune, fie conectate prin jack, USB sau Bluetooth, iar difuzoarele sunt îndeajuns de puternice să poți asculta o conversație, urmări un clip sau comunica via videoconferință – WhatsApp, Zoom, Messenger – aici fiind utilizate cu succes și microfonul intern, respectiv camera web.

Streaming-ul video prin Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, YouTube nu sacadează și se vede bine pe display-ul Vero, iar jocurile din Microsoft Store (inclusiv Asphalt Legend) rulează bine putând chiar să te avânți la joculețe care nu sunt mari consumatoare de resurse. Spre exemplu am testat Comand & Conquer Red Alert Remastered, Diablo III și Warcraft Reforged și am putut juca fără să intervină ceva supărător. După cum îmi place să testez întotdeauna, am pus și GeForce NOW 3080 în funcțiune de unde am trecut la jocuri de “Artilerie Grea” – Death Stranding, Horizon Zero Dawn și Outriders, dar și Tomb Raider, Watch Dogs 3, Witcher III: Wild Hunt, printre altele. Conexiunea bună a lui Vero a făcut posibilă o experiență bună de joc în toate cazurile.

În regim Office, Vero se descurcă excelent, dar și în cazul browsing-ului sau în utilizarea rețelelor de socializare, iar acest lucru poate confirma și rezultatul testelor în PC Mark și Novabench:

Pentru cei care vor să vadă mai multe informații de ordin tehnic am intalat și verificat Vero cu CrystalDiskInfo, HWiFO64 și CPU-Z:

Sistemul de operare cu care vine Vero este Windows 11 Home care necesita câteva update-uri (pe care nu le-am făcut) și include o aplicație proprietară Acer Verosense prin care te asiguri că bateria are un consum optim și cât mai “verde”:

Bateria are o durată de viață de aproximativ 4 ore, dar știți bine că este foarte important ceea ce faceți pe laptop și cum setați bateria din Windows, iar încărcarea, cu toate că nu este ea foarte rapidă, trebuie să înțelegem că s-a optat pentru ceva verde de dimensiuni reduse (acumulatorul pentru priză).

Vero a fost o plăcere de testat în primul rând având un respect pentru ceea ce este, cum a ajuns să fie posibil și drumul pe care-l va parcurge după ce-și va încheia ciclul de viață. Sustenabilitatea este un lucru extrem de important în zilele noastre și trebuie aplicat nu numai în cazul produselor alimentare ci și în cazul oricărui produs de consum pentru o planetă și așa cu greutățile ei în cârcă. Dacă nu noi, atunci cine să aibă grijă de ea?!

Concluzie

“Eco-minded users” vor fi foarte mulțumiți de Aspire Vero pentru că este un laptop care, pe lângă confecționarea din plastic reciclabil și faptul că se poate recicla mai departe, are și un aspect deosebit, iar din punct de vedere tehnic îți poate asigura o portabilitate decentă și o utilizare în regim office, dar și multimedia, plăcută.

Acer Aspire Vero este disponibil în două variante de specificații tehnice, cel de față (mai performant) având un preț recomandat de producător de 899$.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.