Îmi amintesc și acum testul făcut la primul mobil Huawei din seria P și eram tare curios cum evoluează seria, P30 rămânând în memoria mea ca incluzând una dintre cele mai bune camere de telefon la vremea sa. P40 l-am așteptat la fel, cu destul de mult hype acumulat și nu a dezamăgit, iar acum vine rândul lui P50 care avea să aducă cele mai bune tehnologii ale momentului și o “matrice” de camere de la care avem cu toții așteptări.

Iată că momentul a sosit și alături de versiunea Pocket, HUAWEI P50 Pro și-a făcut apariția și momentul cel mare – cel de testare – a sosit așa că haideți să-l parcurgem împreună.

Pachet

P50 Pro păstrează tradiția seriei cu o cutie simplă, albă, cu latura mică acoperită cu un sticker cu codurile de bare și numele modelului plus detaliile tehnice de bază, iar latura opusă cu un logo auriu cu “Huawei”. Pe laturile lungi din stânga și din dreapta, avem specificat modelul, scris tot cu auriu, iar pe partea din față, sus este scris din nou denumirea modelului, cu auriu, jos avem mențiunea că vine cu AppGallery. Între cele două avem două cercuri cu o ilustrație care ne duc cu gândul la culoarea acestui model, respectiv cele două cercuri reprezintă forma camerelor de pe spatele smartphone-ului. Pe spate, avem în partea de jos câteva inscripții cu certificări.

Odată ce deschidem capacul cutiei din carton tare, în interiorul capacului observăm conturul smartphone-ului cu o linie subțire, aurie, apoi în cutie primul pe care-l vedem este P50 Pro-ul într-o țiplă de hârtie și se observă că are și o folie aplicată pe ecran. Se dă la o parte cofrajul de carton cu smartphone-ul și dedesubt avem o cutie pe care este cheița pentru SIM, iar în curtie se află un ghid și o husă din silicon, într-o punguță de hârtie. Dăm și această cutiuță și avem alimentatorul de curent și cablul de date/alimentare USB-USB-C – ambele de culoare albă.

Având în vedere că este P50 este flagship-ul Huawei, hype-ul meu aștepta parcă… ceva mai special, deosebit, pornind chiar de la ambalaj. Bine, este acel auriu peste tot, fiindcă probabil este vorba de modelul de culoare “Cocoa Gold”, dar se putea ceva mai diferit decât tradiționala cutie.

Aspect

Nu am cum să nu-mi exprim părerea că P50 Pro este de-a dreptul futuristic-retro… cu o combinație de culori argintiu-auriu și o formă foarte interesantă.

Rotujit ușor la colțuri, dar și la muchii, inclusiv laturile mari ale ecranului, întregul “corp” al lui P50 Pro arată ca fiind dintr-o bucată și este foarte subțire, dar balansat printr-o greutate decentă. Am zis Retro, că acel argintiu-auriu metalizat amintește de vremea când Sci-Fi-ul era reprezentat prin această nuanță, dar aspectul modern, subțire cu ușoare forme rotunjite, îl aduce în prezent. Acea combinație de culori argintiu-auriu este nuanțată și se observă mai accentuat în lumina directă naturală. Foarte elegant.

De când îl scoți prima oară din cutie nu ai cum să nu exclami și să nu-l admiri puțin și pot să spun că din acest punct de vedere – cel al aspectului – hype-ul meu a fost fondat și așteptările atinse.

Capacul spate mai vine cu ceva interesant și anume optarea de poziționare a camerelor în două cercuri negre, ambele înconjurate de o zonă de forma unui tic-tac. Dacă în cele două cercuri negre avem cele 4 camere, între ele se mai află și Flash LED-ul. Sub zona camerelor avem inscripționat, pe lungime “LEICA”, iar în partea de jos apare “Huawei”.

Pe latura mare din stânga se observă o antenă pentru semnal, iar pe cea din dreapa avem butonul multifuncțional de Power, cu o liniuță roșie pe el și butonul multifuncțional de volulm +/-. Pe latura mică de jos avem microfonul, sertarul pentru SIM, portul de încărcare/date USB-C și difuzorul, iar pe cea de sus, un difuzor mai mic decât cel de pe latura de jos, două microfoane și un senzor infraroșu.

Display-ul de 6.6 inci are lateralele lungi ușor curbate, iar în partea de sus avem, pe centru, camera selfie, deasupra difuzorul pentru convorbiri și senzorii (nu se văd), iar în partea de jos este senzorul de amprente.

Per total, aspectul este impresionant și mai mult de atât, formele și faptul că este atât de subțire îl face și mai atrăgător.

Tehnic

Precum în realitate, aspectul și performanța sunt extrem de importante și trebuie să se completeze una pe cealaltă, iar P50 Pro a dat dovată de o conduită demn de admirat, așadar să vedem ce se ascunde în interiorul acestuia.

În funcție de zona globală, P50 Pro integrează un chipset Snapdragon 888 4G (5 nm) (cel de față), respectiv Kirin 9000 (5 nm) – cele mai rapide și mai noi la ora actuală – iar GPU constă în Mali-G78 MP24 sau Adreno 660. La memorie RAM avem de ales între 128 și 512GB, memoria de stocare internă variând și ea între 8GB și 12GB (modelul cu 512GB RAM). În cazul nostru avem modelul cu 256GB și 8GB RAM.

Carcasa este formată din cadru de aluminiu și sticlă îmbinate perfect pentru că device-ul este certificat IP68 pentru rezistență la praf și apă, iar dimensiunile sunt de 158.8 x 72.8 x 8.5 mm, greutatea fiind de 195g. Nuanțele de culori disponibile sunt Golden Black, Cocoa Gold, Pearl White și Charm Pink.

Display-ul este unul OLED True-Chroma de 6.6 inci care suportă o rezoluție maximă de 1228 x 2700 pixeli cu o densitate a acestora de 450 ppi și o performanță de 120Hz.

La conectivitate nu lipsește 5G-ul și Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, NFC, Bluetooth 5.2, GPS cu GLONASS (4), BDS (4), GALILEO (3), QZSS (2), NavIC, iar la senzori avem, pe lângă cel infraroșu și cel optic de amprentă din display și accelerometru, gyroscop, proximitate, compass, barometru, spectru de culori, dar și USB-C 3.1 pentru încărcare/date. P50 Pro beneficiază de difuzoare stereo.

Bateria este Li-Po 4360 mAh, iar încărcarea se poate face, de asemenea și Wireless (50W) și suportă Fast Charging la 66W cu alimentatorul din pachet, dar și Wireless Reverse Charging.

Camera selfie este de 13 MP, f/2.4, (wide), iar cele Quad principale LEICA sunt de 50 MP, f/1.8, (wide), 64 MP, f/3.5 (periscope telephoto), 40 MP, f/1.6 (B/W) și 13 MP, f/2.2 (ultrawide) capabile de înregistrare video 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, 1080p@960fps, cea selfie putând 4K@30fps, 1080p@30/60/240fps. Nu lipsește Flash LED-ul.

Sistemul de operare pe Europa este EMUI 12, iar în China vine cu HarmonyOS 2.0 și nu, nu există nici la acest model suport Google.

Cu un aspect atrăgător și specificații de top, Huawei e pregătit de a se confrunta cu alte flagship-uri ale momentului și-l vom supune și noi la niște teste.

Testare

Privind-ul fără să pui mâna pe el, P50 Pro este cum l-am descris mai sus, dar situația este un pic diferită atunci când îl iei în mână. În mână se simt muchii acolo unde se îmbină sticla spate cu display-ul, peste cadrul de aluminiu și nu este un lucru rău căci datorită acelui “tăiș” faci priză mai bună cu mâinile/degetele și scad șansele să-ți alunece din greșeală fiind foarte subțire. Bineînțeles, husa din pachet – transparentă și, apropos, este foarte slim și bine construită – este un must, după părerea mea, pentru creșterea și mai mare a șanselor să nu-l scapi, dacă-l scapi să fie cât de cât protejat și nu în cele din urmă, când îl pui pe o suprafață plană să nu se zgârie camerele de pe spate. Husa protejează camerele dar nu este perfect aliniată și P50 Pro, folosit pe o suprafață plană, va aveam un mic joc la utilizarea display-ului.

Am lăudat mereu producătorii care decid să includă husă și să livreze o folie aplicată pe display direct din pachet, iar P50 Pro nu face excepție ceea ce înseamnă că din start vei putea să utilizezi terminalul direct scos din cutie, fără ați face griji de protecție.

Aspectul elegant este dat de culoarea aleasă, acest Cocoa Gold fiind excelent în lumina naturală, iar faptul că este atât de subțire, se simte plăcut în mână, atât capacul cât și acea pargine cu o muchie ușor ascuțită și camerele arată interesant aranjate. Cu toate acestea, în momentul în care vrei să pui P50 Pro la încărcat pe un stand de încărcare wireless, orizontal, smatphone-ul… o ia la vale. Da, nu stă așezat pe stand (am testat pe 3 standuri de la 3 branduri diferite, cu forme diferite fiecare). Odată așezat P50 Pro, fără husă, pe oricare dintre standuri, alunecă de pe el și se deconectează. Atunci când e pus în husă, stă fără probleme și încărcarea este destul de rapidă dacă se utilizează alimentatorul din pachet, conectat la accel stand de încărcare Wi-Fi, compatibil QI și cu suport Fast Charging.

Pentru că tot suntem la partea de încărcare, am testat, de asemenea și Reverse Charging-ul și cel puțin două dispozitive mobile, cu suport de încărcare wireless, pe care le-am testat, s-au încărcat fără probleme de la P50 Pro. Alimentatorul din pachet, este clar mai mare și mai greu decât la alte modele, dar cu o putere mare de încărcare, o oră fiind de multe ori de ajuns să încarce bateria care mă așteptam să fie mai mare decât 4360 mAh.

EMUI 12 continuă să mă impresioneze și se dezvoltă rapid și frumos, modelul de față având update-ul 12.0.1 și-și dovedește maturitatea în pași mici și siguri. Suportul Google nu există mai departe, dar Huawei s-au străduit din răsputeri să se descurce pe propriile puteri și au adus propriile aplicații care să le astupe pe cele Google cu care publicul e familiarizat de mai bine de 12 versiuni Android încoace. AppGallery devine din ce în ce mai mare și mai popular, iar aplicații precum cele de redare video și editare, player-ul de muzică, magazinul de cărți, Game Center, Health, asistentul Celia, aplicația de sharing Device+, Weather, Petal – browser și maps, Gallery și multe altele dovedesc că Huawei e capabil să se auto-susțină. Mai mult de atât, suportul mi se pare decent, iar aplicații precum Tips și My Huawei sunt utile când ai o întrebare de pus sau dacă vrei să cunoști mai multe despre device-ul tău Huawei. Am făcut o mică înregistrare video cu EMUI 12.0.1 să-l vedeți “pe viu” și puteți admira și câteva capturi din sistemul de operare:

Performanțele nici nu mai trebuiesc precizate, EMUI 12.0.1 rulând excelent pe P50 Pro, iar sistemul de operare e atât de user friendly încât totul se comportă așa cum te aștepți de la un flagship. Proaspăt sosit pe AppGallery, MetroLand este super-amuzant de jucat și oricare joc alegi chiar nu ai nicio îndoială că nu ar funcționa sau nu “s-ar mișca bine” pe terminalul acesta. Căutările din AppGallery te direcționează și către apk-uri care nu sunt incluse în magazinul Huawei și nu am putut să nu fac un test și cu Geforce NOW cu câteva jocuri “grele” precum Death Stranding, Outriders, Tomb Raider, Witcher 3: Wild Hunt și Control, iar toate au rulat impecabil, fiind necesară montarea via Bluetooth a unui controller pentru a le putea juca. Sistemul de răcire cu lichid inclus a făcut posibil ca P50 Pro să rămână la o temperatură scăzută chiar și într-o solicitare mare terminalului și aici a contat mult și viteza de transfer, pe un DIGI 1G, prin Wi-Fi6, ne-având probleme de conexiune. Am făcut chiar și un test Speed Net și iată rezultatele:

Viteza de transfer este bună și conexiunea stabilă căci și muzica prin Spotify și filmele/serialele de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sau Youtube (prin browser), au rulat fără întreruperi. Playlist-ul Spotify sună bine prin difuzoarele stereo și excelent prin căști (cât mai bune) prin Bluetooth, iar din punct de vedere al display-ului P50 Pro, filmele și serialele, jocurile și aplicațiile se văd excelent, ecranul fiind unul nu numai unui plăcut la aspect și utilizare, dar și performant datorită acelor 120Hz.

Aplicațiile de tip Office, cele de socializare, browser, dar și de editare video/audio rulează impecabil și datorită ecranului performant, experiența de utilizare este foarte plăcută. Plăcută este și utilizarea aplicațiilor de comunicare audio/video (ex. MeeTime), camera selfie și microfoanele contribuind și ele la bunăstarea utilizatorului. Acel Device+ se asigură că toate device-urile tale Huawei sunt legate între ele și îți oferă o interacțiune rapidă și ușoară între/cu ele.

Abia așteptam să ajung să pun la treabă camerele principale și cu toate că mi-aș fi dorit o perioadă extinsă de exersare și testare, am putut să mă rezum la doar câteva cadre luate în mai multe moduri de operare și fotografiere, cu zoom, cu Master AI on/off, pe timp de noapte, în mod Super Macro, Wide, Portrait și Aperture și video (unde am făcut și două teste rapide cu setare pe Full HD la 30fps, respectiv 4K la 60fps):

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Camerele sunt extrem de capabile și rezultatele sunt excelente mai ales dacă ai ceva cunoștințe și te poți avânta în modul Pro de fotografiere/filmare. Culorile vi, lipsa zgomotului de fundal accentuat în cazul pozelor făcute la apus și noaptea spun multe, iar zoom-ul până la 100x îți oferă șansa să observi ce se întâmplă în locuri unde nu poți vedea bine cu ochiul liber. În cazul filmărilor, cele Full HD la frame-uri nebune de până la 960fps, oferă o fluență mare a clipurilor și printre multe altele, funcția True-Focus ajută mult în cadrele luate în mișcare.

Legenda nu e “reborned” ci a rezistat fără probleme

“Legend Reborn” nu mi se pare tocmai tag-line-ul perfect pentru că dacă stăm să tragem linie Legenda nu a murit niciodată, încă de la primul model și până la P50 – Legenda a rezistat fără probleme. Și prin Legendă înțelegem calitatea Huawei a seriei P și o cameră excelentă. Poate că Legenda a renăscut cu versiunea Pocket, care aduce acel display pliabil și un design diferit de cum am fost obișnuiți în seria P. Un lucru este cert P50 Pro ține atât Huawei, cât și seria P, undeva sus, în topul flagship-urilor și a terminalelor dedicate fotografiei și filmărilor.

Concluzie

P50 Pro rămâne printre cele mai bune terminale de la Huawei și duce seria P pe culmi noi, iar de această dată P50 a venit și cu un membru nou, Pocket, care include acel ecran pliabil cu mult potențial și un design diferit și plăcut totodată.

Camerele foto/video sunt în atenția seriei P de la Huawei, iar P50 Pro arată lumii că își are mai departe poziția printre cele mai bune flagship-uri din gama sa și reușește încă o dată să vină cu performanțe, tehnologii proprietare și un aspect atrăgător.

HUAWEI P50 Pro a fost disponibil la pre-comandă, până ieri, și venea și cu un cadou la alegere între căștile FreeBuds Pro sau FreeBuds Lipstick, iar de acum poate fi cumpărat la prețul pornind de la 5.499 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.